Toppjuristen misstänks ligga bakom mordförsök på advokat

”Naturligtvis en tragedi”

Publicerad 2019-09-06

Kvinnan var högt uppsatt jurist inom rättsväsendet – men för några år sedan lämnade hon arbetslivet.

Sedan dess har hon dömts flera gånger för våldsbrott där hon bland annat gett sig på poliser.

Nu misstänks hon ha lejt en torped för att mörda en man i hennes närhet, en man som är känd advokat.

Den kände advokaten var på väg till jobbet när han blev beskjuten utanför sin dörr.

Enligt Aftonbladets uppgifter överrumplades han av en man i samband med att han låste och larmade dörren. Tumult uppstod men gärningsmannen lyckades ändå träffa advokaten med flera skott, i huvud och överkropp.

Trots det kunde advokaten ta sig ut på gatan där han omhändertogs av förbipasserande. Innan han sövdes ner för operation kunde han dessutom lämna flera ledtrådar till polisen.

Har dömts för flera brott

En av ledtrådarna han kunde delge var att en kvinna i hans närhet, som tidigare haft kontaktförbud gentemot advokaten, kunde ha ”lejt en torped”.

Enligt vad Aftonbladet erfar är det den kvinnan som greps av polis under fredagsförmiddagen och som senare anhölls, misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Något som Expressen också rapporterat om.

– Det finns en misstänkt och den personen är anhållen och vi arbetar på med ärendet, säger förundersökningsledaren åklagare Lucas Eriksson.

För några år sedan sjukskrevs hon men ska sedan inte ha återgått i arbete.

I stället har kvinnan flera gånger dömts för brott.

En av kvinnans tidigare chefer beskriver händelseförloppet – som sträcker sig över flera år – som en tragedi.

– Det som har hänt är naturligtvis en tragedi. Det finns en bakgrund till det här som jag delvis har fått ta del av inom personalområdet men det är inget som jag kan gå in på, säger en av kvinnans tidigare chefer.

Skytten på fri fot

För ungefär ett år sedan dömdes kvinnan för våldsamt motstånd till dagsböter. Enligt domen var hon vid två tillfällen våldsam när hon omhändertogs av polis. Bland annat ska hon ha riktat sparkar mot flera poliser. Själv nekade kvinnan till brott.

Under 2016 dömdes hon för våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd då hon i samband med ett omhändertagande sparkade och slog en polis i ansiktet. Dessutom åtalades hon för misshandel av en annan man, men frikändes.

I slutet av 2017 var kvinnan också misstänkt för misshandel och hemfridsbrott mot en vän som arbetade som polis – men den utredningen lades ner i brist på bevis.

Advokat Ola Salomonsson ska försvara kvinnan. På fredagseftermiddagen hade han ännu inte talat med sin klient och något förhör var ännu inte inbokat.

– Jag har inga kommenterar och har bara blivit kontaktad om förordnandet, säger Ola Salomonsson.

Skytten, som misstänks ha lejts av kvinnan, är fortfarande på fri fot. Enligt åklagare Lucas Eriksson finns inga andra frihetsberövade utöver personen som misstänks för anstiftan.