May ser ett mönster och Ryssland är boven

Theresa May ser kemvapenattacken i Syrien och mordförsöken på en tidigare dubbelagent och hans dotter som utslag för samma sak.

Att Ryssland i grunden vill splittra och destabilisera EU.

Storbritanniens premiärminister besökte både den danske och svenske premiärministern under måndagen. Framför allt för att skaffa sig allierade under de fortsatta utträdesförhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

Men under presskonferensen med Theresa May och statsminister Stefan Löfven (S) vid 19-tiden verkade det som brexit knappast berörts under det knappt 1,5 timmar långa samtalet mellan dem i Rosenbad.

Så snart hon fick tillfälle tog Theresa May upp Assadregimens kemvapenattack mot rebellerna i Douma, en förstad till Damaskus, som tros ha skördat minst 70 offer.

– Det var en vidrig attack där grundläggande internationella lagar mot användandet av kemvapen har åsidosatts, sade hon. Stefan Löfven var av samma åsikt, såklart.

Vän av ordning frågar sig naturligtvis varför det var så viktigt för henne att få det sagt, just då. Förklaringen kommer strax.

Ryssland är en av Syriens allierade i inbördeskriget. De stöttar Assadregimen för att få behålla sin syriska flottbas, den sista i Mellanöstern.

Men de vill också ändra den nuvarande världsordningen med USA som den enda supermakten. Att försöka slå split mellan EU-länderna är ett led i den strävan.

Sist men inte minst stöttar Ryssland en rad högerpopulistiska partier i EU med bland annat pengar. Även det för att destabilisera unionen som kraftigt skadat den ryska ekonomin med de sanktioner som infördes efter invaderingen av Krim 2014.

May drog, utan att hon uttryckligen sade det, paralleller mellan den ryska stöttningen av Assadregimen, och därmed kemvapenattacken, och mordförsöken på den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i den brittiska småstaden Salisbury för en månad sedan.

– Attacken i Salisbury ingår i ett större ryskt mönster att destabilisera EU, sade hon på presskonferensen.

Sverige och Storbritannien, som både May och Löfven kallade gamla goda vänner, har nu tagit initiativ till att kemvapenattacken i Douma inom kort ska diskuteras i FN:s säkerhetsråd. Storbritannien är permanent medlem av rådet, Sverige en tillfällig.

Utträdesförhandlingarna mellan EU och britterna fortsätter men måste vara klara till oktober. Därefter ska utträdesavtalet godkännas av samtliga inblandade parlament, 29 stycken, innan Storbritannien lämnar unionen den 29 mars nästa år.

Men just igår verkade brexit inte högaktuellt för någon av de båda premiärministrarna. Inte alls.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.