Ministrarna kampanjar in i det sista

GÖTEBORG. Vinnarlokalerna är redan bokade i Bryssel.

På måndag avgörs om Sverige blir värdland för EU:s supermyndighet Ema.

In i det sista kämpar regeringen för att få medicinmyndighet Ema till vad de kallar Stockholm - Uppsalaområdet.

På toppmötet här i Göteborg kampanjande sammanlagt sju ministrar för att nå målet. Socialminister Annika Strandhäll (S), näringsminister Mikael Damberg (S), EU-minister Ann Linde (S), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S).

De utnyttjade bokade möten med kolleger för att in i det sista göra allt för att övertyga en majoritet av EU-länderna att Sverige är bäst på att överta värdskapet för medicinmyndigheten när Storbritannien lämnar EU i mars 2019.

Redan på måndag kommer avgörandets stund under mötet med EU-ministrarna i Bryssel. Lokalen där segern ska tillkännages har den svenska regeringen bokat sedan en tid tillbaka.

Regeringen anser att det svenska budet är absolut bäst. Men trots det är de inte säkra på att segern är hemma. Därav den hektiska aktiviteten in i det sista.

Ema, European Medicines Agency, grundades 1995 och ligger i dag i London. Antalet anställda är 900 personer. Uppgiften är att bedöma läkemedel för människor och djur för att skydda folk- och djurhälsa.

Sverige satsar mycket på så kallad ”life science”, en tvärvetenskaplig verksamhet för kunskaper som ska förbättra förutsättningarna för liv och hälsa.

Man hoppas nu att forskningen på bland annat Karolinska institutet och inom läkemedelsindustrin, en gammal svensk paradgren, ska kunna dra nytta av att Ema flyttar till Stockholm. Sedan tidigare ligger EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna.

Självklart kan det bli ett kluster, eller konglomerat, som på sikt gynnar Sverige som forskar- och tillverkningsnation på det här området.

För att få Ema till Sverige inrättade regeringen tidigt ett tremannasekretariat lett av den ärrade ambassadören Christer Asp.

Budet till EU är sockrat. Tre olika lokaler erbjuds hyresfritt under tre år. De anställda och deras familjer utlovas ”högkvalitativa hyreslägenheter” nära det blivande kontoret (hur nu det ska gå till).

Regeringen lovar också en så kallad European school där undervisningen bedrivs på alla officiella EU-språk. Någon sådan skola finns för närvarande inte här. Samt framhåller att universitetsutbildning är gratis i Sverige och att arbetsmarknaden för medföljande män och hustrur är god.

På måndag, sen eftermiddag, vet vi om det var värt pengarna och jobbet. Eller om medicinmyndigheten hamnade i ett annat EU-land.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.