Mardrömmen: Snart kan du jobba i sömnen

Målet är att pannbandet ska hjälpa oss att utforska det mänskliga medvetandet.

Tänk om du kunde styra dina drömmar genom att bära ett pannband när du sover.

Det är en sjuk tanke – som snart kan vara sann.

Men vill vi verkligen det?

I vår släpps en första version av den nya AI-innovationen ”Halo” som ska förvandla oss till supermänniskor medan vi sover. Det nya hjärnteknikbolaget Prophetic hävdar nämligen att de har lyckats skapa världens första bärbara pryl som kan stabilisera ”lucida drömmar”.

Det är så de kallas, drömmar där drömmaren är medveten om att hen drömmer och ibland kan kontrollera händelserna i drömmen. Med andra ord: snart kan Christopher Nolans ikoniska film ”Inception” bli verklighet. Målet är att pannbandet, som avger ultraljudsignaler och drivs av den egensnickrade AI-modellen Morpheus-1, ska hjälpa oss att utforska det mänskliga medvetandet. 

Vilken dröm!

Att själv kunna styra sina drömmar öppnar för en rad nya möjligheter för den som har 20 000 spänn över (det är så mycket det AI-drivna pannbandet ska kosta). Men ärligt talat är 20 lax ett billigt pris att betala för att bli supermänniska, även för någon som är uppvuxen i en av Sveriges fattigaste kommuner.

Men vilka magiska möjligheter pratar jag om egentligen? Låt mig bli konkret. Den som kan bestämma innehållet i sina drömmar har plötsligt 24 timmar att förfoga över varje dygn. Vi andra latmaskar, utan AI-pannband, vaskar en dryg vecka varje månad till att inte göra något annat än att sova. Det låter korkat, om man istället kan lära sig nya saker i sömnen.

Vad sägs om ett nytt språk, som japanska? Eller varför inte bli sommelier och lära dig allt om vin? Möjligheterna är oändliga. En fyraårig juristexamen fixar du på under tre år om du pluggar i sömnen varje natt (OBS! med tanke på AI-revolutionen hade jag nog valt ett annat yrke). 

Den här sömnrevolutionen kan göra oss alla till supermänniska. När du kan kontrollera vad du drömmer kan dina drömmar bli

inkubatorer En inkubator är en något som har ett syfte att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet.för konstnärligt skapande. Med andra ord: när du vaknar har du äntligen knäckt den där idén som du påbörjade dagen innan men inte lyckades ta i mål. Kanske handlar det om en affärsidé som kommer att säkra din familjs framtid?

Men livet handlar inte bara om pengar.

Vi vill må bra också. Så vad sägs om superterapi 24/7? AI-pannbandet möjliggör kontrollerad terapi i drömtillstånd. Det betyder att du kan bearbeta dina problem på ett sätt som inte är möjligt när du är vaken och livet går i ultrarapid utan utrymme för reflektion. 

Vi har ännu inte fått se några konkreta bevis på att drömmaskinen fungerar.

Hur den nya banbrytande teknologin kommer att forma vår framtid, våra samhällen, och våra innersta jag återstår att se. Inget ont som inte har något gott med sig, brukade våra förfädrar säga. I den nya AI-världen är det tvärtom.  Inget gott som inte har något ont med sig. Det är lika enkelt att komma på risker som möjligheter med AI-pannbanden. Att förvränga verkligheten har alltid ett pris.

Kommer vi att kunna skilja på vad som är dröm och inte? Som med all teknologi finns det även en risk att bli hackad. I det här fallet av någon som vill manipulera dina tankar och drömmar för kommersiella, politiska, eller andra oetiska ändamål. Och precis som i fallet med Elon Musks hjärnbolag Neuralink, som jag skrev om för några veckor sedan, kan den här typen av innovationer leda till djupare samhällsklyftor eftersom långt ifrån alla har råd att använda tekniken.

Men framför allt: Kommer AI-pannbandet att leva upp till de höga förväntningarna? Vi har ännu inte fått se några konkreta bevis på att drömmaskinen fungerar. Men testpersoner efterlyses och i vår ska en beta-version släppas innan den fullskaliga lanseringen nästa år.

Så snart vet vi om drömmen, eller mardrömmen, är sann.

Följ ämnen i artikeln