Vem är så feg?

Karin Ahlborg om attacken mot flyktingarna i Frösö Park

Frösö park. De kom i torsdags.

I förrgår kväll körde ett gäng pellejönsar upp i sina halvrisiga bilar vid den just tillkomna flyktingförläggningen, kastade glasflaskor, bananer och skrek modigt ”jävla svartskallar” till de få asylsökande som rökte utanför porten.

Skrek på asylsökande Vid den här flyktingförläggningen Frösö Park dök det upp okända personer och skrek ”jävla svartskallar” till de boende.

Frösö Park, tidigare flygflottiljen F4, ligger långt bort från ära och redlighet och 4 kilometer från närmsta affär. Det är mycket svårt att förstå att någon ska kunna hata de 50 flyktingar från Serbien, Syrien och Irak, som numera är inhysta i en gammal kasern.

Språkförbistringarna är uteslutna för man pratar konstigare i Offerdal några mil därifrån.

Inne i förläggningen är de asylsökande, som samtliga vill vara namnlösa i denna text, uppskakade över attacken, som av polisen utreds som hatbrott. Men det finns också andra bekymmer.

Det är kallt i kasernen med element som fungerar dåligt eller inte alls. De sover med ytterkläder på. Några av de ungefär 30 barnen är sjuka. En femåring ligger hopkrupen på sin säng i sovsalen som två familjer delar. Han har ont i magen. En annan parvel har ont i öronen.

Deras pappor har än så länge inte fnulat ut hur de ska ta sig till en läkare med barnen.

Det är alltså knappast av rättviseskäl som de hotfulla glasflaskorna och de hånfulla bananerna haglat över byggnaden. Ni vet: Invandrare kommer hit och får allt fixat och fina lägenheter och lyx direkt.

Det finns ingen lyx i kasernen. Det finns ett fåtal utrangerade konferensstolar att sitta på i de två knappt tio kvadratmeter stora trapphusen som är de gemensamhetsutrymmen 50 personer har att dela på.

Så vad i fridens namn får unga jämtar att fegt skrämma skiten ur små barn?

Har de känt ett tyst medgivande genom att SD trätt in i riksdagen och en galning skjuter invandrare i Malmö för att bära sig svinaktigt åt mot flyktingar?

Eller är de rent av skräckslagna över förändringar?

I så fall vill jag bara påpeka att en flyktingförläggning är en mycket mindre förändring i Östersund än det faktum att Wedemarks, den svenska smörgåstårtans vagga, inte längre säljer sin originaltårta.

Där finns ett problem, inte i Frösö Park.

Följ ämnen i artikeln