Preem tror att Löfven bluffar

Annars skulle de inte vilja bygga ut raffinaderiet

Preem kan inte tro på ett enda ord av någon regering i den här delen av världen.

I så fall skulle de inte satsa 15 miljarder på ett projekt som ökar koldioxidutsläppen.

Preemraff vid Brofjorden i Lysekil.

Under tisdagen så drog förhandlingarna i mark- och miljööverdomstolen igång om oljebolaget Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil.

De kommer att pågå under ett par dagar i en samlingssal i Lysekil. Så småningom kommer de att leda fram till ett beslut av regeringen som tagit över frågan. Antingen får raffinaderiet byggas ut som Preem vill eller också blir det tummen ner.

Det märkliga i hela den här historien är att Preem, Sveriges största drivmedelsproducent över huvud taget, tycker det är värt att satsa 15 miljarder kronor på en anläggning för att raffinera olja.

 

15 000 000 000 kronor är jättemycket pengar, även för att bolag av Preems dimensioner och ägare. Han heter för övrigt Mohammed Al-Amoudi, är född i Etiopien och beskrivs som en etiopisk-saudisk affärsman som äger Preem genom diverse holdingbolag.

Men dessa pengar tycker alltså Preem och dess skygge ägare att det är värt att plöja ner i utökad kapacitet för att raffinera olja på Västkusten. Lokalt skulle utsläppen öka med omkring 60 procent.

Det måste i sin tur betyda att Preem inte tror på att någon regering i vår del av världen kommer att genomföra det som de lovat, inte bara en utan jättemånga gångar.

EU har bestämt att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent, jämfört med 1990 års nivåer, till 2030. 20 år senare ska samtliga 27 medlemsländer vara klimatneutrala.

Preem verkar tro att statsministern Stefan Löfven (S) bluffar.

Sveriges mål är något mer ambitiösa. Utsläppen av växthusgaser, inklusive koldioxid, ska i år minska med 30 procent jämfört med 1990.

Om tio år ska de ha minskat med 63 procent i sektorer som berörs av handeln med utsläppsrätter, tio år senare med 75 procent. Det finns även mål för utsläppsminskningar som sträcker sig ännu längre fram i tiden.

Men Preem kan ju rimligen inte tro på det här. Varken på de politiska besluten eller på förmågan att förverkliga dem.

I så fall skulle de ju inte satsa de mycket stora summor som de planerar. I värsta fall skulle det vara som att slänga pengarna i sjön.

 

Preem hävdar själva att de globala utsläppen minskar med deras produkter från det nya raffinaderiet. Så kan det vara. Men utsläppen ökar med mer en miljon ton till 2,7 miljoner ton koldioxid per år.

Men varken Sverige eller EU mäter sina utsläpp på global nivå. De mäter dem här, i Sverige eller Europa.

Därför måste det vara så att oljebolaget inte tror på varken Stefan Löfven eller hans kolleger i EU-kretsen. De verkar tro att de bluffar om att utsläppen ska minska.

Fotnot: Preems utbyggnad beräknas ge 450 nya jobb.

PODD Striden om oljeraffinaderiet i Lysekil

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om striden kring Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, som skulle kunna göra företaget till Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande gaser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln