21-åriga Carla riskerar fängelse för sin abort

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var då för väl att EU-parlamentet sa ifrån och skämtet Buttiglione inte blev kommissionär för mänskliga rättigheter. 1-0 i matchen mellan sunt förnuft och kristna högern. För vem hade kunnat ta EU på allvar om han blivit godkänd?

Lika häftigt var att vi faktiskt fick ett EU-parlament, att de folkvalda tog makten och trotsade regeringscheferna. Säga vad man vill men så här livat har det aldrig varit förr i det strasbourgska skrytbygget.

Nu ska Barosso, ordförande i EU-kommissionen och den man som fick bakläxa på hur han delade ut kommissionärsportföljerna, slänga ihop ett nytt förslag på hur EU:s "regering" ska se ut. Fast man kan undra hur lämpad han egentligen är.

Kommer ni ihåg Barosso lovade att själv att vaka över att de mänskliga rättigheterna efterlevs inom EU? Han var minsann en rättskaffens karl, kvinnors rättigheter var trygga i hans famn. Joho du.

Barosso var tidigare premiärminister i Portugal, det enda land i EU som aktivt åtalar kvinnor som gjort abort.

Det faktum att kvinnor inte anses ha rätt att själva bestämma över sina kroppar innebär att det utförs cirka 20 000 illegala aborter i Portugal varje år. Av dem söker cirka 5 000 kvinnor sjukhusvård efter ingreppet. De senaste 20 åren har drygt 100 kvinnor dött av aborter. (Allt enligt organisationen Women on waves. )

På tisdag står 21-åriga Carla från Portugal inför rätta. Hon är åtalad för att vid 17 års ålder ha använt ett dagen-efterpiller. När hon efter aborten började blöda åkte hon till sjukhus. Där ringde vårdpersonal omedelbart polisen och nu riskerar hon 3 års fängelse. För att hon gjorde något som borde ha varit en självklar rättighet för varje tjej i Europa.

Så jag vet inte hur ni känner det, men när Barosso, före detta Portugals högsta politiska ledare, lovar att ta hand om kvinnors rättigheter så vältrar åtminstone inte jag mig i trygghetskänslor.

Hur kan en sådan man, med en sådan bakgrund, vara rätt man att leda EU?

När parlamentet spottade upp sig muttrade Göran Persson om federalism, att EU inte får bli ett överstatligt organ. Vete fan om det vore så illa.

Ett överstatligt EU som faktiskt värnar om mänskliga rättigheter i medlemsstaterna - till och med mot kvinnor - låter inte så fasansfullt. Det ska bli spännande att se vad som sker i framtiden. Och börja gärna med portugisiska Carla, se till att hon slipper fängelse för att hon gjort abort.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln