Trump given som kandidat – men Haley kan fortfarande såra honom

WASHINGTON DC. Rent statistiskt är det inte avgjort. Ändå är Donald Trump given som republikanernas presidentkandidat efter sin fullkomliga kross på Supertisdagen.

Nu är den mest intressanta frågan i stället hur Nikki Haleys väljare kommer att agera i presidentvalet.

Själv svarade hon med total tystnad.

Trots att primärvalen för att utse respektive partis kandidat fortsätter i flera månader är primärvalssäsongen i praktiken över i och med att Trump vann i samtliga de delstater som höll val i går utom i lilla Vermont där Nikki Haley vann knappt. 

Även Biden är ohotad. 

Från och med nu kommer valrörelsen att bli en väldigt lång fight mellan de två huvudkandidaterna. En upprepning av valet 2020.

Det märktes när Trump höll sitter segertal. Han ignorerade fullständigt utmanaren Nikki Haley. Nämnde henne inte ens vid namn.

Istället gick han till frontalangrepp mot Biden.

–Han är den värsta presidenten i USA:s historia, slog Trump fast och började omedelbart anklaga honom för den kaotiska situationen vid gränsen mot Mexiko.

Det som väntas bli valfråga nummer ett.

Nikki Haley hade ingen valvaka under Super Tuesday. Hon höll inget tal och gav därmed inget besked om hon tänker stanna kvar i racet eller hoppa av.

Mycket tyder på det senare.

Hon har inga valmöten inbokade under nästa vecka trots att ett antal halvstora delstater då håller primärval där ytterligare ett stort antal delegater till republikanernas partikonvent står på spel.

Hon har heller inte bokat in någon ny tv-reklam framöver.

Allt detta är tydliga tecken på att pressen på henne att kasta in handduken är mycket stor. Hon måste dessutom själv inse att loppet nu är kört. Hon har i praktiken ingen chans att komma ikapp Trump.

Men hon har fortfarande pengar i kampanjkassan och skulle kunna fortsätta ett tag till om hon vill. Men när segern nu är helt utom räckhåll är det frågan om hon har den ork och motivation som krävs.

Ett skäl för henne att fortsätta har varit chansen att Trump skulle stoppas av något av alla sina åtal. Den dörren känns vid det här laget tämligen stängd.

Donald Trump.

I måndags fattade Högsta domstolen beslut om att ingen delstat får plocka bort Trump från valsedeln med hänvisning till konstitutionens 14:e tillägg. En stor seger för Trump eftersom utslaget undanröjde ett potentiellt farligt hinder.

HD har också meddelat att man tar upp frågan om Trump har immunitet mot åtal först i slutet av april. Det innebär att den rättsliga processen kring stormningen av Kapitolium skjuts på framtiden. Många juridiska experter här i USA tror att det är osannolikt att den rättegången kan starta före presidentvalet.

Därmed minskar risken för att Trump ska bli tvingad att hoppa av på grund av eventuella graverande bevis som kan komma fram vid en sådan rättegång. Och med det chansen för Haley att få hoppa in som nödkandidat.

Men även om Trump nu vunnit alla primärval som hållits hittills utom ett så har Nikki Haleys kampanj satt fingret på svagheter hos Trump.

Hon är en av de första ledande republikanerna som öppet kritiserat Trump. Hon har kallat honom ”rubbad”, narcissistisk och pekat på att partiet förlorat så gott som alla nationella val de senaste åren. Hon har pekat på hans höga ålder och krävt att alla kandidater över 75 år genomgår ett test på deras mentala förmåga.

I ett antal delstater har hon vunnit 40 procent eller mer av rösterna. Det visar att det finns en stor minoritet inom det republikanska partiet som inte vill ha Trump. Som vill ha en mer normal och mindre splittrande kandidat.

Jag har träffat väljare på hennes valmöten som absolut inte kan tänka sig att rösta för Donald Trump.

Nikki Haley.

Så frågan är hur hennes väljare kommer att agera om Haley hoppar av. Jag ser tre kategorier.

De som inte gillar Trump men som i valet mellan honom och Biden ändå röstar på den hårt sluggande ex-presidenten. För dem är Biden ett ännu mer omöjligt val.

De som absolut inte kan tänka sig att rösta för Trump men som har lika starka negativa känslor för Joe Biden. Risken är stor att de väljer att stanna hemma på valdagen. Beroende på hur stor denna grupp är kan de bli ett allvarligt hot mot en Trumpseger i november. Det räcker inte om de fanatiska kärnväljarna röstar på honom. Han måste få med sig även de mer moderata republikanerna.

De som är så starka motståndare till Trump att de röstar på Biden för att försöka stoppa en come-back för fastighetsmiljardären. Det är svårt att veta hur stor denna grupp blir när vi väl nått fram till november. Men även de kan bli ett hot mot Trump om de blir tillräckligt många.

En hel del kommer att hänga på hur Nikki Haley agerar när hon hoppar av.

Kommer hon att ställa sig bakom Trump som är brukligt när partiets interna kamp är över. Hon har sagt att hon inte längre känner sig bunden av löftet att stötta partiets kandidat vem det än blir.

Det finns till och med de som försöker övertala henne att ställa upp som en tredje, oberoende kandidat. I ett sådant scenario skulle hon definitivt plocka röster från Trump och göra det svårt för honom att få flytta in i Vita huset igen.

Hennes besked de närmaste dagarna och veckorna kan bli avgörande för vem som vinner den 5 november.

Följ ämnen i artikeln