Att vara snäll kan inte vara kriminellt

Regeringens tiggeriutredare vill inte förbjuda tiggeri.

Det är bra.

Det kan inte vara kriminellt att vilja vara snäll.

Martin Valfridsson berättar om en kvinna som han pratade med i i närheten av Stockholm. Hon hade tiggt där i två år när hon i julas åkte till sitt hemland för att föda barn.

I mitten av januari var hon tillbaka. Hon var nämligen så duktig på att tigga att familjen hade större nytta av henne här än om hon stannade hemma och tog hand om sin nyfödda.

Det är en historia som sätter slutsatserna från regeringens tiggeriutredare Martin Valfridsson i blixtbelysning. I korthet vill han göra det jobbigare att tigga i Sverige, framför allt genom att göra det svårare att bygga läger.
Att hjälpa de tiggande romerna genom att lägga pengar i deras framsträckta muggar är dåligt, enligt Valfridsson. På sikt hjälper det inte romerna. Det riskerar däremot att permanenta utanförskapet.

För den som vill bidra ekonomiskt är det bättre är att stödja de organisationer som jobbar för romernas integration i deras hemländer.

För två år sedan fanns 2 100 tiggare i Sverige, i år var de 5 000, av dem omkring 100 barn. En viss avmattning skedde dock i höstas, sannolikt till följd av flyktingkatastrofen.

En del tiggare tjänar ganska mycket pengar. För närvarande pågår en rättegång i Göteborg mot fyra personer misstänkta för människohandel och misstänks för att ha tvingat fem funktionshindrade att tigga ihop 300 000 kronor åt dem.

Men den sociala utsattheten är enorm. De bor i usla läger, barnen går inte i skolan, vissa tvingas betala för sina tiggeriplatser och tillgången till sjukvård varierar över landet. Vissa tecken tyder också på att tiggeri går i arv, tiggde ens föräldrar tigger man själv.

Martin Valfridsson var statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (M) i den förra regeringen. Men till skillnad från sitt parti vill han inte förbjuda tiggeri, inte ens lokalt.
Tiggeri var förbjudet fram till 1982. Men Valfridsson anser att det vore ”väldigt konstigt” att kriminalisera den som vill hjälpa eller den som ber om hjälp, även om det permanentar utanförskapet. Även det är lätt att hålla med honom om. Det kan inte vara kriminellt att vilja vara snäll och hjälpsam.

Däremot vill han att Länsstyrelsen i Stockholm blir ett slags resurscentrum för alla länsstyrelser i landet som i sin tur ska stötta kommunerna i deras arbete med romerna. Den ska skaffa en nationell lägesbild, ge råd och sprida goda exempel.

Han vill också att polisen blir mer offensiv och faktiskt kör bort dem som bosätter sig på annans mark oavsett om den är privat eller offentligt ägd. I polislagen finns den möjligheten men polisen utnyttjar den inte. Det kan också dömas ut böter.

Min lokala tiggare var tillbaka på sin post i morse. Hon har varit borta någon månad, den förra sejouren varade omkring åtta månader. Det är svårt att föreställa sig en tillvaro som är värre än att sitta still hela dagarna i snögloppet och tigga. Men det finns det uppenbarligen.