Så blir du lurad av ”hemlige kocken”

Karin Ahlborg: Den hemsnickrade märkningen lurar kunderna

Mats-Eric ”hemlige kocken” Nilsson och City Gross ska skämmas.

Deras hemsnickrade matmärkning blåser kunderna.

Förra veckan trumpetade City Gross ut att de tog konsumenter på allvar och har nu hittat ett sätt att vägleda kunderna till vettig mat.

För märkningen står Mats-Eric Nilssons företag Äkta Vara.

Och tillsammans lyckas de två plocka ner en sund och viktig debatt om innehållet i vår mat till pajasnivå.

Man kan förstås bilda en klubb och säga att man bara godkänner mat som framställts under fullmåne medan man mumlat ramsor. Det lägger inte jag mig i.

Men saken kommer i ett annat läge när en av Sveriges mest dominerande matdebattörer sätter upp sina kriterier och bannlyser alla E-nummer utom bakpulver och pektin.

Vad säger det till de redan förvirrade kunder som man säger sig vilja hjälpa? Jo, att alla E-nummer är onda.

Här förlorar Mats-Eric Nilsson sin trovärdighet.

Han, som försörjt sig på E-nummerlistan de senaste åren, vet mycket, mycket väl att E-numren inte är någon homogen lista.

Här finns otäckheter som azofärger och glutamat sida vid sida med oskyldig askorbinsyra som jag tillsätter den hemgjorda flädersaften med för att den inte ska bli brun och gurkmeja som säkert står i Mats-Eric Nilssons kryddhylla i form av en curryblandning.

Genom att skrämma oss konsumenter för alla tillsatser, hur jäkla beskedliga de än är, förfaller Mats-Eric Nilsson till samma beteende som han anklagar livsmedelsbranschen för: Att lura och föra oss bakom ljuset.

Och vilka konsumenter City Gross vill värna om är en gåta.

De har valt ut 166 av sina ungefär 14 000 varor som de betalar Äkta Vara för att granska – under förutsättning att leverantören vill hoppa på tåget och vara med och betala.

Ska vi alltså tro att de övriga 13 834 är oäkta?

För mig får Äkta Vara vara.

Följ ämnen i artikeln