Kristersson har rätt på en punkt

VISBY. Man måste ge Ulf Kristersson rätt på åtminstone en punkt.

Det behövs ett svenskt framtidsprojekt. Ett samhällsbygge som de flest tycker är bra och kan ställa sig bakom.

Det var andra gången som moderatledaren talade i Almedalen och han valde ett för honom själv välkänt ämne ”den nya svenska modellen”.

I Ulf Kristerssons värld har den svenska modellen rasat samman och behöver ersättas av en ny.

Forskarna tvistar om vad ”den svenska modellen” innebär men det spelar ingen roll för varken Kristersson eller hans huvudfiende Stefan Löfven. De ena vill trots det bygga en ny och den andra vill utveckla den som redan finns, vad den nu är.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna.

Tyvärr är Ulf Kristerssons nya svenska modellen lika diffus som den gamla. Det som däremot står klart är att när den väl är på plats är Sverige mer jämställt, där tas den äldre arbetskraften till vara på ett annat sätt än i dag, där går det att bo på landet – fast köra fossilfritt – där talar man begriplig svenska innan man får permanent uppehållstillstånd, där bekämpas hedersförtryck, där finns företagare och de betalar, om jag förstod Ulf Kristersson rätt, lägre skatt.

I ett Sverige av den nya modellen är det alltså, som du märker, lite gott och blandat. Spretigt skulle man också kunna säga.

Men Ulf Kristersson har rätt på åtminstone en punkt. Det är för många oklart vart Sverige är på väg – och i så fall varför.

Ett gemensamt framtidsprojekt, med uppbackning från en bred politisk majoritet – som står fast vid projektets mål – vilka de än är. Men som alla som sysslat med målstyrning vet så måste det röra om saker som går att mäta. Annars vet man inte om man är i mål eller inte.

Samtliga partiledare, från Jimmie Åkesson och vänsterut älskar att tala om att vi behöver ett mer sammanhållet Sverige. Ett stort och för många gemensamt framtidsprojekt kan bidra till det.

Om man sedan kallar det den nya svenska modellen eller någonting annat är betydelselöst. Kristersson gör det för att sno ett epitet från sossarna och för att reta Stefan Löfven.

Men Kristerssons variant på framtidsprojektet tror jag tyvärr är för otydligt, spretigt och för svårt att mäta för att fungera som ett sammanhällande kitt. Bra, men inte färdigtänkt, skulle man kunna säga.

Som Moderaterna meddelat tidigare tycker de inte att man ska få permanent uppehållstillstånd eller svensk medborgarskap, utan att tala begriplig svenska. Det är också rätt.

I Sverige kan man få kommunal rösträtt utan att vara medborgare. Som svensk medborgare får du rösta även i riksdagsvalet. Att ha den rättigheten utan att själv kunna ta del av information i vilkan form den än vara månde är inte bra. I det fallet, som så många andra, måste rättigheter och ansvar följa varandra.

Framförandet av talet var ganska svalt och resonerande. Kanske var det därför publiken började troppa av redan i halvtid.

Talet i korthet

Känsla: Talet saknade temperament. Det var svalt, på gränsen till oengagerat.

Humor: Tyvärr inte.

Attacker: Löfven fick sig inte helt oväntat en skopa.

Nyhet: Strängar krav på kunskap i svenska och om det svenska samhället för att få permanent uppehållstillstånd och bli svensk medborgare. Gratis tolk bara innan flyktingen har permanent uppehållstillstånd.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM