Ursula, en kvinna du ska hålla ögonen på

Mest spännande namnet i EU:s nya ledning

Här är kvartetten som du ska hålla ögonen på. De kommer, sannolikt är bäst att tillägga, att hålla i taktpinnen i EU under de kommande fem åren.

För första gången föreslås varannan damernas på EU:s tyngsta poster. En del av dem utses av EU:s stats- och regeringschefer, andra kräver godkännande av det nya EU-parlamentet.

Tyskan Ursula von der Leyen får, om Löfven och hans kolleger får som de vill, det tyngsta jobbet av alla som chef för EU- kommissionen.

von der Leyen, 60, som är född i Bryssel där hennes pappa var kabinettschef i EU-kommissionen, är till professionen läkare och har sju barn.

Hon tillhör förbundskansler Angela Merkels innersta krets i CDU. von der Leyen har suttit  i samtliga Merkelregeringar sedan ”Angie” tillträdde 2005.

På den första posten, som familjeminister, införde ”Zensursula" pappamånader i föräldraförsäkringen och byggde ut barnomsorgen. Därefter blev hon arbetsmarknads- och socialminister för att för sex år sedan utses till landets första kvinnliga försvarsminister.

Smeknamnet har hon efter ett beslut att spärra internetleverantörer som sprider barnpornografi.

Ursula von der Leyen.

Om hon är den mest spännande i EU:s nya ledarkvartett saknar de andra inte heller betydelse.

Christine Lagarde, 63 är kanske den som berör oss i Sverige minst. Hon har ett mycket imponerande cv med många franska ministerposter. Bland annat var hon landets första kvinnliga finansminister.

Sedan 2011 jobbar hon som chef för Internationella valutafonden. Lagarde blir ny chef  för Europeiska centralbanken, ECB, euroländernas riksbank. Partitillhörigheten är i dag oklar men hon anses stå nära president Macron..

Spanjoren, och katalanen, Josep Borrell, 72, är till skillnad från de borgerliga damerna socialist. Han har varit talman i Europaparlamentet men är nu spansk utrikesminister. På det spåret föreslås han fortsätta som hela EU:s ”utrikesminister”, det vill säga språkrör för EU-länderna på den internationella arenan.

Charles Michel blir det ungdomliga inslaget i EU-toppen. 43 år och för närvarande Belgiens liberale premiärminister. Han ska leda Europeiska rådet, institutionen för medlemsländernas regeringar. En inte så publik, men ultratung roll.

Det är alltså en rad mycket meriterade politiker som föreslås leda EU till 2024. Håll ögonen på dem. Vad de säger kan komma att påverka dig och din vardag.

De antas tillträda 1 november.

Fem saker att hålla koll på i höst

Rullgardinen är nerdragen

Semestern 2017 förstördes av skandalen på Transportstyrelsen. Efter två nationella val på åtta månader. Det betyder att landets politiska toppar nu dragit ner gardinen, knappt svarar i telefon förrän i augusti. Ingenting kommer att hända som de har något inflytande över. Tro mig.

Då är sommarlovet slut

Riksdagen samlas igen efter sommaruppehållet den 10 september. Tio dagar senare är det dags för januaripartiernas första riktiga budget som presenteras av Magdalena Andersson. I mitten av oktober, 16:e, är det dags för höstens partiledardebatt i riksdagen.

Hösten, trist eller inte

Det här är inget datum att hålla reda på utan mer en reflektion. Januariavtalet riskerar att göra svensk politik riktigt tråkig om den bara blir en lista som ska prickas av. Ska det bli någon fart måste oppositionen vässa klorna. Det verkar Ebba Busch Thor redan gjort.

Kongressfesternas säsong

I höst håller minst fem partier kongress och spikar sin nya politik. Först ut är Centern som håller sin stämma i Karlstad i slutet av september. Därefter är det Moderaternas tur som har stämma i Västerås. Inga sensationer är att vänta men överraskningarnas tid är inte förbi.

Sabunis första

I november blir det riktigt kongresstätt då både Kristdemokraternas riksting, Liberalernas landsmöte och Sverigedemokraternas landsdagar hålls. Mest intressant blir kanske att se vart nyvalda Nyamko Sabuni (L) vill styra sitt parti  - och om hon lyckas med sina ambitioner.

Veckans citat

”Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det”.

Winston Churchill, brittisk premiärminister, död 1965

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.