Putin försöker skylla på Ukraina – nämner inte IS

Även om det visar sig att IS låg bakom terrordådet i Moskva försöker Putin att skylla på Ukraina.

Motivet är att trumma upp stöd för kriget, motivera en ny storoffensiv och få fler frivilliga att ställa upp som soldater.

I det drygt fem minuter långa videoinspelade tal som Vladimir Putin höll till nationen 19 timmar efter attacken nämnde han inte ens att Islamiska staten tagit på sig ansvaret för terrordådet som dödat över hundra människor.

Istället pekade han ut Ukraina som inblandade i dådet.

Den ryska underrättelsetjänsten FSB hade redan tidigare gått ut med en skriftlig kommuniké om att de gripna misstänkta terroristerna var på väg att fly över gränsen mot Ukraina och att det fanns ett förberett mottagande på den ukrainska sidan.

Därmed kan Putin hävda att även om det var IS som utförde attacken så var det i maskopi med Ukraina.

Ryssland kommer att göra vad de kan för att försöka utnyttja terrordådet för egna syften.

Ingenting är viktigare för Putin i nuläget än att vinna kriget i Ukraina. Går det att på något sätt få Ukraina att framstå som inblandat kan det öka den ryska befolkningens stöd för kriget och få fler frivilliga att anmäla sig för att strida. 

Kanske vågar Putin till och med gå så långt att han ger order om en allmän mobilisering som svar på terrordådet. Det skulle ge honom möjlighet att kraftigt utöka arméns storlek.

Ukraina insåg direkt att Putin skulle försöka göra dem till syndabock och gick därför tidigt ut och förnekade alla kännedom om och inblandning i terrordådet.

Vladimir Putin.

Pinsamt för Putin

Man påpekar också att det gränsavsnitt som Kreml hävdar att de misstänkta terroristerna var på väg mot ligger mitt i en stridszon. Bara en dåre skulle försöka ta sig över gränsen den vägen, hävdar Ukraina.

Ukraina har den senaste tiden attackerat flera mål i Ryssland med drönare. Det handlar dock om olje- och gasanläggningar. Inga av de ukrainska attackerna har riktat sig direkt mot civila. Därför framstår det som högst otroligt att regeringen i Kiev skulle ha något med dådet att göra.

Men Putin kommer att göra vad han kan för att ändå få det att framstå som att Ukraina har ett finger med i spelet.

Eftersom Kreml totalt kontrollerar alla medier som är verksamma i Ryssland kan de också kontrollera vilken bild den ryska befolkningen får av terrordådet. Det är få ryssar som kan komma åt utländska mediesajter.

Om det inte är den ryska regimen själv som ligger bakom, och inget tyder på det i nuläget, är attacken mycket pinsam för Putin.

Inte minst eftersom USA så sent som den 7 mars varnade Ryssland just för attacker från IS. Amerikanska medborgare i Ryssland uppmanades att hålla sig borta från stora folkssamlingar, särskilt konserter.

Putin avfärdade i ett tal i tisdags denna varning som en provokation. Ett sätt för USA att försöka destabilisera situationen i Ryssland.

Stämmer gripandena?

Islamiska staten har de senaste månaderna försökt genomföra flera terrorattacker i Ryssland. Ryska myndigheter hävdar att de avvärjde en attack mot en synagoga och dödade flera IS-terrorister i norra Kaukasus som planerade dåd.

Ett tänkbart motiv för IS kan vara att Ryssland räddade kvar Bashir al-Assad vid makten i Syrien när IS med flera grupper försökte störta honom.

IS anser också att Ryssland förtrycker den muslimska befolkningen i Tjetjenien och flera andra ryska delrepubliker.

Videofilmer från genomförandet av attacken mot en konsertlokal i Moskva påminner mycket om bilderna från IS terrorattentat mot rockklubben Bataclan i Paris 2015. En grupp omaskerade terrorister utrustade med automatvapen som skjuter vilt omkring sig.

I början av 2000-talet drabbades Ryssland av ett antal terrordåd med islamistiska förtecken. De mest kända var attackerna mot Dubravka-teatern i Moskva och mot en skola i Beslan.

Ryssland hävdar att man gripit samtliga personer som genomförde gårdagens attack. Om det verkligen är så är omöjligt att veta. Rysk polis och säkerhetstjänst har en histoira av att snabbt gripa misstänkta vare sig de är inblandade eller inte. Man behöver helt enkelt snabbt hitta några syndabockar att visa upp för befolkningen.

Spekulationer om att FSB ligger bakom attacken grundar sig i de bomber som raserade flera bostadshus i Ryssland 1999 och 2000. Explosioner som skylldes på tjetjenska terrorister och ledde till att Putin startade ett nytt krig i Tjetjenien och sedan vann presidentvalet.

Även den här gången kan Putin använda terrordådet för att samla nationen och få ryssarna att acceptera nya inskränkningar i deras redan hårt kringskurna friheter.

Följ ämnen i artikeln