Är Merkels efterträdare på väg att göra en Kristersson?

Friedrich Merz.

Under Angela Merkels tid fanns det inte ett uns av tvekan.

Att släppa in högerextrema partiet AFD i värmen var helt uteslutet.

Under nye partiledaren Friedrich Merz har CDU börjat vackla och sänkt garden mot högerpopulisterna.

I hopp om att vinna tillbaka väljare och göra comeback vid makten.

En efter en har brandväggarna mot att samarbeta med högerextrema partier rämnat i Europas demokratier. Tyskland är ett av mycket få länder där en ”cordon sanitaire” högerut fortfarande betraktats som en självklarhet. Inte minst i ljuset av Tysklands förflutna där nazismen kastade in landet i ett världskrig och mördade sex miljoner judar.

Så när Merkels efterträdare som partiledare för kristdemokraterna i en intervju för några veckor sedan öppnade för att samarbeta med högerextrema Alternativ för Tyskland, AFD, så väckte det ett ramaskri både inom partiet och utanför.

Intervjun i tv-kanalen ZDF gjordes efter att AFD vunnit flera framgångar i lokala val.

Siffrorna tickar uppåt

Så kraftiga var reaktionerna att Merz kände sig tvungen att hävda att han blivit missförstådd. Men hans uttalande kunde inte ha varit tydligare. Det här var vad han sa:

Om ett lantråd eller en borgmästare tillhörande AFD väljs är det självklart för CDU att man på dessa orter försöker hitta sätt att arbeta tillsammans på.

Samtidigt förklarade Merz att partiets linje att inte samarbeta med AFD på det nationella planet fortfarande gäller.

Men den politiska verkligheten kryper på även hos vår södra granne.

Trots att den tyska säkerhetspolisen pekat ut delar av AFD som extremistiskt och ett hot mot demokratin har partiets opinionssiffror tickat stadigt uppåt under de senaste året.

Alice Weidel, partiledare för Alternative für Deutschland (Alternativ för Tyskland).

Uppfyllde inte löfte

Ett antal opinionsmätningar ger vid handen att AFD skulle få 20-22 procent om det vore val i dag. Därmed skulle man slåss med socialdemokraterna, SPD, om att bli landets nästa största parti och bara ligga några procentenheter under CDU.

I höst hålls val till tre delstatsparlament i östra Tyskland där AFD är som starkast och leder i mätningarna.

I ett normalt tyskt politiskt landskap är det CDU som skulle öka i opinionsmätningarna när den regerande koalitionen av SPD, miljöpartiet och Fridemokraterna blir alltmer impopulär.

Att AFD istället går fram gör CDU nervösa. Inte minst eftersom Merz när han efterträdde Merkel lovade att se till att stödet för AFD halverades. Han argument var att Merkels vänstersväng öppnat upp fältet för AFD.

Istället har de högerextrema partiets stöd fördubblats.

Framförallt är det migrationen som åter hamnat högt upp på agendan. Merz driver inte alls samma generösa flyktingpolitik som Merkel men det är AFD som betraktas som det parti som verkligen vill minska invandringen.

Dessutom har AFD vunnit stöd på att kritisera den tyska regeringens plan för att ersätta uppvärmning av bostäder med gas och olja med förnybara energikällor. Många tyskar är oroliga för att de inte ska ha råd med omställningen.

Liknar Sverige

Jag tycker man kan se en hel del paralleller med situationen i Sverige där i princip alla partier före 2021 uteslöt ett samarbete med Sverigedemokraterna. Vem minns inte när Ulf Kristersson högtidligt lovade förintelseöverlevaren Hedi Fried att aldrig samarbeta med SD.

Sedan insåg Kristersson att hans chans att bli statsminister utan SD:s stöd var så gott som obefintlig och ändrade sig.

Med tanke på sitt historiska bagage kommer den förändringen sannolikt att ta längre tid i Tyskland. Det krävs en längre period av tillvänjning.

Men Merz är lite i samma situation som Kristersson. Visserligen är hans CDU än så länge största parti men de måste hitta en samarbetspartner för att kunna ta makten. 

Angela Merkel.

Merkel löste det på sin tid genom att styra partiet vänsterut och bilda flera koalitionsregeringar med SPD.

Det vill inte Merz. Förmodligen inte socialdemokraterna heller då de förlorade i stöd genom samarbetet.

Merz har mycket medvetet drivit CDU åt höger och fortsätter att stöpa om partiet. Nyligen bytte han ut Merkels handgångne man som partiets generalsekreterare, Mario Czaja, mot den betydligt mer konservative Carsten Linnemann.

Försöksballong

Ett annat uttalande från Merz förstärker ytterligare bilden av hans högersväng. Han beskrev nyligen CDU som ”Alternativ för Tyskland – med substans”.

Något som fick mer än ett ögonbryn att höjas och dessutom sågs av AFD som en öppning för samarbete i framtiden.

Tyskland befinner sig i en turbulent tid där gamla sanningar ifrågasätts.

Man kan se Merz uttalanden som ett slags försöksballonger för att testa om tiden är mogen för att bryta tabut för samarbete med AFD. Ännu är tiden uppenbarligen inte inne. Det visar de upprörda reaktionerna inom det egna partiet.

Men det råder ingen tvekan om att det är åt det hållet utvecklingen går. Även i ett Tyskland som borde vara vaccinerat mot all form av högerextremism.