Biden motbevisade kritikerna om sin ålder – åtminstone tillfälligt

WASHINGTON DC. Om motståndarna hade hoppats att president Biden skulle framstå som gammal och bräcklig och göra några rejäla tabbar som de kunde utnyttja i valrörelsen så blev de besvikna.

Biden gick till stenhård attack mot Donald Trump. Men utan att nämna honom vid namn.

Det var väldigt tydligt ett valtal. Han tog chansen att nå ut med sitt budskap till miljontals amerikaner som tittade. 

För ovanlighetens skull hade talet en svenskvinkel. Redan tidigt tog Biden upp Sveriges inträde i Nato. Han bad statsminister Ulf Kristersson som var inbjuden hedersgäst att resa sig. Kristersson fick motta stående ovationer medan Biden lovprisade Sverige för att göra Nato starkare.

Inför talet var annars den stora frågan hur Biden skulle uppträda. Skulle han orka hålla ett långt tal? Skulle han börja stamma och förlora sig i felsägningar? Skulle han framstå som gammal och mentalt försvagad?

Det var inte bara Bidens motståndare som resonerade så. Även en hel del av hans anhängare hade stora farhågor. Inte minst eftersom Biden på senare tid vid flera framträdanden framstått som bräcklig och seg.

Joe Biden under talet till nationen.

Presidenten avstod dessutom från ett gyllene tillfälle att tala till det amerikanska folket i samband med Superbowl, finalen i nationalsporten amerikansk fotboll. Det tolkades som att hans medarbetare inte vågar låta Biden göra längre intervjuer av rädsla för att han ska göra bort sig.

Biden hade vilat upp sig på presidentens sommarbostad Camp David under några dagar och tränat på sitt tal. Jag vet inte om han dessutom fick något uppiggande.

Framträdandet var i vilket fall väldigt långt från den trötte, energifattige Biden som folk fått se den sista tiden.

Tvärtom gick han direkt till attack. Han såg arg och viljestark ut. Rösten var kraftfull även om han mot slutet var tvungen att harkla sig upprepade gånger och fick några kortare hostattacker.

På slutet försökte han också ta udden av kritiken mot hans ålder. Han försökte skämta om den.

–Det fanns en tid då jag ansågs vara för ung och nu tycker en del att jag är för gammal.

Biden gjorde en konstpaus så att åhörarna kunde skratta. Sedan försökte han vända åldern till sin fördel.

–Det avgörande är inte hur gamla vi är utan hur gamla de idéer är som vi för fram. Vi kan inte leda USA med gammaldags idéer.

En passning till Trump.


Inte en enda gång under talet nämnde Biden Donald Trump vid namn. Han kallade honom genomgående för ”min företrädare”.

Biden kritiserade Trump på en rad områden.

Han kallade honom ett stort hot mot demokratin i USA och lovade att hålla liv i minnet av stormningen av Kapitolium, ett försök till statskupp av Trumps supportrar, trots alla Trumps försök att ändra historieskrivningen.

Han riktade också en hel del pikar mot sin huvudmotståndare i november.

– Det håller inte att bara älska ditt land när du vinner.

Under hela Bidens tal plingade det ständigt till i min mejlbox när Trump skickade ut meddelanden som kraftigt kritiserade Bidens politik inom ekonomi, invandring och andra områden.

Trump var expert på att skryta med vad han gjorde som president. Biden har varit usel på är att sälja in det som han trots allt lyckats åstadkomma till det amerikanska folket. 


I går gjorde han ett försök att ändra på det.

Som när det gäller att få ner priserna på medicin, framförallt diabetesmedicin. I motsats till vad många amerikaner tycker går ekonomin hyfsat bra efter pandemin. Arbetslösheten är låg.

Kritikerna anser att Biden tal var alltför partipolitiskt färgat. Att han inte gjorde några försök att sträcka ut en hand till motståndarna. 

De har rätt. 

Det var definitivt inte ett traditionellt state of the union-tal. Men det är valår och det kan ha varit Bidens sista tal om nationens tillstånd.

Frågan inför de nio månader som återstår av valrörelsen är om den Biden folk fick se under gårdagskvällen var en pånyttfödd politiker redo för fyra år till eller om hans energiska framträdande var en engångsföreteelse. En kraftansträngning som han bara orkar med vid sällsynta tillfällen.

En amerikansk valrörelse är som att kastas runt i en torktumlare. Det kräver en mycket god fysik för att orka. Förra valrörelsen kom Biden tack vare pandemin undan med att sitta i källaren på sitt hus i Delaware och bara hålla enstaka valmöten.

Nu kan han delvis gömma sig bakom att han är president och måste sköta landet. Men han måste också ut och hålla kampanjmöten, träffa väljare, ta otaliga selfies under långa dagar. Orkar han det?

I går motbevisade han åtminstone tillfälligt sina belackare.