Björklunds slutbetyg ser ut att bli uselt

Liberalerna går mot ännu ett förlustval

Jan Björklunds slutbetyg som partiledare riskerar att bli uselt.

Liberalerna har backat i över hälften av valen under hans ledning.

Nu ser de ut att gå mot ännu en valförlust.

I dag avslutas Liberalernas partiråd där de förbereder sig för nästa svenska val, valet till EU-parlamentet den 26 maj.

Det är också Jan Björklunds sista val som partiledare innan han avgår efter nära tolv år som ledare för först Folkpartiet och sedan Liberalerna.

Risken är överhängande att det blir ytterligare ett förlustval för Björklund.

Hittills är meritlistan som valvinnare skral, för att inte säga riktigt dålig. Men den kan alltså bli ännu sämre.

Liberalerna har tappat stöd i två av de tre riksdagsval som Jan Björklund lett partiet i. Den enda vinsten, i förra årets val, var synnerligen blygsam. Stödet ökade med 0,1 procentenheter eller knappt 17 800 röster.

– Trenden är bruten, sade optimistiskt lagda partikamrater till Björklund. Men är den verkligen det?

I valen till EU-parlamentet, som äger rum vart femte år, har det nämligen inte heller gått särskilt bra för Liberalerna. I hälften av de val som ägt rum under Björklunds tid som partiledare (L) har Liberalerna tappat stöd.

Minskade i senaste valet

I det senaste EU-valet, 2014, minskade stödet för Liberalerna med 3,7 procentenheter eller knappt 62 000 röster. Partiet tappade ett av sammanlagt tre mandat.

Nu hoppas Jan Björklund och Liberalerna på revansch. Det betyder att han vill att partiet åtminstone inte gör sämre ifrån sig i det här EU-valet än i det förra. Helst bättre.

Men utsikterna för att det ska lyckas är dystra. I förra valet toppades valsedeln av den mycket populära Marit Paulsen som ensam drog drygt 144 000 röster. Det var nästan 40 procent av partiets totala röstetal.

Paulsen lämnade parlamentet efter bara ett år. Man anar att hon gjorde sitt parti en sista tjänst som vallokomotiv innan hon slutligen drog sig tillbaka.

Den nya listan klubbades i fredags. Den toppas av Cecilia Wikström, 53, ledamot av EU-parlamentet sedan tio år tillbaka

Wikström är populär i sitt parti men är mycket långt ifrån att vara den röstvärvare som Paulsen var i förra valet.

Tvåa på listan är överraskande Said Abdu, 32, som satt i riksdagen för Liberalerna mellan 2014 och 2018. Han är egen företagare, född i Saudiarabien av eritreanska föräldrar. De flyttade till Sverige när Abdu var i ettårsåldern.

Abdu slog oväntat ut riksdagsräven Allan Widman från andraplatsen. Han är säkert en utmärkt person på alla sätt och vis. Men för den stora allmänheten är Said Abdu helt okänd.

Uppförsbacken för att Liberalerna ska nå sitt mål, minst lika många röster som i förra valet, är alltså brant.

Intern strid

Liberalerna har under en längre tid skakats av en intern strid, för eller emot Jan Björklund och hans avståndstagande från allt samröre, även passivt, med Sverigedemokraterna. Den har tagit ner humöret på de aktiva och partier på dåligt humör vinner sällan val.

Nu tänker Jan Björlund lägga allt krut han har på EU-valet, mer än tidigare. I förra EU-valrörelsen var han utbildningsminister och hade dessutom ett nytt val, riksdagsvalet 2014, några månader senare att spara krafterna till.

Men hur mycket han än sliter ser Jan Björklund ut att tvingas avsluta sin partiledarkarriär med ännu ett förlustval.

Liberalerna är inne i en nedåtgående spiral, partiet är splittrat och röstmagneten Marit Paulsen har dragit sig tillbaka.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.