Det är enkelt! När du är sjuk - då smittar du

"Jag smittar inte längre."

Som jag avskyr det uttrycket. Eller, som jag avskyr människor som uttrycker sig så.

Jag går på stan, möter någon bekant, vi kramar varandra och efter en stunds kallprat så får han något frånvarande i blicken, han öppnar munnen och ser plötsligt obeskrivligt korkad ut. Han söker med blicken uppåt, över mig, mot hus­taken och jag undrar vad han egentligen håller på med.

Snart förstår jag: han letar efter en ljuskälla, för han vill nysa.

Och så kommer nysningen och sen ojar han sig och snörvlar och jag tar ett steg tillbaka och jag tänker på den långa kram vi just delat och jag frågar honom: Är du sjuk? Han skrattar och skakar på huvudet och svarar att jodu, det kan man säga, det sa bara pang, va! Han åkte på jätteförkylningen Ellen och låg helt däckad i går. Och så kommer det: Men det är lugnt, jag smittar inte längre.

Jag avskyr honom där och då, därför han har ju uppenbarligen inte en aning om vad han pratar om. Han vet inte när han smittar, han vet inte när han inte smittar.

Det är paradoxalt. Vi människor är ju i regel vet­giriga. Men när det gäller vår egen hälsa så har vi just inga krav på sanning. Då tycker vi att det är ok att chansa vilt.

Jag smittar inte längre!

Vi vet ingenting, och det tycker vi är helt ok. Det känns som att var fjärde butik på Östermalm är en hälsokostaffär. Där inne köper folk kolloidalt silver för 800 spänn flaskan. Det är alltså ett desinfektionsmedel. Ingen levande eller död människa har lyckats bevisa att kolloidalt silver är ens avlägset hälsosamt, däremot vet vi motsatsen. Ändå får vi för oss att det ska förebygga både förkylningar och cancer.

Nån får feber, ena kompisen säger: Man ska ligga kallt för att kyla ner kroppen. Andra kompisen säger: Nej, man ska ligga varmt för att svettas ut febern.

Vi vet ingenting och det är ok! Vi tar det som känns bäst. Vi läser på nätet och går in i butiker och frågar kompisar. Vi tycks göra allt - utom att prata med dem som verkligen kan. Läkare, kallas de.

Fast, det är klart. En del saker borde vi kunna lista ut själva. Killen på stan som säger ”jag smittar inte” borde ju veta bättre. Det är ju enkelt: När du är sjuk, då smittar du.

Och när du inte är sjuk, då smittar du inte. Hur svårt kan det vara att förstå?

Följ ämnen i artikeln