Rikspolischefen och fackbossen log i kapp

Polisernas genomsnittliga grundlön har ökat med 6 000 kronor i månaden sedan 2015. Det är en avsevärt högre löneökningstakt än för många andra grupper på arbetsmarknaden.

Lönerna höjs, meddelade rikspolischef Anders Thornberg vid en presskonferens i dag.

Bredvid honom i pressrummet i Stockholms polishus stod Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, rutinerad, stridbar, duktig på att höras i det konstanta medietjatter som förr eller senare kommer att ge oss alla tinnitus.

Hon log. Thornberg log. De var överens. De var så ivriga att få framträda att presskonferensen började en minut före utsatt tid.

Polisyrket ska uppvärderas! Bli attraktivt! Få högre status!

Bakgrunden till frikostigheten är ett riksdagsbeslut om 400 miljoner kronor extra till polislöner varje år från 2022 till 2024. Sammanlagt 1,2 miljarder.

Normalt är det ju arbetsmarknadens parter som bestämmer löner. Men numera är ingenting normalt och politikerna skvätter pengar till vänster och höger.

Alltid är det någon grupp som ska hållas på gott humör. Ena dagen kompensation för elpriser, andra tusen kronor till varje bilist för att bensinen har blivit dyrare. Budgetdisciplin och ordning och reda i finanserna är omodernt.

– Partsgemensam överenskommelse, sa polischefen och log.

– Jag är väldigt glad över att vi har samma målbild, sa fackbossen och log.

Allt tycktes vara frid och fröjd, trots den alarmerande utvecklingen av gangstermord, polisärt fiasko under påskupploppen, passköer som är längre än de var till brödbutikerna i Sovjet på 1950-talet och missnöjda poliser som säger upp sig.

– Detta är ett oerhört viktigt steg framåt, sa Thornberg med bestämd röst.

– Ett historiskt beslut, sa Nitz med bestämd röst.

 

En mer misstänksamt lagd journalist än jag hade möjligen ställt sig en och annan fråga om detta uppenbara behov av såväl arbetsgivare som fack att uppvisa enighet.

Var inte Nitz nyss missnöjd med skrivningarna i riksdagsbeslutet om att de extra pengarna primärt skulle gå till poliser i yttre tjänst?

Och har inte Mats Löfving, polischef i Stockholm, muttrat att han vill slippa öronmärkta pengar från politiker till polisen?

Invändningar som dessa var i dag lika bortblåsta som en pingisboll i en orkan.

– Fler rekryteras till kriminaliteten än till polisen, sa Thornberg.

– Vi har kommit överens om ramarna, sa Nitz.

Vad allt detta betyder återstår att se. Nu vidtar regionala och lokala förhandlingar.

Så mycket är dock bestämt som att ingångslönen för en polis om några år ska ha gått upp från dagens dryga 27 000 till 31 000. Och ob-tilläggen dubbleras.

Utmärkt, tycker jag. Jag föreställer mig att de flesta håller med. Det är viktigt och kan vara farligt att vara polis och rimliga löner är ett minimikrav.

Men det kommer ju innebära att nybörjare kommer närmare rutinerade poliser i lön. Grogrund för missnöje, milt sagt.

Och hur mycket nytta gör just dessa pengar?

Polisernas genomsnittliga grundlön har ökat med 6 000 kronor i månaden sedan 2015. Det är en avsevärt högre löneökningstakt än för många andra grupper på arbetsmarknaden.

 

Samtidigt skickades poliser ut som kanonmat under påskens kravaller, illa förberedda och dåligt utrustade. Samtidigt krymptes personalstyrkan som skulle hantera passen. Samtidigt ger poliser upp och byter bana.

– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare med konkurrenskraftiga löner, sa polischefen.

– Vi måste behålla den polisiära kompetens som finns, sa fackchefen.

Få torde invända. Men har vi inte hört alla dessa ord tidigare? Har det inte regnat pengar över polisen i flera år nu?

Presskonferensen var över på en kvart. Sedan följde enskilda intervjuer. Åtta reportrar var på plats. De flesta ville prata med Thornberg.

Jag scrollade i mobilen och insåg att det har varit ännu en orolig natt i Sverige.

Flera skott in i lägenhet i Märsta, grov misshandel i Linköping, explosion vid flerfamiljshus i centrala Jönköping...