Vi invaggas i falsk säkerhet

Mot mänsklig svaghet hjälper inga id-kort

Nu ska jag berätta om två självupplevda incidenter. Och jag kan redan nu avslöja sensmoralen: Vi invaggas i falsk säkerhet.

Den första händelsen ägde rum på Bryssels flygplats förra veckan. Jag hade varit där i drygt två dygn och genom EU-kommissionens försorg fått träffa en massa intressanta människor som hade mycket att säga.

På flygplatsen gick jag fram till en automat för att knappa in bokningsreferens och få ett boardingkort.

Jag hann inte ens ta fram pappret med numret innan en hjälpsam herre från flygbolaget frågade om han kunde hjälpa mig. Det fick han så gärna.
 

Väskan lade jag på bandet, printade en bagagetagg, läste av och skjutsade iväg. Så långt var allt gott och väl.

Men till området med säkerhetskontrollen blev jag inte insläppt. Koden på boardingkortet gav inte grönt ljus. Det lyste rött och tutade.

En säkerhetsansvarig tillkallades och han frågade myndigt om jag hette Inger. Jag tillstod att jag inte gjorde det.

– Fel boardingkort, Inger har redan gått in, annars hade du kommit in i hennes namn, sade han.

Tillbaka till incheckningen. Väskan kunde lappas om på distans, Inger skulle med samma flyg, och jag fick ett nytt boardingkort med rätt namn.

Både jag och väskan kom hem utan vidare mankemang.

 

Två dagar senare skulle jag hämta ut ett paket på posten, på Coop hemma i min förort.

Den man som just då skötte verksamheten tittade på numret på mobilnotifieringen och undersökte mitt id-kort. Kassaskåpssäkert.

Jag fick ett litet paket och blev lite fundersam över hur min beställda ylleväst hade fått plats. Men volym kostar pengar och den här firman var tydligen duktig på att packa.

För säkerhets skull öppnade jag paketet innan jag lämnade affären. Försändelsen innehöll krämer och var skickad till Majsan. Inte till mig.

 

Vad lär vi oss då av detta? Det första är givetvis att alltid kolla att det är rätt namn på boardingkort och adresslappar innan man så att säga går vidare i proceduren.

Det andra, och allvarligare, är att vi invaggas i falsk säkerhet av alla legitimationskontroller och säkerhetskoder. De betyder, i värsta fall, ingenting.

Hade jag hunnit före Inger till säkerhetskontrollen hade jag flugit i hennes namn och min väska likaså.

Det är såklart inte bra för det visar att inte ens det superkontrollerade flyget är lika kollat som vi tror.

Samtidigt kan man bli lite glad – också. Innan robotarna tagit över helt finns det åtminstone utrymme att korrigera fel. Med hjälp av livs levande människor.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Talar i ruin
    Med tanke på att Socialdemokraterna förra året gjorde sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati och har ett ännu lägre stöd nu är platsen för Stefan Löfvens jultal ett djärvt val. Det är en av Visbys många ruiner, S:t Nicolai, vilket sannolikt kommer ge upphov till en del spe.
  • Dags för utlämning?
    Kataloniens expresident Carles Puigdemont tog sin tillflykt till Belgien men har begärts utlämnad av Spanien. I morgon behandlar en domstol i Bryssel frågan. Han utropade 2017 republiken Katalonien, avsattes samma dag och anklagas av centralmakten för uppror och uppvigling.
  • Fick fly i helikopter
    På tisdag har det gått 30 år sedan upproret mot Rumäniens diktator Nicolae Ceaușescu startade. Fem dagar senare tvingades han och hans hustru fly från centralkommitténs tak i helikopter. På juldagen avrättades paret genom arkebusering, anklagade för bland annat folkmord och korruption.
  • Tillbaka i Sydkorea
    Den okända handelsministern Anna Hallberg (S) är den som följer med Stefan Löfven när han åter besöker Sydkorea. Det är ett strategiskt viktigt land för handel med Asien och med högteknologiska produkter. Den sydkoreanske presidenten gästade Sverige i somras och Stefan Löfven besökte landet 2013.
  • Putins årliga presskonferens
    Innan Rysslands president tar helg håller han sin årliga presskonferens. Det påminner om Ingvar Carlsson som stött på det där med presskonferenser i USA. Nyheten infördes i Sverige, Tage Erlander mötte media två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren.
     

Veckans citat

”Jag vill ta tillfället i akt att lyfta en fråga som är väldigt viktig för mig”.

Amanda Lind, kulturminister (MP) förklarar varför hon gick till Nobelfesten i svart (bränd skog).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.