Grannarnas sexlekar knäcker min kompis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Grannar!" En kompis på jobbet suckade ovanligt tungt i går eftermiddag, trots att det var fredag och allting.

Han är en rätt ung kille, men en veteran i dokusåpabranschen, och har alltså sett rätt många underliga typer komma och gå. Därför borde han inte reagera så kraftigt som han gör på det drama som utspelar sig i hans absoluta närhet.

Nåväl, ämnet är extremt känsligt, därför kan vi kalla min arbetskamrat för Patrik. Han bor på Östermalm i Stockholm, en stadsdel som huvudsakligen befolkas av överklassmänniskor som går i likadana kläder, har likadana hundar och kör likadana bilar. Och - visar det sig - rätt många sexgalna exhibitionister.

Patrik är varken trångsynt eller moralist. I själva verket är han en öppen kille med roliga idéer och underfundig humor.

Nu råkar det vara så att han har några grannar som ägnar extremt mycket tid åt sex. Patrik skulle kunna leva med det och fördra det om det inte vore så att han håller på att utvecklas till voyeur.

Han säger själv att det är ofrivilligt. Han skäms, men kan inte motstå frestelsen att titta och lyssna när dessa grannar på Östermalm ägnar sig åt det mest förbjudna.

En av dessa libertiner har en stor panoramaruta mitt över gatan från Patriks kök. Hon är en medelålders kvinna som ägnar dagarna åt att ligga på soffan och titta på tv. Inget märkvärdigt med det om det inte vore så att hon alltid är helt naken och ligger med fjärrkontrollen placerad mellan benen.

Patrik undrar varför hon håller fjärrkontrollen just där. Han ser det varje gång han ska laga mat eller ta en oskyldig kopp kaffe.

- Det är ju svårt att inte titta. En gång hade jag bjudit hem en kompis jag inte träffat på länge. Vi skulle käka lite och ja " ta igen tid vi förlorat så att säga. Vi kom av oss helt, eftersom hon var i gång. Vi blev så förvirrade att vi söp oss fulla och gick ut på krogen i stället.

En gång när Patriks flickvän stod i köket låg kvinnan och klatschade sig själv på ena skinkan. Samtidigt höll hon en telefonlur mot örat. Patrik misstänker att det rörde sig om telefonsex.

Så är det ett par som bor i en annan lägenhet intill. Patrik kan inte se in till dem. Men så fort det är varmt ute öppnar de sitt fönster på vid gavel innan de ska ha könsumgänge. Fast först stänger de in hunden i ett separat rum där den står och skäller.

- I somras när det var varmt var jag ju tvungen att ha mitt eget fönster öppet. Jag låg där en dag och försökte vila, men det gick inte för hunden skällde hela tiden. Samtidigt höll de på och gökade så att det smällde. Jag tror de är smygblottare på något sätt, och jag klarar det inte " det värsta när man hör grannarna är att de håller på så länge, de börjar om och det tar aldrig slut "

Patrik lät nästan avundsjuk när han sa det där sista.

På ett sätt förstår jag honom. När jag bodde i ett väldigt lyhört hus i en förort för länge sedan var det ett par vänsterpartister som bodde i lägenheten ovanför. Folk i området kallade mannen för "ryssen". Han och hans kvinna hade också märkliga sexvanor. De satte nämligen i gång varenda tisdag och torsdag exakt klockan 23.00. Man kunde ställa klockan efter dem. Redan tidigt på kvällen började man gå omkring och vänta på det oundvikliga.

I alla fall: ni som bor på Östermalm och känner att ni absolut måste visa upp era vilda sexlekar för grannarna. Tänk på Patrik. Han är en ganska tolerant kille, men han mår inte så bra av allt som händer i kvarteret just nu. Det händer att han kallsvettas och får darrningar och undrar vad som händer om någon kommer på honom med att råka se grannarnas vilda orgier.

Blir det han som får skulden, eller blottarna på Östermalm?

- De får vara hur perversa som helst, säger han med en rysning. Men de kan väl dra för gardinerna, innan mitt eget sexliv blir helt förstört.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln