Hur stor skuld har Trump?

Skytten i El Paso verkar ha haft uppenbart rasistiska motiv.

Men att bara skylla på president Trump är för enkelt.

Masskjutningar är ett amerikanskt fenomen som funnits långt före Trump.

Faktum är att massakern i El Paso var den 21:a masskjutningen i USA bara i år. Den som inträffade i Dayton, Ohio mindre än 24 timmar senare var den 22:a. Där vet vi fortfarande inte så mycket om motivet.

Demokraten Beto O´Rourke som försöker bli partiets presidentkandidat var snabb med att lägga ansvaret för skjutningen i El Paso på president Trump.

Som många andra menar han att Trump skapat en atmosfär i landet där extremistiska, främlingsfientliga och nationalistiska individer känner att det är ok att ta till våld för att protestera mot invandring eller andra samhällsfenomen som de ogillar.

Presidenten brukar säga att "det finns ingen mindre rasistisk person än jag" samtidigt som han sprider det ena rasistiska uttalandet efter det andra omkring sig.

Under valrörelsen kallade han mexikanska invandrare för mördare och våldtäktsmän. Rakt av.

Infekterad valrörelse

I början av sommaren drog han på sig USA:s samlade vrede, minus sina egna kärnväljare förstås, när han uppmanade fyra icke-vita kongresskvinnor att åka hem till sina hemländer ifall det inte gillade läget i USA. Tre av dem är födda i USA och samtliga är amerikanska medborgare.

Det är som om statsminister Stefan Löfven skulle uppmana Nyamko Sabuni att åka hem "till sitt hemland" ifall hon klagar över förhållandena i Sverige. Ett fullständigt otänkbart scenario.

För Trump är anständighetens gräns så avlägsen att han inte ens kan se den med ett rymdteleskop.

Det är inte orimligt att anta att en president som saluför ett klimat där rasism är ok också bidrar till att inspirera extremister att utföra våldsdåd.

Samtidigt befinner sig USA redan i en infekterad valrörelse där över 20 hoppfulla demokrater slåss om att bli partiets presidentkandidat för nästa års val. Att skälla på och smutskasta Donald Trump är ett sätt att få en del av väljarkåren med sig.

Långt före Trump

Det går inte att slå fast att Trump bär ansvaret för hatbrottet i El Paso. Han kan i viss mån vara medskyldig men det klarnar först när vi får höra mer om hur den unge skytten motiverar sin gärning.

Det manifest som han påstås ha lagt ut på sociala medier tyder på att han kan ha varit mer inspirerad av vit makt-skytten som mördade moskébesökare på Nya Zeeland tidigare i år än av Trump.

Masskjutningar förekommer över hela världen men i USA har de i decennier varit ett särskilt fenomen. Långt innan Donald Trump ens var påtänkt som president.

Motiven skiljer sig åt. Allt från den upprörde anställde som fått sparken till rent politiska motiv som verkar vara fallet med 21-åringen i El Paso. I vissa skjutningar förblir motivet dolt eller oklart, som den i Las Vegas 2017 då över 58 människor mördades och 500 skadades.

Möjligen har de politiska motiven blivit vanligare under Trump.

Rädda politiker

Förra året attackerades en synagoga i Pittsburgh av en antisemitisk man. Elva människor miste livet. Även då anklagades president Trump för att indirekt ha orsakat attacken.

Men rasistiskt motiverade masskjutningar förekom även under Barack Obamas tid som president. En av de mest kända var när en vit makt-aktivist attackerade en svart församling under en gudstjänst i Charleston, South Carolina. Han dödade nio. Motivet var att han ville provocera fram ett raskrig. Precis som skytten i El Paso lade han ut ett manifest på internet.

Det man kan slå fast är att polariseringen i USA ökat dramatiskt på senare år. Man kan se det som en följd av Trumps politik eller som att han utnyttjade ett samhällsklimat som redan fanns för att komma till makten.

Ett klimat där fler och fler är beredda att ta till vapen och döda oskyldiga för att göra ett politiskt statement.

Men den största skulden till att attackerna kan fortsätta bär de liberala amerikanska vapenlagarna som möjliggör de ständiga masskjutningarna och politikerna, särskilt Trumps republikaner, som är för rädda att införa restriktioner.

USA har nästan lika många vapen som invånare.

Debatten kommer ännu en gång att blossa upp men slutresultatet kommer att bli det vanliga.

Inget kommer att göras för att begränsa tillgången till vapen.