Löfven överraskade med att säga någonting viktigt

Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff efter fredagens besök på polisutbildningen på Södertörns högskola.

– Det måste finnas en tanke bakom utvecklingen.

Statsminister Stefan Löfven släpade i dag med sig justitieministern, inrikesministern och presskåren till en polisutbildning och överraskade oss alla med att plötsligt säga någonting viktigt.

Det var inför eleverna som går första terminen på polisutbildningen vid Södertörns högskola som Löfven kläckte sin kommentar.

Lunchen var avklarad, statsministern, inrikesminister Mikael Damberg, justitieminister Morgan Johansson och rikspolischef Anders Thornberg hade precis ätit wallenbergare ihop med utvalda elever, och det var snart dags för presskonferens där en nyhet i förväg var utlovad.

Ett sådant köttben behövs för att tv, radio och tidningar ska orka hänga med en halv dag och snickra ihop rapporter som förhoppningsvis får regeringen att framstå som handlingskraftig.

Övningar visades upp

Samling för pressen var satt till klockan 10.40. Polisutbildningens prefekt Minna Räsänen gick igenom förhållningsorder – "Vid lunch: Endast fotografering av studenter bakifrån" – och en bataljon av pressnissar från statsrådsberedning, departement och högskola nickade strängt.

Tanken var att ministrar och journalister skulle få bevittna ett antal riktiga övningar i regi av denna utbildning, som funnits sedan 2015 och som just nu har cirka 1000 elever.

Men var höll politikerna egentligen hus? Pressnissarna viskade och plockade fram mobiler och lugnades med beskedet att de var bara några minuter försenade.

Statsråden dök så upp och vi vallades alla igenom en lång korridor och in i ett rum och upp för ett podium för att titta på när några poliselever kom in i en butik för att förhöra och ta med sig en snattare som inte kunde svenska och var allmänt besvärlig.

Morgan Johansson hamnade i bakvatten och puttades fram av en assistent, statsministern var plötsligt försvunnen men hittades igen och eleverna löste uppgiften.

Jag hittade en perfekt plats att övervaka övningen från, men gav den till en vädjande fotograf från TV4.

”Måste vara en djurgårdare”

– Kul yrkesval. Lycka till, sa Damberg och rusade vidare till nästa övning. Som gick ut på att ta sig in i en lägenhet och gripa en knivbeväpnad man som var misstänkt för grov misshandel.

Även det gick bra. Statsministern var imponerad. "Ni ska kunna lösa väldigt många olika situationer", sa justitieministern insiktsfullt och hastade till övning nummer tre.

En mycket berusad man låg på gatan efter en fotbollsmatch. Genomsökning av fickorna och omhändertagande.

– Damberg håller på AIK och viskade till mig att det måste vara en djurgårdare som ligger där, skämtade Löfven efteråt.

Djurgårdare? Ett fyllo som ligger på gatan och sluddrar att han bor i Högdalen är givetvis hammarbyare. Det borde till och med en politiker kunna fatta.

Fler poliser knappast lösningen

Lunchen kom och gick och så var det då dags för statsministern att förklara att det måste finnas en tanke bakom utvecklingen.

Det är det minsta man kan säga. Och frågan är hur mycket tanke det egentligen fanns under budgivningsvåren 2017. Då Liberalerna krävde 2 500 nya poliser, Moderaterna höjde till 5 000 och KD trodde sig ta hem segern med 10 000. Men då kom Socialdemokraterna och tangerade budet.

Ja, vad var egentligen tanken? Att fler poliser behövs är de flesta överens om, men det är knappast lösningen på skjutningar i förorten, internationella stöldligor och allt mer komplicerad brottslighet.

Alliansen stärkte poliskåren kraftfullt. 16 000 poliser blev 20 000 utan att uppklaringsprocenten blev högre.

Och vore det inte bättre att se till att erfarna poliser stannar kvar i kåren innan det börjar anställas nya?

Förresten, hur ska det egentligen gå till att utbilda 10 000 nya poliser då utbildningsplatser gapar tomma? Chefer på polisutbildningarna har slagit larm och sagt att det är orealistiskt.

För ett par år sedan skrev några av dem en debattartikel och efterlyste en bred politisk överenskommelse där andra aktörer i samhället blandades in i bekämpningen av kriminaliteten och dess orsaker.

"För detta krävs politiskt mod, politisk mognad och ansvarsfyllt samarbete snarare än budgivning", skrev de arga prefekterna.

Men den här sortens krångligheter slapp Löfven i dag. Studenterna var för väluppfostrade och murvlarna för otåliga för att ställa besvärliga frågor.

Nytt brott kan ge livstid

Så var det, framåt tidigt eftermiddag, äntligen dags för presskonferens och nyhet. Ett nytt brott, blåljussabotage, ska införas i lagboken. Upp till 18 års fängelse eller livstid.

Reportrarna ställde sina frågor, fotograferna tog sina bilder och alla var glada och nöjde.

Löfven log och skakade händer. Sedan satte sig ministrarna och livvakterna med snäckor i öronen i stora svarta bilar och for iväg.

Ett på det hela taget bra jippo hade klarats av utan förargliga missöden.