Regeringen har redan en kul kille för mycket

Statsministern försöker profilera sig som humorist.

Det är något det politiska samtalet inte behöver.

Ett obegripligt sätt att kommunicera och inte så man vinner väljarnas hjärta i Sverige.

Under planeringen av den franske presidenten Emmanuel Macrons statsbesök kände någon i statsministerns stab att det inte räckte med de vanligt, torra politiska budskapen för att uppmärksamma besöket. De tyckte inte heller att det räckte med den internationella stjärnglans som regeringens första statsbesök skulle bära med sig. Inte heller den kungliga glansen verkar ha varit nog.

För att få uppmärksamhet för besöket behövdes något viralt. Något som skulle ta snurr inte bara i sociala medier utan även bli en snackis i etablerad media. Det fick gärna visa upp den där härliga och folkliga sidan av Ulf Kristersson, som partiet tycker är en av hans styrkor.

Ulf Kristersson försöker profilera sig som humorist i ett klipp på sociala medier.

Det passivt aggressiva Sverige

Politiskt brukar det vara skralt under statsbesök. I det här fallet handlar det om ett förnyat samarbete kring innovationer och nya fördjupade samarbeten inom kärnkraft, skogspolitiken och Europas säkerhet, i stort kopplat till stödet till Ukraina. Det kunde regeringen ha pratat om. Visst hade det varit lite torrt och tråkigt, men det hade ändå varit ett relevant politiskt budskap. Nu kom debatten istället att handla om statsministerns inbjudan på sociala medier där han på tveksam engelska beskrev Sverige som ett passivt aggressivt folk som älskar att stå i kö och att äta kanelbullar.

Klippet var gjort med glimten i ögat och med förhoppningen att Ulf Kristersson ska lyckas göra sig till en folkkär statsminister. Kanske drömde de om ett sånt där Tage Erlander-mirakel där statsministern drog ett skämt i tv och över en natt beskrevs som folkkär. Det måste dock påpekas att Erlander redan varit statminister i 17 år innan han visade upp denna mer lättsamma sida i offentligheten.

För övrigt finns det redan en humorist för mycket i den här regeringen och det är Johan Pehrson. Att det inte behövs fler bevisade han, återigen, under statsbesöket. På väg in på slottet för att möta kungaparet och presidentparet ropade han ”Har du någon baguette?” till en fotograf.

Regeringens ”roliga kille” Johan Pehrson drog till med ett baguetterop under statsbesöket.

Det väljarna vill ha

Ulf Kristersson kämpar med sin popularitet. Magdalena Andersson är långt mer populär än statsministern i Aftonbladet/Demoskops mätningar. Mätningar från SOM-institutet i Göteborg visar också att han är den minst populära moderata statsministern bland de egna väljarna på över 30 år.

Annan valforskning visar också att även om partiledarna är de som syns mest, så röstar svenskarna på partiet framför personer. En impopulär partiledare kan få väljare att vända sig till ett annat parti, däremot kan en poplär partieldare inte vinna väljare i någon större utsträckning.

Så istället för att vinna väljare eller sympatier har Ulf Kristersson bara gjort ett tramsigt klipp på sociala medier och fått några meningslösa minuter i media.