David Beckhams pappa ger mig kalla rysningar

David Beckham rättar till sin pappas slips.

Hur får man framgångsrika barn?

Genom kärlek - eller genom omänskliga krav?

Det kan man fråga sig när man ser David Beckhams pappa.

Ted Beckham, 75, framkallar iskalla rysningar i Netflix nya dokumentärserie om sonen. Englands största fotbollsstjärna genom tiderna ser ut som ett övergivet barn när han får frågan om pappan:

”Fanns det inte stunder då du bara ville slå till honom?”.

Nej, svarar David. Varför?

”Då skulle jag bara fått en tillbaka”.

Dokumentären beskriver en uppväxt där den lille gossen från späd ålder tränas skoningslöst av en pappa som själv drömt om en fotbollskarriär. 


David Beckham om sin tid som pojklagsspelare: ”Jag var mest rädd när han var där, för jag visste att om jag tog ett enda steg fel så skulle jag få höra det. Jag fick alltid höra det”.

Dokumentären får mig att fundera över barnuppfostran och vad som fungerar och inte.

När mitt lilla barnbarn, som är två år, med viktig min imiterar vuxna har hon nycklar i ena nypan och en mobiltelefon i den andra. Tänk om jag istället fått henne att greppa en golfklubba eller en stav?

Tiger Woods och Armand Duplantis har ju också haft besatta föräldrar som tränat telningen från späd ålder. Men varje gång jag gjorde lama försök själv rann det ut i sanden. 

Främst för att barnet ifråga inte hade någon lust. 

”Hans storlek oroade mig”, säger Ted Beckham om David. ”Så vi började ge honom Guinness och ett rått ägg. Han fick det varje vecka”.


De norska friidrottsbröderna Ingebrigtsen har nyligen gått ut med att de brutit med sin pappa, som varit deras tränare, därför att ”vi har växt upp med en pappa som har använt fysiskt våld och hot”. 

Beckhams otäcka farsa säger med ett självbelåtet leende: ”Ja, jag var hård. Men det visade sig, tycker jag, att det var rätt”.

Det är bara det att i dokumentären försvinner han ur handlingen, medan Davids mamma, nu 74-åriga Sandra som skilde sig från maken 2002, fortsätter synas med barnbarnen och frun Victoria.

”Jag hörde mamma säga till honom: sluta prata till honom sådär, sluta skrik åt honom, sluta skälla ut honom”, säger David Beckham om sina föräldrar.

Intervjuaren: ”Tog du honom nånsin åt sidan och sa: Ted, var inte så hård mot David?”

Mamman: ”Jag försökte, men han lyssnade inte på mig. Jag blev upprörd när han fick honom att gråta”.

När David Beckham får rött kort och visas ut under en viktig match med Englands landslag, blir han hatad, hånad och förföljd i flera år, av omgivningen.

Han säger att han klarade det ”på grund av hur min pappa hade varit mot mig”.

Han menar att han var van. Fasansfullt.


I serien ”Save our squad” på Disney+ förra året kunde man följa David Beckham när han tränade ett hopplöst lag 14-åringar i östra London. Han var så underbart hjälpsam och inkännande med både barnen och deras föräldrar. 

Likadan tycks han vara med sina egna barn.

Av den elaka och sarkastiska pappan syns inte ett spår. David Beckham verkar vilja visa världen att han inte tagit över ett dugg av den hårda uppfostringsstilen.



David Beckham, 48, debuterade som 17-åring i Manchester United och spelade sen bland annat i Real Madrid och LA Galaxy. Han är gift med Victoria, som var Posh i Spice Girls, och de har fyra barn.
En berättelse om en svensk fotbollspappa finns i boken ”Fotbollsfamiljen” av Lennart Ekdal, 69, som skriver om sönerna Albin och Hjalmars väg till framgång som spelare i Serie A i Italien och Allsvenskan.
I boken ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” berättar huvudpersonen om en helt annan sorts fotbollsfarsa, Sefik, 72: ”Han hade inte varit som de andra papporna jag sett. Han hade inte tittat på mina matcher”.