Pinsamma föräldrar är bästa skyddet mot pedofilerna på nätet

Det viktigaste verktyget du har som förälder för att skydda dina barn mot grooming är att intressera dig för var de hänger på nätet – även när de skriker ”cringe!” och deklarerar att du inte fattar nånting.

Jag blev skitful på skolfotot i femman. Ena ögat är varken öppet eller stängt och det ser ut som att jag är mitt i en nysning, medan leendet är så snett att man blir sorgsen snarare än glad av det. Jag svär åt den bortkastade övningstimmen framför spegeln och åt att jag valde den där töntiga tröjan.

Anledningen till att jag granskar fotot så nitiskt den här gången är att en söt kille jag träffat online har bett mig skicka en bild – men jag har ingen bra. Alla fotografier jag har är tagna på släktmiddagar, familjesemestrar eller med usel kvalité i den korniga webbkameran. Allt hopp står till årets skolfoto. Men när jag håller bilden i handen rasar min värld och jag blir tvungen att försöka skjuta på bildskickandet. Jag skriver något svepande om att han får en bild om några dagar.

 

Den söta killen är ett år äldre, har så mycket vax i den blonda luggen att den kommer att stå upp för alltid och skriver att han tycker jag är fin – drömkillen med andra ord.

Vi har träffats på ett internetforum och chattat i några veckor. En kväll ber han mig plötsligt sätta på webbkameran. Med handsvett och rusande hjärta kammar jag håret och sätter snabbt på mig läppglans som luktar jordgubbe och melon. Vi startar kamerorna samtidigt. Framför den ena sitter en elvaårig Linnéa som tycker det är spännande med söta pojkar. Framför den andra sitter en 45-årig man som tycker det är spännande med söta flickor. Och runkar.

 

Jag minns hur jag blev kall, rädd och äcklad. Plötsligt sitter det en gammal man i bar överkropp och runkar framför mig, i mitt rum. Jag skriker och springer därifrån till mina föräldrar i vardagsrummet. Många år senare förstår jag att detta är ett typexempel på grooming och att det hade kunnat sluta mycket värre. Som det gör för alldeles för många.

 

Grooming är en olaglig handling där någon tar kontakt med barn under 15 år i syfte att längre fram begå sexuella övergrepp. Förövaren bygger en relation för att senare lura barnet att medverka i sexuella aktiviteter som att skicka avklädda bilder, visa sig via en kamera eller träffas. Närmandet går ibland fort, i andra fall sker det stegvis över längre tid i takt med att förtroendet växer och att barnet systematiskt bryts ner.

 

Även om grooming inte är ett nytt fenomen så har digitaliseringen serverat förövarna helt nya förutsättningar. Nu når de ut till betydligt fler på kortare tid och har därmed större chans att lyckas. Dessutom är det lättare att kartlägga barnets liv genom att prata med det från flera olika falska profiler samtidigt.

 

Det är 16 år sedan jag satt där framför datorn och fick erfara hur beräknande och illvilliga vuxna människor kan vara mot barn. Under dessa år har utvecklingen exploderat och smartphones, surfplattor och sociala medier har blivit en naturlig del även i barns vardag. Vad som inte gått i samma takt är informerandet om internets baksidor. Kunskapen om exempelvis grooming och hur man kan försöka skydda sig mot det är fortfarande alldeles för låg hos både barn och vuxna.

 

Det kanske viktigaste att känna till är att barn som utsatts för grooming eller andra kränkningar på internet sällan vill berätta om det för någon eftersom de skäms eller är rädda för konsekvenserna. Dessa känslor kan groomarna använda till sin fördel genom att intala barnet att det har ett ansvar i deltagandet och får skylla sig själv. Därför är det otroligt viktigt att upprörda anhöriga inte reagerar med ifrågasättande och skuldbeläggande. Det kommer nämligen motverka det allra viktigaste verktyget vi har för att skydda våra barn mot dessa sexualbrott, nämligen en öppen dialog.

 

Betydelsen av att prata med sina barn om internet och säkerhet kan inte poängteras nog. Men välj inte förbud framför förklaringar! I stället för att bara säga att barnen inte får lämna ut privat information, skicka vissa sorters bilder, eller besöka vissa sajter och appar, tala om varför. Berätta om grooming utan för mycket krusiduller. Säg att det finns vuxna som luras och använder falska profiler för att manipulera sig till sexuella möten eller avklädda bilder.

Det förbereder barnen bättre än blanka förbud eftersom det ger dem en chans att känna igen misstänksamma beteenden. Fördelen med att förklara i stället för att bara förbjuda är att det ökar chansen att barnet vågar be om hjälp eller fråga om råd. Ett barn som blivit utsatt kanske förblir tyst om det riskerar få skäll, och förbudet gör då mer skada än nytta. Var därför tydlig med varför vissa beteenden eller sidor kan innebära en risk, men minst lika tydlig med att oavsett vad så är det aldrig barnets fel och hen kommer alltid få hjälp och stöd.

 

För att öka barns trygghet måste ni prata om detta ofta. Internet är förmodligen en central del i ditt barns liv, så fråga: ”Hur var det i skolan? Hur gick det på träningen? Hur har du haft det på internet i dag?”. Häng med i vilka sidor ditt barn hänger på och lär dig hur de fungerar!

Den här delen verkar ta emot lite extra hos många föräldrar. Du själv känner dig lastgammal, töntig och förnedrad som ska försöka hänga med och barnen tycker du är både obotligt pinsam och orimligt dålig. Allt det där menar jag att föräldrar måste svälja. De ska ändå ladda ner och testa de nyaste apparna, provspela spelen barnet använder och fråga hur sidorna fungerar. Allt trots att ditt barn skriker ”cringe!” och fortsätter deklarera att du inte fattar nånting.

 

För om du hänger med i tekniken och intresserar dig för var ditt barn spenderar sin tid underlättas samtalet som är det absolut viktigaste verktyget du har för att skydda ditt barn mot grooming. Att vara en pinsam förälder kan bespara ditt barn upplevelsen av en runkande 45-årig man – såklart det är värt det!

Följ ämnen i artikeln