En välkommen framgång för utskällda FN

När de första civila som suttit instängda under det stora stålverket i Mariupol lyckades ta sig ut är det FN-chefen Antonio Guterres som kan ta åt sig äran.

Uppenbarligen var det hans besök hos Putin som resulterade i ett genombrott.

Det kan utskällda FN behöva.

Följ ämnen
Ukraina
”Det får betraktas som en framgång att evakueringen från stålverket i Mariupol alls blev av”.

Det är ont om positiva nyheter från krigets Ukraina så det gäller att ta vara på de få ljusglimtar som finns.

Än så länge kan vi inte vara säkra på att evakueringen av de civila som suttit fast i stålverkets underjordiska gångar kommer att fortsätta. Ryssland kan när som helst sätta stopp för den.

Men det får betraktas som en framgång att den alls blev av.

I veckor har Ukraina vädjat om att åtminstone de civila som befunnit sig instängda under ett konstant ryskt bombardemang mot Asovstal, ett jättelikt stålföretag i Mariupol, skulle föras i säkerhet. Ryssarna har vägrat och istället krävt att de kanske 2 000 ukrainska soldaterna som finns kvar där ska kapitulera.

Skulle mötas av ramaskri

Ryssland lovar att behandla dem väl men av förklarliga skäl litar de ukrainska soldaterna inte på de ryska försäkringarna. Istället har de valt att fortsätta slåss till sista blodsdroppen.

President Putin gav nyligen order om att armén inte ska försöka inta stålverket eftersom risken för omfattande ryska förluster är stor. Samtidigt hindrar det Ryssland från att helt kontrollera den strategiskt viktiga staden som gör att Ryssland ockuperar en landremsa ner till halvön Krim som man annekterade 2014.

Mariupol uppges till 80 procent vara förstört men har ett viktigt symbolvärde. Så länge Ukraina håller stånd kan Ryssland inte utropa en fullständig seger.
Problemet är att också ett tusental civila tagit sin tillflykt till de underjordiska gångarna under stålverket. Att soldater dör i krig är inget konstigt men krigets lagar fröbjuder att man gör civilbefolkningen till måltavla.

Ryssarna har redan drabbats av enormt starka fördömanden efter övergreppen i Butja med flera förstäder till Kiev, när man drog sig tillbaka och gav upp försöken att ta den ukrainska huvudstaden. Skulle ryssarna med berått mod massakrera ett tusental civila som gömt sig under stålverket kommer Putin ännu en gång att mötas av ett ramaskri från omvärlden.

För FN-chefen Antonio Guterres är evakueringen av civila, som sköts tillsammans med Internationella Röda korset, en välkommen framgång.

FN:s roll undanskymd

Många var väldigt kritiska mot FN-chefen Antonio Guterres när han förra veckan besökte president Putin i Kreml. Han ansågs naiv som trodde att han skulle kunna tala Putin tillrätta. Men framförallt för att han först reste till Moskva och sedan till Kiev.

Men den verkar som den eftergiften till Ryssland kan ha gett effekt. Visserligen bombade ryssarna Kiev bara timmar efter Guterres besök men under helgen evakuerades de första civila från stålverket. Ett hundratal människor, enligt Zelenskyj.

Tanken är att evakueringen ska fortsätta tills alla civila lämnat stålverket. Vad som därefter händer är oklart. Kommer även den ukrainska militären att ges fri lejd eller kommer de att vara kvar och kämpa till slutet?

För FN-chefen är evakueringen av civila, som sköts tillsammans med Internationella Röda korset, en välkommen framgång.

FN har så här långt spelat en passiv och undanskymd roll i försöken att få stopp på kriget trots att det naturliga vore att FN tog ledarrollen.

Men som alltid när någon av stormakterna är inblandad blir FN som förlamat. Vetorätten i FN:s säkerhetsråd gör att Ryssland kan blockera alla beslut man inte gillar.

”Tanken är att evakueringen ska fortsätta tills alla civila lämnat stålverket. Vad som därefter händer är oklart.”

Vill inte reta Putin

Alla vet att det är så men det ger ändå intrycket att organisationen som kom till just för att lösa svåra kriser i världen är hjälplös och ineffektiv. Därför gäller det för FN-chefen att bärga de segrar han kan och försöka få även Ryssland att inse att det kan vara klokt att ge FN en roll.

Guterres har visserligen fördömt invasionen men inte varit lika hård i sina omdömen som de flesta västledare. Sannolikt för att inte i onödan reta Putin och förlora möjligheten att medla i konflikten.

Erfarenheten från tidigare krig visar att FN och humanitära organisationer kan spela en viktig roll för att etablera ett tillräckligt stort förtroende mellan parterna så att reella fredsförhandlingar kan komma igång.

I bästa fall kan evakueringen av civila från Mariupol vara ett första steg i den riktningen.