Ungdomsrörelser SKA utmana ordningen

Polisen tar Greta Thunberg.

Nej, men lägger ni ännu en vecka på att diskutera var gränsen går för acceptabla klimataktioner? När grundvattnet är slut i Europa om några år kommer ingen hylla dig för att du fördömde Greta Thunbergs sittstrejk utanför riksdagen i mars 2024.
Det är ändå något uppfriskande med den nya klimataktivismen och jag tror det har att göra med grundpremissen: Ungdomsrörelser SKA utmana ordningen. I alldeles för många år har företrädare för progressiva värderingar fått agera moraliska grindvakter åt den högerradikala flodvågen av klimatförnekare och antivaxxare som lagt beslag på bus- och punkprivilegiet. Greta Thunberg har förstås fått hur många erbjudanden som helst att liera sig med etablissemanget. Ändå sitter hon där, en av världens mest kända människor, och fryser rumpan av sig på riksdagens trappa.

Det är populärt bland klimataktivisternas kritiker att prata om att det finns Bättre Sätt Att Engagera Sig För Klimatet, något som påfallande sällan följs av några konkreta förslag.

 

 I veckan rullades i alla fall ett alternativ ut, när ett medborgarråd om klimatet lanserades av forskningsprogrammet Fairtrans. Sextio slumpvis utvalda svenskar som representerar befolkningen som helhet ska under nio mötestillfällen utbildas i klimatfrågor och spåna kring hur Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet.
Med tanke på hur polariserat samtalet är just nu kan det låta som lite av en mardröm att behöva samlas med en massa främlingar för att diskutera samtidens mest brännande fråga, med målet att hitta lösningar. Man ser i ena hörnan ett gäng klimatskeptiker som kastar snus i taket och i andra de ordningssamma DN-läsarna som förtvivlat försöker få styr på gruppen.
Men så blir det förstås inte. För verkligheten är inte Twitter och människor är inte algoritmer.

 

  Frankrike drog igång ett likadant initiativ 2019 och det med hög svansföring. Emmanuel Macron lovade då att de förslag som kom ur det 150 personer starka medborgarrådet utan undantag skulle antingen röstas om i parlamentet, i en folkomröstning eller appliceras direkt. Så blev det så att säga inte. Av de 149 förslag som det franska klimatmedborgarrådet la fram röstades bara en tiondel igenom i sin helhet. Mer än hälften bordlades och övriga omstöptes kraftigt innan de klubbades.

 

 Den stora lärdomen är en annan: När människor som speglar det folkliga genomsnittet samlas, får ta del av forskning och stöta och blöta idéer mot varandra blir de betydligt mer radikala än den förda politiken i stort. Bland annat föreslog det franska medborgarrådet bilfria innerstäder, maxhastighet på landets motorvägar på 110 kilometer i timmen (!) och halverad moms på tågbiljetter, tre förslag som regeringen förkastade. Andra förslag, som att förbjuda inrikesflyg där det finns tågalternativ som tar mindre än fyra timmar, gick igenom lagstiftningen efter viss modifikation.
Ofta luras vi att tro att kampen om planetens fortlevnad står mellan dem som tror på forskningen och klimatförnekare. Den här bilden kommer från sociala mediers falska opinionsbalans och har plockats upp av både massmedier och det politiska etablissemanget, som i sin tur har twitterfierats de senaste åren.

 

 Människor delar i stort oron över vart klimatet är på väg och kommer med konstruktiva och långtgående förslag när de får chansen att reflektera tillsammans.
Sannolikt kommer också detta mini-Sverige överraska oss med att mer eller mindre enhälligt visa sig vilja rädda världen från kollaps. Dessvärre kommer väl makthavarna mest klappa dem på huvudet.