MP har gått från två till noll språkrörskandidater

MP:s valberedning har inte gjort sitt jobb.

Partiets presskonferens var smärtsam att titta på, men än har vi inte sett kulmen av konflikten inom Miljöpartiet.

Nu finns egentligen INGEN språkrörskandidat till kongressen i november.

Det var en stum presskonferens som mer liknande ett medlingsförsök i familjeterapi än ett tillfälle för ett parti att stjärnögt blicka in i framtiden. På varsin sida av valberedningens ordförande Louise Arndt stod de två föreslagna språkrörskandidaterna – Märta Stenevi och Daniel Helldén.

Den frostiga relationen mellan Märta Stenevi och Daniel Helldén har beskrivits som grunden till de inre stridigheter som nu river igenom partiet. I grunden handlar det om en falangstrid där Stenevi står för att bredda partiet politiskt och Helldén uttalat en vilja att ha tydligare fokus på miljö- och klimatfrågorna.

Egentligen har partiet redan utsett en vinnare i just den striden, och det är Daniel Helldéns linje. I valutvärdering efter valutvärdering har partiet dömt ut tidigare försök att bredda partiet.

Redan för ett par månader sedan stod det klart att det här inte skulle bli en mjuk och stillsam språkrörsprocess.

Märta Stenevi, Louise Arndt och Daniel Helldén under Miljöpartiets presskonferens.

Det blåser på toppen

Efter sommaren började det komma vittnesmål om missnöje med Märta Stenevis ledarskap. I det maktvakuum som uppstår i en partiledarstrid uppfattades det som att Märta Stenevi försökte öka sin makt över partiet. När den okonventionella idén om att ha ett språkrör i Bryssel och ett i Sverige lanserades i och med Pär Holmgrens kandidatur, stärktes de misstankarna hos många.

Stenevi och Holmgren hade haft nära kontakt under sommaren och det var uppenbart att hon gillade tanken.

Missnöjet med Märta Stenevi växte under hösten. För nån vecka sen rapporterade DN om att facket var inkopplat för att hantera det som beskrevs ett toxiskt ledarskap på partiets riksdagskansli.

Bilderna av vad som händer där på kansliet har hela tiden gått isär. Många gillar att jobba med Märta Stenevi, medan andra helt uppenbarligen tycker att det är hemskt. Det är knappast något nytt inom politiken att vissa politiker har en ledarstil som inte passar alla, eller ens någon ibland.

Det är inte det som är Miljöpartiets problem just nu.

Står egentligen utan kandidater

Miljöpartiet har två språkrör som delar på ledarskapet i partiet och nu har valberedningen nominerat Märta Stenevi och Daniel Helldén.

Det kommer inte att bli bra. Ingen annan slutsats kan dras efter dagens presskonferens.

Märta Stenevi kunde inte ens titta på Helldén under presskonferensen. Hon nämnde honom inte vid namn och när han sa att han såg framemot att samarbeta med Märta i framtiden svarade hon med tystnad.

Efter presskonferens fick Stenevi frågan hur hon såg på deras samarbete och om de kommer att kunna samarbeta väl i framtiden. En fråga hon omedelbart bollade över till Helldén, och sedan inte heller svarade på själv.

Daniel Helldén och Märta Stenevi.

Om Märta Stenevi på något sätt hade velat sätta stopp för den konflikt som just nu tornar upp sig runt henne var detta inte rätt sätt. Om hon på något sätt ville oskadliggöra rapporterna om att hon vägrat vara med på presskonferensen tillsammans med Helldén, så var inte det här rätt sätt.

Miljöpartiets problem är att de nu, istället för att ha två tydliga språkrörskandidater inte har någon tydlig språkrörskandidat. Valberedningen har inte gjort sitt jobb. Och vad som helst kan hända på kongressen i november.