Jag börjar misstänka att även jag har nåt band eller två till Putin

Även Gérard Depardieu har tydligen haft band med Putin. Tänk att knyta band med Tysklands hela energipolitik och samtidigt ha ork att knyta band med en fransk skådis ingen bryr sig om längre, skriver Jonatan Unge.

Efter den sinnessjuka och obegripliga  invasionen av Ukraina har nationer, organisationer, företag och privatpersoner börjat distansera sig från Putin och Ryssland. 

Band har klippts, kontakter sagts upp, avtal brutits, gasledningar stoppats, saker och löften tagits tillbaka. Det som slår en är hur många det är som har haft direkta eller indirekta band till Putin/Ryssland.

Hur kan Putin ha haft så många band? Hur har han haft råd? Vem har ens ork att knyta så himla många band? Det är faktiskt riktigt imponerande. Särskilt när man tänker på att det varit band på så himla skiftande nivåer.

Tysklands hela energipolitik har varit ett band, Torypariet i Storbritannien ett annat. Gigantiska band. Fotbollsorganisationen UEFA har haft starka band genom att vara sponsrade av den statligt ägda gasjätten Gazprom. Den engelska fotbollsklubben Everton har genom ett ombud med kopplingar till Putin varit ekonomiskt beroende av Ryssland. Judoförbundet har haft Putin som hedersmedlem så där finns också ett band. 

Min kollega K informerade mig om att en E-sportorganisation man aldrig har hört talas om nu gått ut och tagit avstånd från Putin. Har Putin alltså haft band med en grupp som ordnar tävlingar i CS:GO? Vad fan liksom? Varför i hela helvete då?

Den franska skådespelaren Gérard Depardieu har nu fördömt den ryska invasionen. Varför han gått ut offentligt med det beror på att han också har haft band med Putin! Tänk att knyta band med Tysklands hela energipolitik och samtidigt ha ork att knyta band med en fransk skådis ingen bryr sig om längre.

Man börjar ju undra hur många andra som har band till Putin? Det verkar ju kunna vara vem eller vad som helst! 

En parkbänk i Boulognerskogen? Antagligen.

Har Kyrkkaffet i Täby socken varit sponsrat av Gazprom? Troligtvis.

Tareq Taylor? Kan inte tänka mig annat med tanke på alla samarbeten han har.

Chansen att det inte smugit sig in ett litet samarbete med Putin är väl i princip noll.

Något jädra quicherecept har säkert kommit till med pengar från Putin. 

Min redaktör Eric Rosén käkar kefir varje dag till frukost, det vet jag, och det är ju något av en red flag, för kefir är ju råäckligt. Man börjar ju undra.

Jag börjar misstänka att även jag har nåt band eller två till Putin. För som Putin håller på och knyter band till höger och vänster så är det nog större chans att man har det än att man inte har det. Jag vet inte vad jag vill få fram med detta men jag är bara så perplex över att han haft så otroligt många och varierande band.

Säga vad man vill om Putin men ork har han. Hur själva krisen ska lösas, det vet väl inte jag, och ingen annan heller, verkar det som. Det enda det verkar finnas något av en konsensus runt är att det vore bäst om någon bara sköt Putin. För han kommer inte backa.

Vilket för mig till min veckans mea culpa. För ett år sedan ungefär så erbjöd sig plötsligt och helt utan förvarning min då nioåriga dotter att osedd ta sig in i Kreml, smyga sig på Putin och skjuta honom i bakhuvudet. På detta förslag svarade jag: nej.

Jag sa att hon inte fick det och sen fyllde hennes mor i att det är bättre att störta tyranner genom att gå ut på gatorna och demonstrera. Nu vill jag be hela världen om ursäkt för jag stoppade en handling som hade förhindrat så mycket lidande.

Förlåt.