Svårt att hindra smittan från att nå Europa

Närmast omöjligt stoppa Kinaviruset – trots extrema åtgärder

Få länder har så stora möjligheter som diktaturen Kina att isolera miljonstäder för att förhindra spridning av ett dödligt virus.

Men i dagens globala värld är det nästan omöjligt att stoppa smittan från att spridas även till Europa och kanske Sverige.

Kinesiska myndigheter har vidtagit extrema åtgärder i staden Wuhan, där smittan av det nya coronaviruset har sitt ursprung. All flygtrafik till och från staden har ställts in. Detsamma gäller tåg- och färjetrafik. Ovanpå det har man stängt ner den lokala kollektivtrafiken i form av tunnelbana och bussar. Caféer och teatrar håller stängt.

I staden bor 11 miljoner invånare som nu i praktiken är förbjudna att lämna den. En åtgärd utan motstycke som visar på vilket stort allvar man tar utbrottet.

Den typen av beslut går att fatta i en diktatur som Kina som styrs helt av det kinesiska kommunistpartiet. Här får hänsynen till den enskilda människans rättigheter helt ge vika för vad partiet anser är bäst.

I just det här fallet kanske omvärlden ska vara tacksam över Kinas förmåga till kontroll.

Förutom att skydda sin befolkning vill Kina inte bli utpekat som ett land varifrån dödliga sjukdomar sprids.

Motsvarande beslut skulle vara mycket svåra att fatta och genomdriva i en västerländsk demokrati där många garanterat skulle motsätta sig den här typen av kollektiv stängning av hela städer.

Men hur allvarligt är läget egentligen?

Världshälsoorganisationen, WHO, beslöt i går att inte utlösa ett internationellt nödläge. Men ledamöterna var oeniga. Man ska ta ett nytt beslut i dag. WHO verkar så här långt nöjda med de åtgärder som Kina vidtagit. Det är sannolikt svårt att begära mer och i nuläget finns det inget som tyder på att Kina försöker sopa problemet under mattan genom att dölja omfattningen.

Temperaturer kontrolleras vid tågstationen i Wuhan.

Hur långt kan Kina gå?

Vilket annars även det är en diktaturs bästa gren. Myndigheterna har total kontroll över vilken information som kommer ut. Trots sociala medier är det mycket svårt för alternativa uppfattningar att göra sig hörda.

Med detta sagt så är det ändå en nästan omöjlig uppgift att förhindra att människor lyckas ta sig ut ur en 11-miljonerstad. Dessutom sker virusutbrottet mitt i den största resehelgen i Kina, när befolkningen firar det kinesiska nyåret. För många är det enda gången på året som man kan träffa släkt och vänner.

Vi har redan sett hur viruset spridit sig runtom i världen via personer som innan de stränga restriktionerna rest från Wuhan till Thailand, Taiwan, Japan och Sydkorea. Häromdagen upptäcktes det första fallet i USA.

Kina har också beslutat att isolera ytterligare två städer, Huanggang och Ezhou, som ligger granne med Wuhan. Ett tecken på att man hittat människor som insjuknat av viruset även där.

Med största sannolikhet kommer nya fall att dyka upp på andra håll i Kina. Hur långt är myndigheterna beredda att gå för att kväsa smittan på hemmaplan?

Kinesernas levnadsstandard har ökat kraftigt de senaste tio åren. Kinesiska turister tillhör numera gatubilden i de flesta huvudstäder i Europa.
Kineser gjorde 131 miljoner resor till utlandet under 2017. Av dessa kom 365 000 till Sverige.

Finns tröst

Så länge Kina inte stänger sina internationella flygplatser är det svårt att begripa hur man helt ska kunna stoppa viruset från att sprida sig över världen.

Även om det i nuläget inte finns någon anledning till panik så är det givetvis klokt att vara uppmärksam på att viruset mycket väl kan spridas internationellt trots de kraftfulla åtgärder som Kina vidtagit.

Avgörande för hur situationen utvecklas är att smittade individer som anländer till länder utanför Kina upptäcks så fort som möjligt och kan sättas i karantän.

I USA scannar man redan resenärer från Kina på ett antal större flygplatser för att upptäcka eventuell smitta. Samma sak i Dubai.

En liten tröst finns trots allt.

Erfarenheterna från tidigare utbrott av coronavirus som sars och mers liksom sjukdomen ebola är att rädslan i omvärlden ofta är långt större än effekten av smittan utanför de direkt drabbade länderna.


PODD Det nya Kinaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen