De tycker inte att de behöver vara sams längre

Storbråk inför öppen ridå mellan två ministrar är mycket ovanligt.

Men valet närmar sig och uppenbarligen ser Alice Bah Kuhnke ingen anledning att hålla sams med finansministern längre.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) gick till frontalangrepp mot finansminister Magdalena Andersson (S) på Instagram utan att nämna hennes namn.

Men en faksimil av en intervju med finansministern i Dagens Nyheter gjorde ingen hemlighet av vem som åsyftades.

I Aftonbladets intervju med Bah Kuhnke går hon ännu längre i kritiken mot Andersson:

– Det är för mig ovärdigt att sätta barn mot varandra, säger hon. Kulturministern syftar på att Magdalena Andersson säger att Sverige inte kan ta emot fler människor än vi klarar av. Om vi gör det drabbar det särskilt barnen.

Det är mycket, mycket ovanligt att regeringens ministrar bråkar med varandra inför öppen ridå. Regeringen fattar kollektiva beslut vilket gör att det förväntas att alla står bakom beslutet och därför gräver ner stridsyxan även i de frågor där den är framplockad.

Storbråket mellan kultur- och finansministern är ett av många tecken på att regeringspartierna inte drar jämt. Det gäller framför allt frågor som har med migration och integration att göra.

Magdalena Andersson har fått rollen av Socialdemokraternas torped i migrationsfrågan. När den nya hårda linjen ska kommuniceras släpps hon fram i rampljuset. Men nu gick hon för långt enligt regeringskollegan.

För ett år sedan hade ett bråk av de här dimensionerna inte varit möjligt. Då ville S och MP fortfarande visa sig eniga och gemensamt regeringsdugliga.

Men på fredag är det bara hundra dagar kvar till valet och nu är det uppenbarligen viktigare att saluföra den egna politiken än att ta hänsyn till koalitionspartnern.

Det är svårt att tro att koalitionen mellan S och MP skulle återuppstå efter valet även om det finns förutsättningar. 92 procent av MP-väljarna och 95 procent av S-väljarna vill inte det, enligt Aftonbladet/Inizio.

Mottagandet av Stefan Löfven på Miljöpartiets kongress i helgen var svalt på gränsen till oartigt. Han hade trots allt tagit sig från Stockholm till Västerås på en ledig dag för att stå på scenen under drygt tio minuter.

1994 var den dåvarande C-ledaren Olof Johansson emot bygget av Öresundsbron. Han var alltså i öppet krig med resten av regeringen. Han tog konsekvenserna och lämnade ministerposten.

Det kommer inte att ske den här gången. Det är frågan inte tillräckligt stor för.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.