Alliansen är inte död – än

Centern stödjer regeringens förslag om att låta vissa ensamkommande flyktingbarn stanna.

Betyder det att Alliansen är död? Svaret är nej.

Centerledaren Annie Lööf meddelade på en pressträff att Centern bestämt sig för att släppa igenom regeringens hårt kritiserade förslag om att låta vissa ensamkommande flyktingbarn som fått avslag på sin asylansökan stanna ytterligare en tid i Sverige.

Lagrådet sågade förslaget jäms med fotknölarna som ett hafsverk och innan regeringen lade fram förslaget ändrades de mest kritiserade delarna.

Lööf håller med om kritiken men säger:

– Vi är fortsatt kritiska till val av konstruktion men vi stod mellan att släppa igenom eller att stoppa, och i det läget väljer vi att de humanitära aspekterna får företräde.

Det hon säger är alltså att av två dåliga förslag har Centern valt det som de tycker är minst dåligt.

De andra tre partierna i Alliansen, M, L och KD är liksom Sverigedemokraterna, fortfarande emot förslaget. Liberalernas Jan Björklund har förklarat deras motstånd med att antingen gäller ett avslagsbeslut eller också gör det inte det. Han tycker det nya förslaget innebär att människor som fått avslag ändå får stanna – vilket man kan diskutera.

De ensamkommande flyktingbarnen är en stor symbolfråga i politiken. Beskedet från Centern, som för att understryka allvaret i frågan levererades av partiledaren själv och inte den migrationspolitiska talespersonen, skulle alltså kunna innebära att Alliansen är död.

Men så är det inte, i alla fall inte än. Får de fyra borgerliga partierna möjlighet att bilda regering efter valet i höst så kommer de göra det oavsett om de är oeniga i frågan eller inte.

De nya reglerna ska klubbas av vårriksdagen och träder i kraft vid halvårsskiftet. Det underlättar för en eventuell alliansregering eftersom frågan tills vidare är avförd från dagordningen.

Men om de skulle vilja ändra på de då gällande reglerna krävs att de blir överens. Inom sig själva och med ytterligare minst ett annat parti.

Statsminister Stefan Löfven (S) dagdrömmer ibland om ett blocköverskridande regeringssamarbete och förutsättningarna för det har inte försämrats av Centerns ställningstaganden.

Men Annie Lööf har vid åtskilliga tillfällen slagit fast att hon inte tänker sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven. Det beskedet gäller fortfarande. Men det finns ju andra typer av samarbeten än koalitionsregeringar.

De nya reglerna innebär i korthet att ensamkommande flyktingbarn som fått beslut om utvisning kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under förutsättning att de pluggar på gymnasiet eller för att komma in på gymnasiet. En rad andra villkor ska vara uppfyllda, bland annat att personen klarar en så kallad vandels- och säkerhetsprövning.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.