Biden och Jagger – två nästan jämnåriga superåldringar

USA:s president Joe Biden.

Alla vill leva längre.

Men Joe Biden sägs vara för gammal för att vara president.

Ålderisternas argument går inte ihop.

Vi lever allt längre, och är allt friskare högre upp i åldrarna.

I P1 Morgon säger professor Ingmar Skoog att 85 är det nya 72. Hans forskning visar att 80-plussare är otroligt mer friska och aktiva än för några decennier sen.

Visst är det vad vi alla vill?

Vi vill hänga med i det underbara livet ett tag till, få vara längre med våra barnbarn, eller ägna oss åt våra intressen.

Men då måste vi också acceptera att äldre människor tar en helt annan plats i samhällslivet och på olika positioner. Det vore slöseri att pensionera och passivisera bort skärpta och kapabla människor enbart baserat på kronologisk ålder.

 

Det är dessutom olagligt på flera sätt. Den svenska diskrimineringslagen har som ändamål att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Ändå kan en svensk journalist, debattör, ledarskribent eller Facebook-aktiv utan vidare vräka ur sig nedsättande epitet om till exempel en 80-årig amerikan som vill bli omvald som president.

Att på samma sätt smäda någon på grund av dess kön, etniska tillhörighet, hudfärg eller sexuell läggning finns inte på kartan.

Men ålderismen tycker häpnadsväckande många är rolig och cool. 

Att kalla en kvinnlig politiker för ”fruntimmer” gick kanske an för 50 år sen, men vissa drar sig inte för att i dag kalla en äldre politiker för ”gammal farbror”. Alltså ett nedsättande epitet på grund av ålder.

”Dinosaurie” går också för sig. Eller ”gammal gubbe”.

Rolling Stones sångare Mick Jagger fyller 80 i juli.

Joe Biden är en person som varit senator i USA i 36 år, vicepresident i åtta år och president i fyra. Han är osannolikt kvalificerad för att fortsätta som president.

Men i Sverige fokuseras på hans ålder. Som om Donald Trump automatiskt skulle vara mer lämplig för att han är fyra år yngre. 

Joe Biden fick sju miljoner fler röster än Donald Trump i valet 2020, fler röster än någon annan amerikansk presidentkandidat någonsin.

Varför skulle han inte vilja fullfölja genom att försöka bli omvald? Enligt hans läkare tar han medicin mot höga blodfetter, halsbränna, allergi och dessutom blodförtunnande. Precis samma mediciner som vi tar i vårt hushåll. 

Dessutom har han artros och nervskador i fötterna. Det gör att han ibland snubblar och går ostadigt. Tycker mobbarna att det diskvalificerar honom från att bli president? Kan alltså människor med fysiska handikapp inte ha jobb som är krävande mentalt?

Vad för slags vidrig fördom är det?

Joe Biden är åtta månader äldre än Mick Jagger. Rolling Stones sångare fyller 80 i juli och utmanar även han fördomar om äldre.

Han möts av större respekt än Joe Biden. Han har inte någon motståndare som hela tiden förser omgivningen med nedsättande och kränkande epitet.

Det är Donald Trumps agenda man följer när man åldersmobbar Joe Biden. Vidrigt var ordet.

 


Winston Churchill var premiärminister fram tills han var 80 år. Han satt kvar som parlamentsledamot tills några veckor före sin 90-årsdag. Då var den genomsnittliga livslängden för en brittisk man 68 år.
Nelson Mandela var Sydafrikas president tills en månad före sin 81-årsdag. Han fortsatte vara aktiv och drog sig tillbaka från offentliga framträdanden några veckor före sin 86-årsdag.
Forskningen har identifierat så kallade super agers, eller superåldringar. Det är människor som är 80-plus och som har kognitiva funktioner jämförbara med en genomsnittlig medelålders person.

Följ ämnen i artikeln