Mejla

Wolfgang Hansson

Akuta krisen kan vara över men det långsiktiga hotet är kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Världen kan åtminstone tillfälligt dra en suck av lättnad.

Irans hämnd blev mildare än många fruktat. President Trump signalerar att USA inte militärt tänker straffa Iran för vedergällningsattacken.

Trots att iransk tv hävdar att deras attacker mot två amerikanska flygbaser i Irak resulterade i att 80 amerikanska soldater dödades så verkar sanningen vara att attackerna inte krävde några dödsoffer överhuvudtaget.

En bidragande orsak till det var säkert att Iran i förväg varnade den irakiska militären som garanterat skickade varningen vidare till de amerikanska trupperna. Alla kunde sätta sig i säkerhet innan missilerna träffade.

En indikation på att Iran inte vill döda en massa amerikaner eftersom man då var rädd att president Trump skulle känna sig tvungen att slå till mot Iran ännu en gång. Då hade våldsspiralen hållits vid liv vilket det verkar som om varken USA eller Iran är intresserade av i nuläget.

Påståendena om de amerikanska dödsoffren ska nog ses i ljuset av att Iran har ett intresse av att inför sin egen befolkning framställa hämndaktionen som så framgångsrik och brutal som möjligt. En av nationens hjältar har dödats då vill man gärna se även amerikanskt blod flyta.

Båda sidor kan inför sina egna framställa sig som segrare.

Trump gjorde det i ett tal på onsdagseftermiddagen svensk tid där han åter varnade Iran för att hota eller attackera USA. Han meddelade dock att straffet för attacken mot de amerikanska militärbaserna i Irak inte blir militärt. Istället tänker han ytterligare skärpa de ekonomiska sanktionerna mot Iran. Vilket blir svårt eftersom de redan är väldigt stränga.

Unikt medgivande

Liknande signaler kommer från Iran. Landets utrikesminister Mohammed Javad Zarif poängterar i ett uttalande att Iran inte vill ha något krig och att det inte blir några ytterligare hämndaktioner.

En tydlig signal till USA och omvärlden att den utlovade hämnden därmed är genomförd och klar.

Det är unikt att Iran tar på sig direkt ansvar för den här typen av militär aktion riktad mot USA. Normalt brukar man agera via ombud eller förneka inblandning. Uppenbarligen var det viktigt för regimen att hämnden skulle bära Irans signatur.

Vedergällningens omfattning ligger långt från den "historiska mardröm för USA" som representanter för Irans regim hotade med så sent som i går. Ordkriget är på en högre nivå än de verkliga stridshandlingarna.

1 av 4 | Foto: Nasser Nasser / TT NYHETSBYRÅN
Flygbasen Ayn al-Asad i Anbar-provinsen i Irak.

Sammantaget är bilden lite av att faran för ett öppet krig mellan USA och Iran är över för den här gången.

Men man ska komma ihåg att grundkonflikten mellan de två länderna inte är löst.

USA har infört stenhårda ekonomiska sanktioner mot Iran vilka är på väg att trasa sönder landets ekonomi. De utgör indirekt ett allvarligt hot mot regimen eftersom det folkliga missnöjet mot diktaturen ökar när levnadsvillkoren blir sämre. När regimen i Teheran för några månader sedan tvingades höja bränslepriserna kraftigt blev resultatet våldsamma demonstrationer på gatorna.

Iran närmare kärnvapen

Nu verkar generalens död åtminstone tillfälligt ha fått befolkningen att sluta upp bakom regimen men om ekonomin fortsätter att försämras kan det leda till nya regimfientliga demonstrationer.

Det finns skäl att tro att Iran kommer att fortsätta med våldshandlingar riktade mot USA och deras allierade i ett försök att få USA att mildra eller helt avsluta de ekonomiska sanktionerna.

Konflikten kring Irans försök att skaffa sig kärnvapen har också förvärrats. Som ett resultat av USA:s avrättning av generalen meddelade Iran att man lämnar kärnenergiavtalet och förbehåller sig rätten att öka sin anrikning av uran. Det ökar Irans möjligheter att utveckla kärnvapen. USA har tidigare sagt att man inte kan acceptera iranska kärnvapen. Israel har hotat att bomba Irans kärnanläggningar för att hindra landet från att utveckla kärnvapen.

Så även om det akuta krigshotet just nu ser ut att ha minskat så finns det långsiktiga hotet kvar. Just nu finns det inget som talar för att Iran och USA är beredda att sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

Då återstår bara krig om USA ska kunna förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen.


PODD Kan mordet på generalen leda till världskrig?
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM