Mejla

Wolfgang Hansson

Inget svar på frågan om vem som kan besegra Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

De demokratiska presidentkandidaterna har utkämpat sju tv-sända debatter.
Men ingen har blivit så mycket klokare.

Fortfarande saknas svar på den avgörande frågan; vem av dem har störst chans att slå Donald Trump?

Nattens sista debatt innan primärvalssäsongen drar igång med nomineringsmöten i Iowa den 3 februari gav lika lite ett svar som någon av de tidigare.

De sex demokrater som kvalificerat sig till debatten stod lugna och välpolerade på scenen och var rörande ense om att president Trumps säkerhets- och utrikespolitik är en fara för USA.

Enda gången det egentligen hettade till, och inte ens då var det några rejäla gnistor, var när Elizabeth Warren hävdade att Bernie Sanders i ett privat möte till henne sagt att en kvinna inte kan bli president i USA. Underförstått pekade hon ut Sanders som sexistisk.

Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren, senator i Massachusetts.

Senatorn från Vermont blånekade till att ha sagt så. Men Warren lyckades utnyttja situationen genom att påpeka att de manliga kandidaterna på scenen sammantaget hade förlorat tio val.

– Jag och Amy Klobuchar är de enda som vunnit varje val vi ställt upp i, sade hon medan publiken skrattade.

Därmed försökte hon indirekt svara på frågan som aldrig ställdes rakt ut men som ändå är den helt dominerande i demokraternas urvalsprocess. Vem kan slå Donald Trump?

Ligger bäst till

Visserligen finns det politiska skillnader mellan kandidaterna. Sanders och Warren står båda långt till vänster inom partiet. Joe Biden och Pete Buttigieg är mer av mittenkandidater, för att ta de fyra som ligger bäst till i opinionsmätningarna.

Men var de står politiskt är helt underordnat frågan hur stor chans de har att slå Trump.

Problemet är att det trots alla debatter och kampanjmöten fortfarande inte gått att vaska fram en given favorit bland det rekordstora startfältet där det fortfarande återstår tolv namn.

Joe Biden är den som fram till nu har presterat bäst i opinionsmätningar där han ställs mot Trump. Men hans övertag har krymt betänkligt. Sannolikt därför att 77-åringen inte bara är gammal utan dessutom ofta snubblar på orden i tv-debatterna. I natt klarade han sig dock riktigt bra.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden, före detta vicepresident till Barack Obama, är en av de tre som toppar opinionsmätarna.

Bernie Sanders, 78, påstås vara fullt återställd efter den hjärtinfarkt han drabbades av under hösten. Men frågan om hans hälsa hänger ändå över honom. Liksom hans radikala åsikter.

Elizabeth Warren är den som i mätningarna ser ut att få svårast att slå Trump. Det ligger henne i fatet trots att hon under en längre period haft momentum.

Goda chanser

Pete Buttigieg är inte bara homosexuell utan dessutom efter amerikanska förhållanden väldigt ung. Trots det har han stadigt gått fram i mätningarna, framförallt i den så viktiga delstaten Iowa som står först i primärvalskalendern.

Den som vinner där eller kommer in som god tvåa eller trea har goda chanser att kamma hem nomineringen.

En dark horse är den förre New York-borgmästaren och miljardären Mike Bloomberg som kom in väldigt sent i matchen och inte ställer upp i de två första primärvalen.

I dag är Joe Biden en svag favorit men om han inte vinner i Iowa eller i New Hampshire som är nummer två i ordningen så kan hela dynamiken i racet ändras.

Det bestående intrycket är ändå att demokraterna trots att de haft tre år på sig har förtvivlat svårt att få fram en kandidat som har den kombination av personlighet och kraftfullt politiska budskap som krävs för att rå på Donald Trump.

Inte för sent än

En starkt bidragande orsak är att det är svårt att veta vilken typ av kandidat som är mest effektiv mot Trump. Ska man satsa på någon som ligger nära Trump i bufflig personlighet och populistiskt politiskt budskap eller på någon som är hans totala motsats?

Inom några veckor ska de demokratiska väljarna ge svaret på frågan men även de verkar delade. I nuläget är det dött lopp i Iowa mellan Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Pete Buttigieg. Men det är inte för sent ännu för någon av de övriga i startfältet att bryta igenom.

Men den outsider som kanske ligger bäst till kör en taktik som aldrig lyckats tidigare. Mike Bloomberg ställer inte upp i Iowa eller New Hampshire. Med sin stora förmögenhet hoppas han kunna vinna nomineringen ändå.

Foto: TT
Mike Bloomberg.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM