Putins räddningsplanka välkomnas i Europa

Frankrikes president Emmanuel Macron skakade hand med Kinas president Xi Jinping innan deras möte i Paris.

Ett besök av Vladimir Putin i ett EU-land i dag vore otänkbart.

Men Kinas Xi Jinping är välkommen trots att han agerar Putins räddningsplanka i kriget i Ukraina.

Möjligen kan man se det faktum att Xi togs emot på flygplatsen av premiärminister Attal och inte Emmanuel Macron som någon slags markering från den franske presidentens sida.

För trots att Kina officiellt hävdar att man inte tagit någondera sidas parti i Rysslands krig mot Ukraina så är det uppenbart att Xi Jinping är Putins främste allierade.

Utan Kina hade Ryssland inte haft samma möjligheter att ersätta den vapenarsenal som förstörts i striderna och rusta upp sin armé.

USA har upprepade gånger varnat Kina för att skicka vapen till Ryssland. Xi Jinping som inte vill riskera att landet utsätts för hårda ekonomiska sanktioner från västvärlden verkar till stor del ha hörsammat denna uppmaning.

Men det är bara halva sanningen.

Det finns en rad produkter som i första hand är tänkta för civilt bruk men som också går att använda för militära ändamål. 

Kina har kraftigt ökat sin export av drönare, halvledare och annan elektronik till Ryssland. Elektronik som kan användas exempelvis för att styra robotar eller tillverka stridsvagnar.

Kina har också kraftigt ökat sin export av tunga lastmaskiner och traktorer som kan användas för att bygga befästningar och skyttevärn.

En ren lögn

Xi Jinping.

Kinas allierade Nordkorea är en av få som exporterar vapen direkt till Ryssland

Dessutom stärker Kina den ryska krigskassan genom att kraftigt öka sin import av rysk olja. De inkomster som Ryssland gått miste om på grund av oljebojkotten från väst har vägts upp av att Kina och Indien köpt upp en stor del av oljan istället.

Kina deltar inte aktivt i kriget men hjälper på alla sätt man kan Ryssland, utom möjligen genom att skicka färdiga vapen.

Så när Xi Jinping inför besöket skrev i en artikel i franska dagstidningen Le Figaro att ”Kina har spelat en konstruktiv roll i försöken att få till en fredlig lösning av konflikten”, är det ren lögn.

Medan USA riktat skarp kritik mot Kina för sin assistans till Ryssland har Europa förhållit sig mer avvaktande.

Inte minst märks det på Tyskland. Förbundskansler Olaf Scholz besökte nyligen Kina och verkade vara mer mån om de goda handelsförbindelserna än om att försöka förmå Xi att sluta stötta Ryssland i kriget.

Emmanuel Macron kommer mer tydligt att försöka pressa sin kinesiske kollega men det är inte sannolikt att Xi kommer att lyssna på de uppmaningarna. Särskilt som även Macron månar om handelsförbindelserna. Under besöket väntas Kina skriva på ett avtal om inköp av ett antal passagerarflygplan från Airbus.

Ekonomin står i fokus på mer än ett sätt.

Slå in en kil

Kina hoppas kunna sälja sitt gigantiska överskott av elbilar i Europa. EU hotar att införa tullar och andra handelshinder för att skydda sin egen bilindustri.

Att Xi besöker Frankrike är ingen slump. Han vill å sin sida försöka övertyga Macron och indirekt resten av EU att göra sig mer oberoende av USA.

Länder behöver inte älska varandra för att umgås på toppnivå.

Macron är den europeiske ledare som tydligast sagt att Europa måste bygga upp ett eget försvar vid sidan av Nato. Inte minst om Donald Trump vinner presidentvalet i höst.

Xi:s mål är att slå in en kil mellan Europa och USA. Framförallt vill han förhindra att EU blir lika tuffa mot Kina som USA.

Att mötas öga mot öga och utveckla personliga relationer är också viktigt för att undvika att meningsskiljaktigheter utvecklas till väpnade konflikter.

Ändå går det inte att låta bli att reflektera över det faktum att Xi är välkommen i Europa trots den livsviktiga hjälp han ger till Europas värsta fiende.

Ett besök av Putin vore i dagsläget en omöjlighet. Om inte annat för att den ryske presidenten omedelbart skulle behöva gripas på grund av att han är åtalad för krigsförbrytelser av den internationella domstolen i Haag.

Xi Jinping och Emmanuel Macron på måndagen.

Trojansk häst

Handelsförbindelserna med Kina är helt enkelt för viktiga för att porta Xi trots hans militära hot mot Taiwan, brott mot mänskliga rättigheter på hemmaplan och stödet till Ryssland. Sannolikt skulle de flesta länder i Europa ta emot honom ifall han ville komma. Kanske även Sverige.

Från Frankrike reser Xi Jingping vidare till Serbien. Ett land som vill in i EU men som samtidigt har nära relationer med Kina. En viktig allierad för Peking.

Europabesöket avslutas i Ungern, Putins trojanska häst i EU. Ungern är en viktig kugge i Xi:s projekt den nya Sidenvägen, som ska bygga handelsförbindelser och kinesiskt inflytande.

Kinas roll i kriget går inte att ignorera. Förmodligen finns det inget som skulle hjälpa Ukraina mer i kriget än ett stopp för kinesiska export till Putins krigsmaskin.