Försöken att stoppa Trump kan få motsatt effekt

Beslutet att tvinga Trump att vittna inför kongressen är ännu ett i raden av försök att hindra ex-presidenten från att ställa upp i nästa presidentval.

Men jag blir inte förvånad om effekten blir den motsatta.

Kongresskomittén som granskat presidentens roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året och vad som föregick den har gjort ett utmärkt jobb. För historieböckerna har de i detalj visat hur Trump hanterade valförlusten.

Numera borde inte ens den mest inbitne Trumpanhängare kunna tvivla på att den dåvarande presidentens handlade, i vissa fall brist på handlade, var helt avgörande för att stormningen blev av och utvecklades på det sätt som den gjorde.

Rader av vittnesmål från Trumps egna medarbetare i Vita huset, familjemedlemmar och andra republikaner bekräftar det vi länge misstänkt. Trump försökte genomföra en statskupp och behålla makten trots att han visste att han förlorat mot Joe Biden.

Kulmen på 6-januarikommitténs arbete blev att beordra Trump att inställa sig i vittnesbåset.

Man kan se det som en desperat åtgärd från Liz Cheney, ytterligare en republikan och sju demokrater för att stoppa Trump från att nå makten ännu en gång.

Kommittén vet att de med stor sannolikhet lever på lånad tid. Om republikanerna får majoriteten i representanthuset, som nästan alla opinionsmätningar visar, kommer de troligen att upplösa kommittén.

Det är därför osäkert hur skarp deras order till Trump att vittna egentligen är.

Donald Trump.

Kan välja åtal

De flesta utgår ifrån att Trump kommer att vägra. Kommittén kan då stämma Trump precis som man gjorde med dennes förre stabschef Steve Bannon när han vägrade inställa sig för att vittna. Han väntar nu på att få veta vad straffet blir.

Men de juridiska kvarnarna mal så långsamt att kommittén förmodligen inte längre existerar när Trump måste välja på att vittna eller ett eventuellt straff.

Då är det troligare att kommitténs arbete lever vidare genom justitiedepartementet. Om de tycker att bevisningen som kommit fram i förhören är tillräckligt stark kan de välja att åtala Trump.

Men det verkar som justitieminister Merrick Garland tvekar trots att det var han personligen som beordrade tillslaget i somras mot Trumps bostad i Mar-o-Lago i Florida för att beslagta hemligstämplade dokument som Trump tagit med sig från Vita huset.

Jag förstår Garland. Det är inte så att Trump inte förtjänar att åtalas för hur han med olagliga medel försökte sänka den amerikanska demokratin. Men frågan är om ett åtal verkligen skulle hindra Trump från att ställa upp i presidentvalet om två år eller om det rentav skulle få motsatt effekt.

Samlar pengar på hög

Donald Trump har ännu inte gett besked om han tänker ställa upp 2024 eller inte. Han hintar hela tiden att han tänker göra det. Men det handlar lika mycket om att han vill hålla sig relevant och kunna fortsätta samla in hundratals miljoner kronor från sina anhängare. Pengar han har stor frihet att bestämma hur han vill använda, exempelvis för att finansiera framtida advokatkostnader.

Men hotet om framtida rättsprocesser som alla har som gemensamt mål att förhindra att Trump ska kunna bli president på nytt kan tvärtom göra att Trump slutligen bestämmer sig för att ställa upp. Skulle han vinna ett presidentval ger det honom åtminstone tillfällig immunitet mot åtal och eventuella straff. Han kan se det som en livlina.

Paradoxalt kan följden av alla Trump-kritikers, och det handlar inte bara om demokrater, ansträngningar att döda Trumps möjligheter till en fortsatt politiskt karriär bli att sporra honom att på nytt försöka inta Vita huset.

Det är inte givet men trots allt mycket troligt att Trump skulle utses till det republikanska partiets kandidat ifall han ställer upp. Det finns ett antal namn som är sugna på att iklä sig Trumps mantel men den forne presidentens väljarbas är fortfarande så stark och hängiven att presumtiva kandidater som Floridas guvernör Ron de Santis och vicepresident Mike Pence nog ändå tvekar att utmana Trump i primärvalen där det avgörs vem som blir partiets presidentkandidat.

Märkt av ålder

För normalsvensken framstår det som helt ofattbart att det amerikanska folket än en gång skulle rösta fram Trump som president. Men det finns flera skäl till att han trots allt skulle kunna vinna ett val.

Den amerikanska ekonomin är i gungning. Missnöjet gror med höjda priser och högre räntor.

Joe Biden kommer att fylla 82 år vid nästa val. Många amerikaner ser honom redan i dag som märkt av ålder och ifrågasätter hans förmåga att leda landet. Brist råder på alternativa kandidater.

Fortfarande är över 60 procent av republikanerna av uppfattningen att Trump bestals på segern 2020.

I ett samhälle där människor i så hög grad lever i sin egen bubbla utan kontakt med verkligheten kan vad som helst hända.