Aftonbladet behövs – om sanningen ska fram

​Ett garantera sätt att skaffa sig problem är inte leva som man lär.
Det gjorde inte Lars Lindgren och därför tvingades han avgå som ordförande i Transport – efter bara ett dygn.

Robban Aschberg är programledare i Aftonbladet och Viafrees nya tv-program ”200 sekunder”, med grävande journalistik i det korta formatet. I torsdags avslöjades Lars Lindgrens, ska vi säga vidlyftiga, sätt att hantera sina medlemmars pengar.

”Omdömeslöst” sade Lindgren kategoriskt när Transports avdelning i Örebro hade haft konferens med en saftig alkoholnota.

Två glas öl eller vin, skulle vara gränsen när Transport representerade. Sedan fick man betala själv, slog ordförande Lindgren fast.

Men själv bjöd han på mer. Betydligt mer. Konfronterad med uppgifterna var policyn plötsligt inte huggen i sten. Sade han och förbjöd förbundet att lämna ut hans notor trots att han lovat det motsatta.

Den dryg 30-årige sonen bodde i förbundets ordförandelägenhet på Östermalm i Stockholm i 1,5 år när pappa uppehöll sig någon annanstans. Trots att det alltså är en tjänstebostad.

Lindgren använde tjänstebilen till semesterresor och till andra privatresor men noterade inte det i körjournalen. Alltså förmånsbeskattades han inte.

Han åkte runt på kontinenten, bodde på hyggliga hotell tillsammans med en vän och lät förbundets medlemmar betala. Vad han gjorde visste ingen på förbundskontoret.

Att sätta sig på de höga moraliska hästarna och döma andra funkar inte om man inte själv uppträder exemplariskt. Det gjorde inte Lars Lindgren och därför fick han gå ett dygn efter ”200 sekunder” publicerades. Det är något av rekord.

Man behöver ju inte vara ett geni för att inse att Lindgren haft fiender på Transport. Annars skulle Aftonbladet aldrig fått veta det vi nu både vet och har delat med oss av.

På ett förbundsstyrelsemöte för en tid sedan var frågan upp om Lars Lindgren skulle kunna väljas om till ordförande för en tredje fyraårsperiod, trots att han fyller 60 senare i år och därmed går i pension enligt LO:s regler för förtroendevalda.

Hälften röstade för, den andra hälften emot. Då använde Lindgren sin utslagsröst för att få som han ville. Kunna omväljas för tredje period då han alltså skulle kunna få både lön och pension.

Nästa kongress förlades så att festen råkade infalla på Lars Lindgrens 60-årsdag. Fiffigt, eller hur?

För ett år sedan slutade Annelie Nordström som ordförande för Sveriges största fackförbund Kommunal. Hon tvingades till det efter Aftonbladets avslöjanden ståtliga interna fester och resor, eget vinmärke och en lyxrestaurang i Stockholms city dit Kommunals lågavlönade medlemmar aldrig skulle haft råd att gå.

Två avslöjanden, två ordföranden i varsitt LO-förbund som inte klarade Aftonbladets, och Viafrees, granskningar. Och dessutom med två bröder Aschberg inblandade, Richard och Robert.

Glöm inte den gamla devisen – Aftonbladet behövs om sanningen ska fram. Den gäller fortfarande.