En triumf för Gula västarna – trots våldet

PARIS. Kring Champs Élysées drabbade våldsbejakande delar av proteströrelsen samman med polis. En bit därifrån manifesterade tusentals människor för klimatet – flera i gula västar.
Vreden mot det politiska etablissemanget i Frankrike tar sig olika uttryck, men har en gemensam måltavla.

De politiska konfliktlinjerna börjar utkristallisera sig i protesternas Frankrike.
Det kan inte vara lätt att vara Emmanuel Macron just nu.

Myndigheterna hade bett demonstranter att hålla sig borta från huvudstaden och i stället hålla till i andra städer i Frankrike, där den allmänna ordningen är lättare att upprätthålla. Det hindrade inte fransmän i gula västar att ta sig till Paris på lördagen inför vad som bedömdes bli de största protesterna hittills. Som en man sa till franska tv-kanalen BFMTV:

– Det här är första gången sedan löning som manifestationerna äger rum. Det är första gången jag har råd att åka hit.

Det ger en bra bild av den verklighet som många fransmän befinner sig i. Den lagstadgade minimilönen, SMIC, ligger på ungefär 15 000 kronor före skatt. Därtill har tillfälliga anställningar blivit vanligare de senaste åren i Frankrike. För många fransmän finns inga pengar kvar i slutet av månaden.

Det är det här som är kärnan i den folkliga revolt som äger rum just nu och som smittat av sig på flera grannländer. Den omtalade bränsleskatt som blev katalysator för rörelsen – och som regeringen redan dragit tillbaka – var bara en reform för mycket för de hårt prövade låginkomsttagarna runt om på den franska landsbygden. Sedan dess har Gula västarna formulerat politiska krav som främst handlar om ekonomisk omfördelning: Högre lägstalöner, lägre elpriser, bättre anställningsförhållanden.

Demonstranterna kommer från olika politiska håll, främst från de båda ytterkanterna på den politiska skalan.

På eftermiddagen hade drygt 700 personer gripits av polis i Paris samtidigt som  demonstranter attackerade kravallpolis på Champs Élysées och satte bilar i brand i närheten av Triumfbågen. Det är svårt att säga hur mycket våldsverkarna har med Gula västarna att göra, enligt de flesta bedömare rör det sig om både högerextrema och antifascistiska aktivistblock, som ser den sociala oron i Frankrike som ett tillfälle att bråka.

I östra Paris samlades samtidigt några tusen människor för att marschera för klimatet, en manifestation som förflöt betydligt lugnare. Här och där på Place de la République syntes gula västar bland klimatdemonstranterna. I Bordeaux gick de båda demonstrationstågen ihop och tog samma väg, på andra håll applåderade grupperna varandras närvaro. Flera paroller med budskap i stil med ”kampen för klimatet och ekonomisk rättvisa är samma sak” syntes i klimatmarschen i Paris.

Det visar på situationens komplexitet. Det finns inte nödvändigtvis någon motsättning mellan Gula västarna och den samhällsomvandling som Frankrike, liksom resten av världen, står inför för att kunna uppfylla klimatmålet i parisavtalet från 2015. Den franska underklassen och landsbygden har bara tydligt förklarat att man inte tänker betala hela notan själv.

Det är inte nödvändigtvis goda nyheter för Emmanuel Macron. Den franske presidenten har hållit mycket låg profil de senaste veckorna. Trots att det är hans namn som skanderas i manifestationstågen (ofta med tillägget ”avgå!”) har han skickat fram premiärminister Edouard Philippe att sköta kommunikationen med medierna och proteströrelsen.

Macron har däremot fotograferats när han tackar poliser och gendarmer för sina insatser under oroligheterna, samtidigt som flera filmer på övervåld från polisens sida spridits på sociala medier.
Den sittande regeringens inledande strategi att fokusera på våld och förstörelse har inte bitit vare sig på Gula västarna eller den franska opinionen. Tre av fyra fransmän sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Runtom i Paris har många bilister lagt en gul reflexväst – obligatorisk i varje bil enligt fransk lag – i fönsterrutan för att visa solidaritet med demonstranterna.

I början av nästa vecka förväntas presidenten uttala sig om läget. Det är ingen vild gissning att Macron, som upplever sin störst kris sedan han tillträdde ämbetet i maj 2017, kommer att visa upp en försonligare sida än vad som hittills varit fallet.

Trots skadegörelse och våldsamheter i Paris får dagen betraktas som ännu en triumf för de Gula västarna. Det är deras hjärtefrågor som diskuteras överallt just nu i Frankrike. Det är busschaufförer, servitriser, egenföretagare och timvikarier som syns i nyhets- och debattprogrammen på tv, i gula västar över sina fritidskläder.
Pressen att lyssna på dem och samtidigt höja Frankrikes ambitioner i klimatfrågan är en rejäl utmaning för den ifrågasatte presidenten. Kanske är det bara en förvarning om var de stora politiska konfliktlinjerna kommer att ligga framledes i hela Europa.