Anklagelserna mot polisen bör utredas grundligt

Vägrade poliser att samarbeta med ambulanspersonal i samband med förra veckans mord i Kista?

De allvarliga anklagelserna bör utredas grundligt.

Aftonbladet avslöjade i går att ambulanspersonalen som ryckte ut då två män sköts till döds i Kista i onsdags skickat en rapport till landstinget där polisers agerande kritiseras.

Det är med stigande förvåning jag läser narkossköterskans redogörelse.

När ambulansen nästan var framme vid adressen som larmet gällde mötte akutvårdspersonalen en polisbil som stannade till. I baksätet låg en av de skjutna på rygg med ofri luftväg och endast ytlig andning.

Enligt sköterskan vägrade poliserna att låta ambulanspersonalen ta hand om den skadade. I rapporten beskrivs situationen som uppstod som så hotfull att det inte gick att bedriva vård.

Ja, ni läste rätt. En sköterska kände sig hotad av poliser.

Poliserna åkte vidare med den skjutne mannen till Karolinska sjukhuset. Därmed uteblev viktig vård under färden.

Ytterligare kritik riktas i anmälan. Det ska ha rått "total radioförvirring". Akutvården fick ingen information om vilka skadade som åkt med vilken polisbil eller om det fanns människor kvar på platsen som behövde hjälp.

Dessutom larmades inte Karolinska sjukhuset enligt gällande rutiner, vilket ledde till att traumaenhetens insatser försenades.

Narkossköterskan avslutar sin redogörelse med att polisers agerande har ”orsakat risk för ytterligare allvarlig patientskada och ärendet bör Lex Maria.anmälas”.

Rapporten reser onekligen frågor. Anklagelserna är allvarliga, även om redogörelsen är en persons upplevelse och inte nödvändigtvis den objektiva sanningen.

Stämmer det att utbildad personal förvägrades att ta hand om den skjutne? Varför stannade poliserna sin bil vid mötet med ambulansen om det nu var så bråttom att få den skadade till sjukhus?

Nej, det går inte att begära perfekt uppförande av människor i extremt pressade situationer. Och det har hänt att poliser räddat liv genom att själv köra skadade personer i stället för att vänta på akutvårdspersonal.

Men Aftonbladet har källor som hävdar att det inte är första gången de två yrkesgrupperna hamnat i konflikt i nordvästra Stockholm.

Mannen hade med all sannolikhet avlidit även om han fått rätt vård direkt, men det är bra att Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, har beslutat att händelsen ska utredas.

Det sista den hårt drabbade befolkningen i förorterna på Järvafältet behöver är bråk och misstroende mellan poliser och akutvårdspersonal.