Kristerssons himmel föll ner – igen

Tre interna kriser samtidigt

Ulf Kristersson är tillbaka på jorden. Och där är det sällsynt rörigt.

Ulf Kristersson hade det så bra. Men så ramlade himlen ner – igen.

Det egna partiet revolterar.

Regeringen är djupt splittrad.

Åkessons SD slipar knivarna tillsammans med Buschs KD.

För någon månad sedan sken solen på Ulf Kristersson, statsminister och partiledare (M). Middag med Joe Biden, hedersplats bredvid hans fru Jill under presidentens årliga tal om tillståndet i nationen, flagghissning i Bryssel, bättre opinionssiffror.

Det gick hans väg helt enkelt. Äntligen var Sverige med i Nato. Att den som åstadkom det var ovan nämnde Biden som vred om armen på den motspänstige turkiske presidenten ville ingen tänka på. Lyckan log.

Men nu är Ulf Kristersson tillbaka på jorden. Och där är det sällsynt rörigt.


Allt har sitt ursprung i ett lagförslag om att ändra reglerna för byte av juridiskt kön. Alltså bland annat vilken ruta man ska kryssa i när könet ska anges i en del dokument. Och om ens personnummers näst sista siffra är jämn eller ojämn.

Frågan splittrar Moderaterna, den splittrar regeringen och den kör in en vass kil i Tidösamarbetet. Samtliga konflikter är obehagliga för Ulf Kristersson. Hans auktoritet utmanas.

Vi börjar med krisen i regeringen. Ett av de tre regeringspartierna, Kristdemokraterna, ställer inte upp på lagändringarna där bland annat åldersgränsen för juridiskt könsbyte sänks från 18 till 16 år.

M och L kunde inte köra över KD eftersom regeringen fattar kollektiva beslut. I stället fick de runda KD genom att flytta frågan från regeringen till riksdagens socialutskott. Där ställde sig nyligen en majoritet bakom förslaget.


Det här är en mycket ovanlig hantering. Metoden valdes för att regeringen inte skulle spricka. Det är det normala när en regering är oense internt. Alternativt kan det oeniga partiet lämna regeringen som MP 2021.

Sprickan är extra pikant eftersom statsministern går på tvärs med sin vanligtvis trognaste vapendragare, vice statsminister Ebba Busch (KD).

Huvudvärken molar redan i Ulf Kristerssons huvud. Den tilltar när han tänker på kris nummer två, den inom Tidösamarbetet.

Könsbyten ingår inte i avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna. SD är helt emot M och L:s planer. De har, för att brotta ner dem, däremot krokat arm med Kristdemokraterna i ett gerillakrig mot könsförslaget.

Med gerillakrig avser jag i det här fallet att KD och SD tagit till lika oortodoxa metoder för att stoppa förslaget som M och L gjort för att genomföra det.


Det är alltså fullt krig i Tidösamarbetet – också. Två partier står mot övriga två. Man förvånas inte över Ulf Kristerssons tilltagande huvudvärk.

KD har begärt kvittningsförbud när kammaren ska rösta om förslaget. I normala fall försöker man behålla styrkeförhållandena mellan regering och oppositionen genom att kvitta ut lika många ledamöter på ena sidan som är frånvarande på den andra.

Dessutom kommer SD och KD kräva att förslaget skickas tillbaka till socialutskottet för att arbetas om. För att det ska ske krävs stöd från en tredjedel av de närvarande ledamöterna. Det är 117 om alla (mot förmodan) är på plats. Busch och Jimmie Åkessons partier förfogar över 91 mandat.


Kristerssons tredje kris handlar om ett massivt motstånd mot förslaget bland M-ledamöter i riksdagen. De har redan haft två extramöten för att enas. Båda betecknas som misslyckade.

Ulf Kristersson har inte lyckats kyla ner känslorna. Tvärtom har han hällt bensin på brasan genom att säga att han inte heller gillar allt i förslaget. Han hade velat behålla åldersgränsen på 18 år.

Under sina 1,5 år som statsminister har Kristersson hanterat både kriser och brutna vallöften. Men ingen av dem har rubbat den inre sammanhållningen i regeringen eller mellan Tidöpartierna. Det har inte knakat i fogarna som nu.

Det gör krisen allvarlig för Kristersson. Liksom att den ifrågasätter hans auktoritet. Just nu skiter både hans egna riksdagsledamöter, regeringen och SD i vad han tycker.


Och så till det där med himlen. Hösten 2018 sade Ulf Kristersson att han skulle bilda en Alliansregering ”om inte himlen faller ner”. Det gjorde den eftersom han inte kunde bilda någon regering alls.

Fotnot: Enligt plan röstar riksdagen nästa vecka. Tills dess hinner mycket hända.


TRE SPANINGAR

 När nöden är som störst är frivilligorganisationerna redo att rycka in. I år har Majblomman en extra dyr variant med nio kronblad i stället för tio. Tio procent av alla barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. 100 kr kostar dyrvarianten av den blålila blomman.

 Sara Skyttedal som under buller och bång lämnade Kristdemokraterna satsar nu på ett dödfött projekt. Hon har grundat ett parti, Folklistan, som ska ställa upp i valet till EU-parlamentet i juni och i nästa riksdags- och lokalval. Magi eller andra övernaturliga krafter krävs för att lyckas.

 Amanda Lind blev som jag trodde redan samma dag som Märta Stenevi avgick valberedningens förslag till nytt språkrör för Miljöpartiet. Hennes gedigna CV liksom förtroendet för henne avgjorde. Lind har varit kommunalråd, partisekreterare, minister, riksdagsledamot och utskottsordförande.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.