LISTA: Alla mord som drabbat Sverige 2016

KRIM

2016 begicks 105 dråp och mord i Sverige.

Lotta Rudholm, trebarnspappan i Västerås, dubbelmordet i Rinkeby är några bland dem.

Aftonbladet har listat alla från januari till december.

Tidskarta mord för mord – datum och klockslag

JANUARI

6 januari, Södermalm: Polisens tekniker lägger en kniv i sina bruna bevispåsar.
6 januari, Södermalm: Polisens tekniker lägger en kniv i sina bruna bevispåsar.Foto: P-O Sännås

6 januari, Södermalm, Stockholm

Tidigt på morgonen den 6 januari uppstod ett bråk utanför en McDonaldsrestaurang på Södermalm i Stockholm. En 31-årig man träffades av ett knivhugg i hjärtat och avled. En 29-årig man åtalades och dömdes till två år och sex månader för vållande till annans död.

Läs mer

Foto: ANDREAS HILLERGREN

11 januari, Broby

En 15-årig pojke avled efter att ha knivskurits av en 14-årig pojke på Göingeskolan i Broby. Utredningen visade att 14-åringen var gärningsmannen men då han var så ung väcktes inte åtal. 14-åringen överlämnades istället att tvångsvårdas enligt LVU.

Läs mer

15 januari, Limhamn

Larmet kom till polisen vid 15:18. På en adress i Limhamn låg en knivskadad 56-årig man blödande i trapphuset till ett trevåningshus. Det fanns även blod i mannens lägenhet. På kvällen avled den skadade mannen. En 45-årig man åtalades för mordet. Han dömdes i juli för dråp till åtta års fängelse, en påföljd som senare hovrätten fastställde. Gärningsmannen brukade köpa receptbelagd medicin av offret, det blev vid detta tillfälle bråk, dels om skulderna för medicinerna samt ett glasbord som gärningsmannen tidigare tillverkat till brottsoffret.

Läs mer

Två personer hittades döda i en villa i Kolbäck.
Två personer hittades döda i en villa i Kolbäck.Foto: CONNY SILLÉN

18 januari, Kolbäck

En man och en kvinna i 65-årsåldern hittades döda i en villa i Kolbäck söder om Hallstahammar. Polisen konstaterade efter obduktion att allt pekad mot mord och självmord, att mannen först tagit sin hustrus liv och sedan sitt eget. Fallet avskrevs då gärningsmannen var död. Polisen beskriver det hela som en familjetragedi.

Läs mer

19 januari, Akalla

15-årige Robin och hans 20-årige Alejandro bror blev beskjutna utanför sitt hem i Stockholmsförorten Akalla. Robin avled, hans bror skadades svårt av fyra skott. Ingen är ännu gripen och det finns inga misstänkta i ärendet. Alejandro har till Aftonbladet sagt att hans lillebror kastade sig framför honom för att skydda honom när den maskerade gärningsmannen började skjuta.

Läs mer

23 januari, Södertälje: Kvinnans make Reza Mohammadi döms till livstids fängelse.
23 januari, Södertälje: Kvinnans make Reza Mohammadi döms till livstids fängelse.Foto: P-O SÄNNÅS

23 januari, Södertälje

En 24-årig kvinna och en 21-årig man hittades döda i en bostad i Södertälje. Det var 21-åringens vänner som larmade polisen efter att inte ha fått tag på honom på flera dagar.

Polisens utredning visade att paret mördats den 15 januari, nio dagar innan polisen gick in i lägenheten.

Båda mordoffren hade blivit utsatta för massivt våld. Kvinnan hade bland annat blivit huggen 14 gånger. Kroppen låg på sängen i sovrummet, täckt med ett tygstycke. Kvinnans make, Reza Mohammadi, och en vän till honom häktades misstänkta för dubbelmordet . Motivet var svartsjuka och kränkt heder. Efter att han misshandlat henne, och hon sagt att hon ville skiljas, flydde hon till 21-åringens bostad, där de tidigare båda bott. Mohammadi ska då spionerat och smygfilmat kvinnan i en intim situation med 21-åringen. Reza Mohammadi dömdes för mord till livstids fängelse och utvisning. Hans 31-årige vän dömdes till 12 års fängelse och utvisning för medhjälp till mord men friades sedan helt i hovrätten.

Läs mer

23 januari, Märsta

Lördagen den 23 januari larmades polisen av den mordåtalade kvinnans dotters pojkvän.

Kvinnan hade då försökt ta sitt liv och svalt tabletter. På akutmottagningen erkände kvinnan för dottern och hennes pojkvän att hon dödat sin tio år äldre sambo.

Pojkvännen ringde till polisen och bad dem åka ut till lägenheten i Märsta och kolla om uppgifterna stämde.

– Hon sa, han är död, sa släktingen till polisen, enligt förundersökningen.

I lägenheten fann polisen mannen död i sin säng.

Hans huvud hade, enligt åtalet, krossats med hjälp av ett skärmstativ och en hantel på nio kilo. Som motiv hävdar kvinnan att mannen inte längre ville att hon skulle bo kvar i lägenheten samt att han tidigare slagit henne. Kvinnan åtalades och dömdes för mord till fängelse 14 år och utvisning.

Läs mer

23 januari, Farsta Strand
23 januari, Farsta StrandFoto: P-O SÄNNÅS

23 januari, Stockholm

Polisen larmades till Farsta strand i södra Stockholm efter att flera boende i området hört smällar. En 27-årig man hittades skjuten i huvudet och i bröstet och avled. Enligt uppgifter till Aftonbladet var den skjutne tidigare högt uppsatt i ett kriminellt gäng och mordet kan ha varit en hämndaktion. Tre män, samtliga mellan 25 och 30 år, häktades misstänkta för medhjälp till mord men släpptes senare. I nuläget finns inga misstänkta.

Läs mer

25 januari, Mölndal

Händelsen inträffade på ett hvb-hem i Mölndal den 25 januari i år. Alexandra Mezher, 22, som jobbade på hemmet var ensam i tjänst den aktuella natten och morgonen, och mannen som dömts för att ha dödat henne var boende på hemmet.

Alexandra Mezher knivhöggs tre gånger: i låret, i ryggen och på ena handen. Mannen hölls fast av andra boende på hemmet då polisen kom till platsen.

Alexandra Mezher förblödde som en följd av skadan i låret.

På plats greps en av de boende, en man som först uppgavs vara en 15-årig pojke. Han greps och häktades. Efter intervju med honom har Migrationsverket bedömt att han är över 18 år och därmed straffmyndig. Mannen dömdes till grov misshandel, vållande till annans död och försök till grov misshandel. Hovrätten fastställde sedermera domen men förlängde mannens utvisning.

25 januari, Hallonbergen, Stockholm: Polisen letar spår.
25 januari, Hallonbergen, Stockholm: Polisen letar spår.Foto: P-O Sännås

25 januari, Hallonbergen, Stockholm

Vid 15-tiden på eftermiddagen såg ett vittne en man falla ihop på gatan i Hallonbergen i Sundbyberg strax utanför Stockholm. Mannen avled av sina skador och misstänks ha mördats med ett stickvapen. En man greps strax efter mordet. Mannen åtalades men frikändes i tingsrätten då man ansåg att han handlat i självförsvar. En överklagan har skickats till hovrätten.

Läs mer

26 januari, Hageby, Norrköping

En 20-årig man dödas i en skottlossning i Hageby i Norrköping.

Ytterligare en man skottskadas. Redan i oktober blev den döde 20-åringen utsatt för mordförsök. Samma dag som rättegången gällande mordförsöket skulle ha börjat mördades han. En 44-årig man, tidigare högt uppsatt i ett kriminellt nätverk, är häktad i sin frånvaro för mord och mordförsök. Han misstänks ha lämnat landet och är internationellt efterlyst.

Läs mer

27 januari, Hamburgsund: En 55-årig man hittades död.
27 januari, Hamburgsund: En 55-årig man hittades död.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

27 januari, Hamburgsund

En 55-årig man hittades död i ett hus nära kustsamhället Hamburgsund i Tanums kommun. Kort innan det greps en 26-åring vid Svenska mässan i Göteborg. Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen ha gripits av insatsstyrkan och då erkänt att han mördat 55-åringen. Han ska ha sagt att orsaken var att han ”inte fått betalt” men ändrade sig sent i utredning till att offret hånat honom. Gärningsmannens våld har, enligt tingsrätten, varit besinningslöst där offret fått mottagit ett 60 stick - och skärsår. Mannen dömdes för mord och livstids utvisning till fängelse i 18 år. Hovrätten fastställde tingsrättens dom men ändrade straffets längd till 16 år.

Läs mer

28 januari, Degeberga

En 65-årig man hittades svårt misshandlad utanför sin bostad i Degeberga, söder om Kristianstad. Mannen var så svårt skadad att han senare avled på sjukhus. En 42-årig man greps misstänkt för mordet och en 37-årig kvinna för inblandning i mannens död. Mannen och kvinnan åtalades och dömdes slutligen för grov misshandel samt vållande till annans död till 7 respektive 3 års fängelse. Mannen och kvinnan som bodde i en stugby hade under natten till den 28 januari ätit middag tillsammans med en annan boende i stugbyn. Framåt natten hade de även hämtat brottsoffret till sin stuga. Av anledning som ingen kommer ihåg blev den 42-årige mannen arg på den inbjudna äldre mannen. Han kastade en stol i ryggen på mannen och delade sedan ut en mängd knytnävsslag mot honom. Kvinnan hällde därefter flytande stearin i mannens ansikte mer än en gång. De turades sedan om att slå och sparka på mannen. De ringde själva till polis.

Läs mer

Den misstänkte 39-åringen under häktningsförhandlingarna.
Den misstänkte 39-åringen under häktningsförhandlingarna.Foto: CAROLINA BYRMO

30 januari, Ödeshög

En 58-årig man hittades död i sitt hem, en lägenhet i Ödeshög, efter ett bråk under lördagsmorgonen. Grannar larmade polisen, och kort därpå sågs en man springa från platsen. En 31-årig man åtalades och dömdes för mord och misshandel i tingsrätten men friades helt i hovrätten. Hovrätten menade på att ingen teknisk bevisning binder mannen till mordet och att en del av vittnesförhören är tvivelaktiga. Polisen saknar andra misstänkta.

Läs mer

30 januari, Hjärup: Åklagarens teori är att den misstänkta kvinnans motiv är pengar.
30 januari, Hjärup: Åklagarens teori är att den misstänkta kvinnans motiv är pengar.Foto: Krister Hansson

30 januari, Hjärup

En man i 50-årsåldern hittades mördad i parets villa i skånska Hjärup 30 januari i år. Mannens 40-åriga hustru som var den som ringde till polisen greps. Hon misstänks ha huggit maken med en yxa. Därefter ska hon enligt åklagaren ha hällt bensin över honom och tänt på.

Dessutom hävdar kammaråklagare Mathias Larsson att hustrun efter branden utövat våld mot honom igen.

Kvinnan nekar helt till brott. Åklagaren tror att motivet kan vara ekonomiskt. Kvinnan hade skulder på över 900 000 kronor. Hennes skulder för kreditkort och lån hade eskalerat under hösten. Kvinnan har genomgått rättspsykiatrisk undersökning där man inte kunde fastställa att hon skulle lida av varken psykisk eller fysisk ohälsa. Kvinnan dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten den 30 december.

Läs mer


FEBRUARI

8 februari, Upplands Väsby: Bland alla de tända ljusen finns två leksaksbilar, en röd och en blå, tidigare lämnade till mormor och morfar som också vilar där.
8 februari, Upplands Väsby: Bland alla de tända ljusen finns två leksaksbilar, en röd och en blå, tidigare lämnade till mormor och morfar som också vilar där.Foto: Lotte Fernvall

8 februari, Upplands Väsby

I november förra året försvann 29-åriga småbarnsmamman Madelene Ekfalk spårlöst. Hon sågs sista gången i livet av en vän, den 6 november 2015 i Upplands Väsby norr om Stockholm.

I början av februari i år hittades hennes kvarlevor i en skog i Upplands Väsby. Kroppen var ingjuten i ett 600 kilo tungt betongblock. Polisen inledde en förundersökning om mord.

Misstankarna riktades mot en då 33-årig man som Madelene haft ett förhållande med och mot mannens då 30-åriga flickvän.

De häktades i mars, han misstänkt för mordet på Madelene, hon för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Efter flera veckor i häktet släpptes kvinnan på fri fot och i början av maj även mannen – trots att misstankarna mot dem kvarstår.

De två misstänkta nekar till brott. När eller om åtal kommer att väckas än ännu oklart.

Läs mer

11 februari, Filipstad
11 februari, Filipstad

11 februari, Filipstad

Den 60-årige mannen John Melin var ute och gick med sin rullator när han attackerades brutalt i Filipstad. Enligt åtalet höggs han med 40–50 knivhugg innan gärningsmannen flydde från platsen. En 33-årig man greps och åtalades för mordet. Han dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård i juni. Han menar att han hört röster och haft syner det var dessa som på olika sätt visat honom hur han skulle agera. Han menar att han inte minns något av mordtillfället.

Läs mer

11 februari, Landskrona

Vittnen hörde flera skott och ringde 112. När polisen kom fram till platsen hittade de en man, 26 år gammal, som skjutits utomhus. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Ingen är gripen.

Läs mer

12 februari, Alvesta: Polisbilar utanför huset i Alvesta där en man hittades stucken eller skuren sent på fredagskvällen. Mannen dog senare på sjukhus.
12 februari, Alvesta: Polisbilar utanför huset i Alvesta där en man hittades stucken eller skuren sent på fredagskvällen. Mannen dog senare på sjukhus.Foto: Mikael Fritzon/TT

12 februari, Alvesta

Sent på fredagskvällen hittades en man skuren i en trappuppgång i centrala Alvesta. Mannen fördes svårt skadad till sjukhus, där han avled. En 21-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet. Mannen åtalades och dömes sedermera i hovrätten för vållande till annans död samt grov misshandel. Gärningsmannen har erkänt att han huggit brottsoffret med en sax men att detta var en olycka. Hovrätten menar att handlingen varit instinktivt utan uppsåt att döda.

Läs mer

13 februari, Ljusne

Polisen larmades på kvällen om ett stort bråk mellan flera personer i Ljusne utanför Söderhamn. Några av lägenheterna hyrs av Migrationsverket, som dock inte hade någon personal på plats.

Konflikten började med förolämpningar någon eller några veckor tidigare. Ett gäng, boende i Söderhamn åkte sedan till Ljusne för att konfrontera dessa. De två gängen stötte på varandra utanför Ljusnegängets asylboende varvid slagsmål utbröt. Baseballträ och kniv ska ha använts under slagsmålet. En person avled av sina skador och tre skadades. En 20-årig man dömdes för vållande till annans död samt misshandel i fyra fall.

Läs mer

19 februari, Stockholm
19 februari, StockholmFoto: P-O Sännås

19 februari, Stockholm

En livlös person hittas livlös i terrängen vid Järvafältet i Stockholm. Polisen misstänker mord. Ingen gripen.

Läs mer

23 februari, Helsingborg

En 24-årig man stoppar en polispatrull och berättar att hans vän blivit knivskuren. När polisen kom fram hittade de en 22-årig man död. Han hade då flera knivhugg i bröstet och ett i ryggen. 24-åringen greps först för mordet men avskrevs senare. En 20-årig man åtalades sedan för mordet. Han åtalades även för två fall av mordförsök, samt flera fall av olaga hot. I samtliga ärenden ska den åtalade 20-åringen ha använt kniv mot sina offer.

Enligt den åtalade rör det sig om nödvärn i samband med en narkotikaaffär som gått snett.

Dom väntas i början av 2017.

Läs mer

29 februari, Malmö

Natten mellan den 28 och 29 februari avlider en man i en skottlossning vid en bil på en parkeringsplats i stadsdelen Fosie i utkanten av Malmö. Flera skott avlossades. Enligt uppgifter till Aftonbladet var mannen en av ledarna för M-falangen. Två män, båda 23-år gamla, är häktade misstänkta för mordet.

Ytterligare fyra personer är misstänkta i fallet. Två för medhjälp till mord och två för skyddande av brottsling.

29 februari, Örsundsbro

En man och en kvinna hittades på natten mot den 29 februari döda i ett hus i Uppsala. Mannen misstänks ha mördat kvinnan och därefter tagit sitt eget liv. Kvinnan ringde strax innan mordet till SOS och larmade om att hon utsatts för brott. Men samtalets bröts. Polisen kunde direkt koppla samtalet till en adress, på väg dit fick man reda på att att det skulle finnas ett vapen i huset. Först efter fyra timmar, efter att man hittat mannen skjuten i ett uthus gick man in i huset och påträffade där en kvinna död, två små barn och en hund. Förundersökningen lades ned i slutet av maj då den som misstänks för mordet på kvinnan var mannen som hittades död i uthuset.

Läs mer

29 februari, Partille: Mannen hittades svårt skadad i Partille. Han avled senare av sina skador.
29 februari, Partille: Mannen hittades svårt skadad i Partille. Han avled senare av sina skador.Foto: ROGER LUNDSTEN

29 februari, Partille

En man hittas svårt blödande på Oluff Nilssons gata i Partille efter ett slagsmål mellan flera personer. Mannen avled senare under kvällen av sticksår från en kniv. En man åtalades för mordet men tingsrätten kunde inte fastslå vem som utdelat det dödande knivhugget. Ärendet är överklagat till hovrätten.

Läs mer


MARS

4 mars, Lindesberg
4 mars, LindesbergFoto: CONNY SILLÉN

4 mars, Lindesberg

En man knivskars till döds på ett asylboende i Lindesberg efter att tumult uppstod bland fyra män som bodde tillsammans i en lägenhet. Under tumultet lämnade två av männen lägenheten efter hot och attacker från brottsoffret. Det hela följdes sedan av ytterligare slagsmål mellan de två männen som fortfarande var kvar i lägenheten, en 19-åring och en 32-åring, där den yngste av dem knivskars i halsen och avled på plats. 32-åringen erkände gärningen men hävdade nödvärn. Tingsrätten såg dock annorlunda på saken och dömde mannen för mord och livstids utvisning. Domen fastställdes i hovrätten.

Läs mer

Foto: KRISTER HANSSON

9 mars, Malmö

En man i 20-årsåldern blev beskjuten i stadsdelen Nydala på kvällen den 9 mars och kördes sedan från brottsplatsen av en privatperson till sjukhus, där han avled av sina skador. På brottsplatsen fann polisen en röd bil där förarsidan var sönderskjuten. Fyra personer häkades i slutet av september men alla har nu släppts. Målet är fortfarande pågående och tre personer är misstänkta men ingen av dem är häktad.

Läs mer

9 mars, Lysekil

Polisen larmades till en lägenhet i centrala Lysekil. Där hittades en man i 60-årsåldern som bragts om livet. Dessutom befann sig en 56-årig kvinna och en 42-årig man i bostaden. De båda greps, misstänkta för att ha med mannens död att göra. Brottsoffret och den 56-årige kvinnan hade sedan några år tillbaka en av och på relation varvid de då och då även bodde tillsammans. Då de inte längre var ett par var de fortfarande vänner och mannen hälsade ofta på kvinnan i hennes bostad i centrala Lysekil. Kvinnan hade även en ny relation, den 42-årige mannen. Alla hade missbruksproblematik, främst alkohol. I tingsrätten går berättelserna något isär men det står klart att 42-åringen attackerat 60-åringen och med slag och stryptag bragt denne om livet. Mannen döms för vållande till annans död samt grov misshandel. Kvinnan friades helt.

Läs mer

En ung man hittades skjuten i huvudet i södra Stockholm.
En ung man hittades skjuten i huvudet i södra Stockholm.Foto: P-O SÄNNÅS

18 mars, Vårby

En 23-årig man skjuts ihjäl i Bredäng i södra Stockholm. När polisen kommer till platsen hittar man en man med mycket svåra skottskador. Mannen har träffats av flera skott med ett automatvapen i huvudet och avlider senare av sina skador. Trots att 117 förhör har hållits i ärendet finns ingen gripen och inga misstänkta.

Läs mer

30 mars, Hultsfred

Den 45-åriga flerbarnsmamman gick på skogspromenad med sin make. Dagen efter hittades hon liggande död vid en stig.

Hennes 54-årige make greps och har suttit häktad sedan dess. Han medger att han varit på platsen när hustrun dog men förnekar brott. Utredningen visar dock att han gett olika versioner av vad som har hänt i skogsområdet vid tiden för mordet.

Maken står åtalad för mordet och dom väntas i början av 2017.

Läs mer


APRIL

Foto: P-O SÄNNÅS

9 april, Södertälje

Dådet skedde i bostadsområdet Geneta i Södertälje vid 02.30-tiden på lördagsnatten.

Flera skott avlossades och i den bil som beskjutits hittade polisen en 18-årig man död.

Enligt Aftonbladets uppgifter var offret släkt med en välkänd i familj i Södertälje. En familj som tidigare drabbats hårt av den grova brottsligheten i staden. Utredningen pågår fortfarande och det finns inga misstänkta.

Läs mer

12 april, Malmö

Omkring kvart i två på natten till tisdag fick polisen samtal från personer som hört flera skott avlossas på Söder i Malmö.

På en innergård hittas en 39-årig man skjuten.Mannen var inte känd av polisen sedan tidigare och ingen är ännu gripen.

Läs mer

11 april, Gävle
11 april, GävleFoto: ROGER NILSSON/112media.se

11 april, Gävle

I förhör berättade den 18-årige mannen att han tyckte mormodern var extra tjatig den här dagen.

Han gick hem och hämtade en hammare som han slog henne med. Mormodern fick ta emot tio slag mot huvudet.

18-åringen erkände dådet i ett tidigt polisförhör och sa även att det var taskigt gjort att mörda henne då de hade en bra relation.

– Efter det första slaget blev det kaos i mitt huvud, ska han ha sagt.

18-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs mer

17 april, Göteborg

Den 48-årig man mördades i ett skogsparti vid Keplers gata. Enligt den rättsmedicinska undersökningen hade offret sammanlagt tolv sår på bröstet och ryggen som orsakats av knivstick. Fyra timmar efter dådet stoppade en 45-årig man en polispatrull och överlämnade sig. Han visade sedan vägen till den plats där han kastat ifrån sig kniven.

Mannen förnekade brott men medgav att han utdelat två knivhugg i självförsvar. Han dömdes dock för mord till 14 års fängelse och livstids utvisning.

Den dömda mannen har jobbat som polis, inom en specialstyrka, på Balkan.

Läs mer

19 april, Lund

Polisen larmades till ett parkeringshus i centrala Lund. Där hittades Vesna, 40, svårt knivskuren. Hon fördes till sjukhus där hon dog till följd av sina skador. Hennes 43-årige make Kiro greps snart för mordet. Utredningen visade att han hade gömt sig i Vesnas bil som stod parkerad i p-huset och väntade på att hon skulle komma från sitt arbete.

Mordet fångades av övervakningskameror.

På filmen, som var en viktig del i bevisningen, ses hur maken beväpnad med kniv jagar sin flyende fru. Han hinner upp henne, och knivhugger henne gång på gång.

Ett vittne som ser vad som hände rusar för att hjälpa kvinnan, men blir jagad från platsen av 43-åringen.

Därefter återvänder Kiro till sin svårt skadade fru – och hugger henne igen.

Motivet för mordet tros vara att Vesna ville lämna maken. I slutet av november dömdes Kiro, 43, för mord till 18 års fängelse och ska även betala skadestånd till brottsoffren på drygt 315 000 kr. Han döms även för misshandel och grovt olaga hot.

Läs mer

23-åringen slets in i en bil vid Slottsparken i Gävle.
23-åringen slets in i en bil vid Slottsparken i Gävle.Foto: TORD WESTLUND

20 april, Sundsvall

Vittnen såg hur 23-årige Ramin Sherzaj mot sin vilja drogs in i en bil vid Slottstorget i Gävle.

Två veckor senare hittades hans kropp i en bäck vid en skogsbilväg i byn Maj, söder om Sundsvall. Ett stort antal personer sitter häktade misstänkta för människorov, mord eller medhjälp till mord och medhjälp till människorov. Åtal väntas inte förrän början på februari 2017.

Läs mer

23 april, Göteborg

Klockan 18.17 larmades polisen till ett serviceboende i Kallebäck i södra Göteborg. I en lägenhet låg en avliden 35-årig man.

En man greps. Mannen var mordoffrets 27-årige granne på ett serviceboende för personer med neuropsykiatriska funktionshinder. När 27-åringen ringde på hos 35 åringen, och denne öppnade, attackerades han direkt med ett 10-tal knivhugg. Mannen hävdar att han inte vet varför han gjorde så, möjlig drevs han av “röster”. Mannen dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs mer

26 april, Stockholm
26 april, StockholmFoto: P-O Sännås

26 april, Värmdö

En skogsarbetare hittade kvarlevorna efter en person vid Siggesta gård. Kvarlevorna tillhörde en man som hade varit försvunnen sedan december 2015. Polisen misstänkte mord och efter en tids spaning greps en 35-årig man i juni i år. Han är dock släppt ut häktet men misstankarna mot honom kvarstår och utredningen pågår fortfarande.

Läs mer

28 april, Lomma

En 50 år gammal kvinna knackar blodig på hos en granne och säger att okända personer varit inne hos henne och maken. När polisen kommer till platsen hittas maken knivhuggen bredvid sängen. I lägenheten fanns inga spår efter något bråk och åklagarens slutsats är därför att mannen låg och sov när hugget träffade honom. Kvinnan nekade till brott men åtalades för mordet. Dom faller först efter att kvinnan genomgått en rättspsykiatrisk utredning.

Läs mer

Mannen hittades i Dalarö kanal.
Mannen hittades i Dalarö kanal.Foto: P-O Sännås

29 april, Dalarö

En 53-årig man hittades död i Dalarö kanal i Haninge kommun, söder om Stockholm, av en förbipasserande.

Polisen larmades till platsen men bara några minuter tidigare hade även den nu morddömde mannen, Örjan Axelsson själv, ringt till SOS alarm för att anmäla sig själv. Örjan Axelsson greps misstänkt för mord och utredningen visade att det kunde misstänkas att ett triangeldrama låg till grund för mordet.

Den mördade mannen var sambo med en kvinna som den åtalade mannen tidigare haft ett förhållande med.

Kvällen den 29 april letade offret efter sin sambo och hittade henne i Axelssons hus. Då ska något typ av bråk ha startat som slutade i att 53-åringen dog.

Enligt åtalet ska misstänkte mördaren ha sparkat, stampat och slagit på offrets kropp och huvud.

Efter att offret misshandlats drog Örjan Axelsson honom till sin bil och band ett rep runt den döde.

Han fäste sedan repet på bilen och körde i över en kilometer innan han till slut dumpade kroppen i Dalarö kanal.

Axelsson dömdes i tingsrätten för mord och brott mot giftefriden till fängelse i 14 år. Domen är överklagad till hovrätten och man väntar där på den rättspsykiatriska utredningen. Huvudförhandlingar återupptas den 11 januari 2017.

Läs mer


MAJ

1 maj, Göteborg

Ett stort antal personer samlats i en lägenhet i Frölunda för att ha efterfest. En efter en droppar sällskapet av och tidig morgon finns fem män och två sovande kvinnor kvar i lägenheten. Enligt vittnesförhör har stämningen hela tiden varit god under kvällen. När samtliga män är i köket för att röka under fläkten avfyrar en av männen, sittande på en stol, ett pistolskott mot en annan som står i dörröppningen. Mannen träffas i huvudet och halsen och avlider inom några minuter. Två av männen i lägenheten har efter ett tag burit ned den avlidna mannen på gården, försökt göra sig av med pistolen samt bevis för att sedan ringa ambulansen. En av männen åtalades och dömdes för vållande till annans död till fängelse i fem år. Domen är överklagad.

9 maj, Helsingborg
9 maj, HelsingborgFoto: Läsarbild

9 maj, Helsingborg

På måndagskvällen knivskars en 26-årig man till döds i centrala Helsingborg. Han hittades svårt skadad utomhus vid 19-tiden.

Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Två personer sitter häktade för mord alternativt dråp och medhjälp till mord. Rättegången avslutas i början av januari 2017.

Läs mer

13 maj, Tibro

En person ringde till larmcentralen i Göteborg och uppgav att det fanns en avliden person på en adress i Tibro. Polis som kom till bostaden påträffade en död kvinna i 60-årsåldern och en 24-årig man som greps och anhölls. Mannen och kvinnan var mor och son. Sonen hade sedan 12-års ålder inte mått bra och på flera sätt fått psykiatrisk hjälp. Han hade vid ett tidigare tillfälle attackerat sin mamma. I samtal med SOS beskriver sonen det som att mamman ”sugit ut all min kärlek till folk”. Han erkänner i förhör att han slagit ihjäl henne med en hammare.

Mannen dömdes för mord till rättspsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs mer

En ung man hittades död i Idre. Här anländer polistekniker.
En ung man hittades död i Idre. Här anländer polistekniker.Foto: Niklas Schmidt

15 maj, Idre

En man i 25-årsåldern hittades död i sin bostad i Idre, i Älvdalens kommun. Polisen misstänkte snabbt att han hade mördats och inledde en förundersökning om mord.

Han mördades efter en fest i sin bostad. Enligt åklagaren började festligheterna relativt tidigt under kvällen.

Flera vittnen har berättat att det bara var offret och den misstänkte mördaren kvar i bostaden efter att festen tagit slut. Enligt polisens tekniska undersökning misshandlades offret i samband med att han dog.

En man, 29 åtalades för mordet men frikändes av tingsrätten, på grund av bristande teknisk bevisning.

Läs mer

21 maj, Göteborg

En man hittades död i en lägenhet i Angered. Polisen larmades till bostaden efter att en man gått ned till närliggande matbutik och sagt till personalen att ringa polisen då han dödat en person.

Personen pekade själv ut bostaden där mannen hittades död.

Efter att polisen anträffade den avlidne greps mannen som larmade polisen.

De två männen bodde tillsammans i lägenheten och kom från samma stad i Serbien där de var vänner. Under dagen den 21 maj hade ett bråk uppstod i lägenheten där 45-åringen slagit den andra mannen i huvudet med en pall. Mannen åtalades och dömdes för mord till 10 års fängelse. Då han inte är svensk medborgare utvisas han på livstid.

Läs mer

Den 16-åriga flickans kropp hittades gömd i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm.
Den 16-åriga flickans kropp hittades gömd i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm.Foto: Robin Lorentz-Allard

30 maj, Hökarängen

En hundägare hittade en död flicka i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm. Hon var begravd under mossa och kvistar och polisen misstänkte snabbt att hon mördats. Offret visade sig vara en 16-årig ensamkommande flicka från Afghanistan som sökte asyl i Sverige i september 2015. Den misstänkte mördaren är 38 år och skriven i Småland. Han är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet men har ännu inte gripits. Mannen uppges vara flickans 22 år äldre make men han är enligt Skatteverket gift med en annan kvinna.

Läs mer


JUNI

1 juni, Arlöv

Ambulanspersonalen hittade den döda ­46-åriga kvinnan när de kom till adressen i Arlöv utanför Malmö vid 15.30-tiden.

Det var kvinnans arbetsgivare som slog larm. Hennes 36-årige nyblivne make misstänktes snart för mordet och han greps i Danmark två veckor senare. Mannen ska enligt åtalet ha strypt kvinnan. Han ska även ha krossat näsan på henne genom att slå henne i ansiktet.

Mannen misstänks även ha misshandlat kvinnan under våren. Vid minst ett tillfälle har han tagit stryptag på henne, enligt åtalet.

En del av bevisningen är mannens eget blod på den mördade hustruns halsband.

Mannen själv nekar till att han bragt kvinnan om livet.

Paret gifte sig bara några månader innan hon blev mördad. Anhöriga till den mördade fyrabarnsmamman har berättat för Aftonbladet att kvinnan inte ville gifta sig utan att han tvingade henne. Mannen har dömts till 15 års fängelse och utvisning.

Läs mer

Martin Jonsson, 33, åtalas för mordet på Lotta Rudholm.
Martin Jonsson, 33, åtalas för mordet på Lotta Rudholm.

4 juni, Stockholm

Lotta Rudholm, 41, hittades svårt misshandlad i sin lägenhet. Tre dagar senare på sjukhus stängdes de livsuppehållande åtgärderna av. Martin Jonsson, 33, en man som hon haft ett förhållande med, greps på platsen täckt i Lottas blod. Enligt åtalet mördades Lotta med kraftiga slag mot huvudet och polismännen som kom först till platsen har beskrivit våldet som “det värsta de sett”. Jonsson har erkänt att han slagit Lotta men menar att han inte hade uppsåt att döda henne. Den 25 oktober dömdes han till livstids fängelse för mord – en dom han senare överklagade. Samtidigt pågår en annan utredning. Lotta Rudholm polisanmälde den 25 maj Martin Jonsson. Hon berättade i förhör att hon hotats och misshandlats, fått blåslagna armar och brutna revben. Det var tio dagar innan hon slogs till döds.

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes. Men när Lotta på grund av hot och rädsla drog sig ur ansåg åklagaren att bevisläget var för svagt. Polisutredningen lades ner.

Martin Jonsson, som då var anhållen i sin frånvaro, visste aldrig ens om att det fanns en polisanmälan. När Lotta inte ville medverka längre hävdes anhållandet. När utredningen lades ner var Jonsson villkorligt frigiven för grov kvinnofridskränkning, efter att misshandlat sin tidigare flickvän under längre tid.

Trots att Jonsson hade en lång rad domar på sig, varav flera grova våldsbrott, valde åklagaren att inte driva ärendet vidare.

Hur ärendet hanterades granskas just nu av riksåklagarens tillsynsavdelning och där väntas besked i början av 2017.

Läs mer

5 juni, Stockholm

En byggnadsarbetare hittar en död medelålders man i Hemmesta och polisen inleder en förundersökning om mord alternativt dråp.

Ärendet är fortfarande pågående rubricerat som mord men det finns inga misstänkta.

Läs mer

5 juni, Muskö
5 juni, MusköFoto: Polisen

5 juni, Muskö

Lena Tigerholm, 65, ville göra slut med sin nye pojkvän.

Kvällen den 5 juni misstänks han ha mördat henne genom att hälla bensin över henne och tända på. Strax före 23.30 larmades SOS alarm av en förbipasserande som hade sett 64-åringen komma springades, rökskadad och halvnaken.

När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand.

Huset gick inte att rädda och Lena hittades död i sommarstugans sovrum. Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och 64-åringen greps, häktades och åtalades för mord.

Han nekar till brott. Rättegången fortsätter den 10 januari 2017.

Läs mer

Några av personerna som är åtalade misstänkta för mordet på Madeleine på grillfesten.
Några av personerna som är åtalade misstänkta för mordet på Madeleine på grillfesten.Foto: Privat

17 juni, Långshyttan

Madeleine, 61, anmäldes försvunnen den 28 juni av sin exmake, som blev misstänksam när hon inte ringde tillbaka som hon lovat. Den 2 juli hittades Madeleines kropp i ett vattenfyllt gruvhål i Rällingsberg strax norr om Långshyttan. Elva personer, fem kvinnor och sex män, i åldrarna 20–45 år, åtalades för delaktighet i mordet på Madeleine. Åklagaren tror att Madeleine mördades redan den 18 juni då hon senast sågs i livet. Hon trodde att hon skulle på en grillfest med de åtalade personerna – i stället lockades hon in i en mordfälla och ströps med en flagglina innan hon knivhöggs till döds. Sista dagen i rätten var 23 december, dom faller troligtvis i början av 2017.

Läs mer

19 juni, Malmberget

En 36-årig man hittades blodig utanför ett hus i Malmberget. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. En 21-årig kvinnan, mannens ex-flickvän, erkände att hon dödat 36-åringen med två knivhugg. Hon dömdes i slutet av september till åtta års fängelse för dråp.

Läs mer

Utredningen visade att 24-åringen ströp sin hustru mitt i natten i parets bostad.
Utredningen visade att 24-åringen ströp sin hustru mitt i natten i parets bostad.Foto: Micael Rundberg/Vimmerby tidning

26 juni, Eksjö

Polisen larmades till ett asylboende i Eksjö kommun. På plats hittades en 22-årig kvinna död i ett rum.

Kvinnans make, som är 24 år gammal, greps efter att polisen förhört honom.

Enligt sin försvarare erkände mannen direkt att han hade dödat sin fru. Paret hade då varit gifta i fyra år och bott i Sverige i drygt sju månader.

Utredningen visade att 24-åringen ströp sin hustru mitt i natten i parets bostad.

Timmar senare lade han en plastpåse över sin döda hustrus ansikte, och knöt sedan en scarf över det.

Parets gemensamma dotter såg allt hända.

Motivet till mordet var svartsjuka. Kvinnan ville skiljas och maken trodde att hon hade träffat en annan man.

Bland annat blev han svartsjuk när hustrun kom hem med en röd ros några dagar före mordet. Efter mordet ska maken ha rivit sönder rosen och skickat en bild på den söndersmulade rosen till den man han trodde att kvinnan hade en relation med.

Den 24 november föll domen: livstids fängelse och livstids utvisning.

Läs mer

Foto: P-O SÄNNÅS

27 juni, Stockholm

Klockan 18.27 på måndagskvällen fick polisen larm om skottlossning i Tensta allé. Flera personer hade då ringt in efter att ha hört flera smällar.

När polisen kom till platsen hittades en man svårt skadad och en död – enligt uppgifter till Aftonbladet hade han skjutits i huvudet.

Enligt Aftonbladets källor sköts männen från en gångbro med minst sju skott. Gärningsmannen ska – enligt källorna – ha rört sig i området i väntan på offren före skjutningen.

Därefter ska han ha lämnat platsen på en moped. Ingen är ännu gripen.

Läs mer


JULI

Mannen som hade varit försvunnen i två år hittades mördad i sitt torp i juli när hans gode man skulle röja ur huset. När mannen mördades är fortfarande oklart. Polisen, som sökte av gården med hundar redan våren 2015, vill inte heller kommentera hur och var i anslutning till huset som mannen hittades.
Mannen som hade varit försvunnen i två år hittades mördad i sitt torp i juli när hans gode man skulle röja ur huset. När mannen mördades är fortfarande oklart. Polisen, som sökte av gården med hundar redan våren 2015, vill inte heller kommentera hur och var i anslutning till huset som mannen hittades.

5 juli, Svenljunga

En kropp hittades i en soptunna i ett torp i Svenljunga, söder om Borås. Den döde visade sig vara den 86-årige man som bodde i torpet.

Han hade inte setts till på två år. Redan i mars 2015 sökte polisen av gården med hundar, efter att anhöriga ­anmält honom försvunnen. Även Missing people sökte vid torpet.

Men ingen av sökningarna gav något resultat. Det var först i somras, då mannens gode man skulle röja i torpet, som den fasansfulla upptäckten gjordes.

I november greps en man i 50-årsåldern misstänkt för mordet men släpptes sedan i brist på bevis. Utredningen pågår fortfarande.

Läs mer

18 juli, Stockholm

Mitt på dagen påträffades en blodig man i 35-årsåldern på marken på en camping vid Akallalänken i västra Stockholm.

Livräddande åtgärder utfördes på platsen och mannen fördes till sjukhus i ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha huggits med en kniv i bröstet och hjärtat. Ett vittne uppger att han fick ett femtontal knivhugg och därefter blev slagen i huvudet med en rörtång. Efter flera veckor greps en 32-årig man misstänkt för mordet.

Foto: P-O SÄNNÅS

18 juli, Stockholm

Polisen fick på kvällen larm om smällar i centrala Kista. På plats, utomhus, fanns en man, 23 år, som blödde i huvudet.

Han hade skjutits och avled av sina skador. Tidigare har fyra personer suttit anhållna misstänkta för inblandning i mordet men de släpptes. De är dock inte avskrivna från misstankar.

Läs mer

Det misstänkta mordvapnet.
Det misstänkta mordvapnet.Foto: Polisen

20 juli, Enköping

En 63-årig man hittades mördad i sin lägenhet. När polisen kom till platsen låg mordvapnet, en kökskniv, i en kastrull i vasken.

Kvällen innan hade han blivit huggen med kniv i magen, huvudet och halsen. Skadorna var så allvarliga att han dog. En 30-årig man som bodde hos offret åtalades för mord. Tre månader före mordet ströks 30-åringen ur mordoffrets testamente. Det fanns blod från både offret och den misstänkte gärningsmannen i köket där 63-åringen hittades död. Dom väntas i mitten av januari.

Läs mer

25 juli, Kiruna

Den 31-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet i Kiruna. Vännerna blev oroliga när hon inte svarade i telefon. De hade fått sms från kvinnans 28-åriga pojkvän.

Han skrev att flickvännen ”svimmat på grund av kvävning”.

Kvinnan hittades i duschen med en vit elkabel virad runt halsen. Sladden var fastknuten i duscharmaturen.

Hennes pojkvän greps några dagar senare av tysk polis på en flygplats. Han dömdes av Gällivare tingsrätt till 14 års fängelse för mordet. Han ska efter avtjänat straff utvisas ur riket. Orsaken till mordet tros vara att kvinnan inte längre ville gifta sig med mannen.

Läs mer

27 juli, Sollentuna
27 juli, SollentunaFoto: Markus Eriksson

27 juli, Sollentuna

Klockan 18.13 kom larm från ett radhus­område i Sollentuna. Där hittades ett par i 75-årsåldern knivmördade. Den misstänkte gärningsmannen, parets 38-årige son, kunde ­gripas av en polispatrull i ett skogsområde nära brottsplatsen. Han misstänks först ha knivhuggit sin mamma på övervåningen i bostaden. Efter det gick han till attack mot sin pappa. 38-åringen förekommer 41 gånger i polisen belastningsregister. Han har flera gånger dömts för brott som ringa narkotikabrott, våldsbrott, tillgreppsbrott och trafikbrott. I utredningar som gjorts av honom säger han att han länge haft problem med narkotika och alkohol.

I mars 2016 dömdes han igen, då för misshandel av sin egen mamma som nu är mördad.

Mannen fick två månaders fängelse efter att han tagit ett strypgrepp på henne. Åtal ska väckas i början av 2017.

Läs mer


AUGUSTI

3 augusti, Arboga

Polisen larmades till en sommarstuga. På platsen hittades en 68-årig man knivmördad och hans 63-åriga hustru svårt skadad. Hustrun anhölls först men släpptes efter förhör. Senare greps parets dotter och hennes 18-årige sambo misstänkta för mord och försök till mord. De sitter fortfarande häktade och nekar till brott. Den 41-åriga kvinnan är även misstänkt för mordet på sin make som hittades drunknad vid sommarstugan i augusti 2015. Åtal väntas i början av 2017.

Lär mer

Foto: Krister Hansson

9 augusti, Hässleholm

En man i 50-årsåldern hittades mördad vid tågstationen i Hässleholm. Mannen visade sig vara tysk medborgare och hade levt som hemlös vid stationen. Två dagar senare anhölls en 17-årig pojke på sannolika skäl misstänkt för mordet. 17-åringen misstänks några timmar tidigare, samma kväll, ha knivrånat en annan man och det var så polisen kom honom på spåren. Åtal har ännu inte väckts.

Läs mer

Foto: KRISTER HANSSON

11 augusti, Ystad

Den skräckslagna 76-åriga kvinnan ringde SOS då hennes make, en 67-årig ex-militär, hade hällt ut bensin i huset och hotade att tända på. Samtalet avbröts av att kvinnan sköts till döds. Den 67-årige mannen hävdar att han sedan försökte ta sitt eget liv med bössan men att han missade. Mannen åtalades för mord och den sista rättegångsdagen är den 9 januari 2017. Först efter det vet man när dom faller.

Läs mer

21 augusti, Malmö

En man knivskars till döds i ett flerfamiljshus vid Lindängsplan i södra Malmö. Han hittades vid 20-tiden och fördes i ambulans till sjukhus där han avled.

Polisen grep en kraftigt berusad kvinna som befann sig på platsen misstänkt för mord alternativt dråp. Hon åtalades med friades i tingsrätten.

Läs mer

21 augusti, Karlshamn

Vid klockan 17.30 på söndagseftermiddagen hittades en man svårt skadad i en bostad i Karlshamn. Mannen fick föras med ambulans till sjukhus, men avled av sina skador.

En minderårig närstående greps misstänkt för mord alternativt dråp men överlämnade på grund av sin låga ålder senare överlämnats till socialtjänsten.

Läs mer

Blommor och nallar har lämnats av sörjande och boende utanför lägenheten där pojken dog.
Blommor och nallar har lämnats av sörjande och boende utanför lägenheten där pojken dog.Foto: Roger Lundsten

22 augusti, Göteborg

Vid 03-tiden natten den 22 augusti larmades polisen om en explosion i en lägenhet i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Ett stort pådrag skickades till platsen.

I lägenheten låg åttaåriga Yuusuf Warsame död.

I samma fastighet står en av de dömda för vansinnesskjutningen på Vårväderstorget den 18 mars 2015 skriven och man tror att sprängningen var en hämnd för skjutningen på Vårväderstorget i april 2015. Ingen är ännu gripen.

Läs mer

27 augusti, Värmdö

En kvinna hittas död i en lägenhet i Gustavsberg. En man i 60-årsåldern grips misstänkt för mord. Han sitter sedan dess häktad och åtal väntas i början av år 2017.

Läs mer


SEPTEMBER

Två personer har dött efter en skottlossning i stadsdelen Tynnered i Göteborg.
Två personer har dött efter en skottlossning i stadsdelen Tynnered i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

2 september, Göteborg

Minst en gärningsman öppnade eld med ett automatvapen mot en bil som stod parkerad vid Frölunda torg. Enligt vittnen avlossades upp mot 20 skott och framrutan perforerades av ett stort antal kulor.

I bilen satt en 33-årig man, som beskrivs som en av de ”största gängledarna i Göteborg”. Han dog omedelbart.

Ingen är ännu gripen för mordet.

Läs mer

8 september, Mellansel

Tolvåringens döda kropp hittades vid 20-tiden på kvällen på flera meters djup i sjön efter en stor räddningsinsats. Då hade hans kropp legat i vattnet i flera timmar. I oktober kom det fram att en man misstänks för att ha mördat pojken.Utredningen pågår fortfarande och om några veckor bestämmer åklagaren om det ska bli åtal eller ej, åtal förväntas i så fall i januari.

Läs mer

9 september, Katrineholm

Räddningstjänsten kallades till en lägenhet på Kungsgatan, där det brann i en värmefilt. En 55-årig kvinna räddades ur lägenheten, men avled senare på sjukhuset. När hon obducerades väcktes polisens misstankar om att kvinnan blivit mördad. Några dagar senare greps en 50 år gammal man, på sannolika skäl misstänkt för mord på kvinnan. Mannen har erkänt att han har stramat åt runt eller tryckt mot kvinnans hals men har gjort gällande att han inte har haft uppsåt att döda henne. Han dömdes i december för mord till fängelse i 16 år.

Läs mer

Häktningsförhandlingen mot mannen, som även han häktades.
Häktningsförhandlingen mot mannen, som även han häktades.Foto: KRISTER HANSSON

10 september, Kristianstad

Kvinnan och hennes pojkvän, som bor i Kristianstadtrakten och som är i 20-årsåldern, kom med sitt spädbarn till Skånes universitetssjukhus i Lund. Läkarna lyckades inte rädda barnets liv, och vid 17.30-tiden på kvällen slog sjukhuset larm till polisen. Paret greps och anhölls senare, misstänkta för mord på sin bebis. De sitter fortfarande häktade och mycket tyder även på att barnet också misshandlades under en längre tid, enligt åklagaren. Åtal ska snart väckas.

Läs mer

Man skjuten till döds i Barkarby.
Man skjuten till döds i Barkarby.Foto: P-O SÄNNÅS

15 september, Järfälla

Mannen sköts i huvudet sent på torsdagskvällen i Barkarby i Järfälla kommun.

Enligt uppgifter avlossade två gärningsmän flera skott och flydde sedan brottsplatsen i en Audi.

Tre misstänkta män greps och anhölls för inblandning i mordet men släpptes sedan. Misstankarna mot dem kvarstår dock och utredningen fortsätter.

Läs mer

15 september, Malung

En svårt skadad man hittas i en verkstad på Ryhagen i Malung. Han avled på sjukhus.

Först trodde man att det handlade om en olycka men tips ledde polisen till mannens egen bror som först häktades för mord. I förundersökningen har det framkommit att bröderna under många år varit osams och att den yngre och nu döde brodern utsatt den äldre för hot och utpressning. Enligt domen från Mora tingsrätt har mannen i 45-årsåldern dödat sin bror genom att slå en slägga i huvudet på honom. Mannen dömdes sedan till tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till annans död.

Läs mer

Östra kyrkogården i Malmö.
Östra kyrkogården i Malmö.Foto: KRISTER HANSSON

19 september, Malmö

Polisen larmades om en livlös man på Östra kyrkogården i Malmö klockan 09.46.

Kroppen låg bakom komposten, mellan den judiska och den muslimska delen av kyrkogården. Den upp­täcktes av en person som ­passerade och slog larm. Offret är en 16-årig ensamkommande afghansk pojke. Man tror att pojken mördades två dagar innan han hittades. Mordvapnet är en kniv. En person har häktats misstänkt för mordet och två för skyddande av brottsling.

Läs mer

Här hittades mördade kvinnan.
Här hittades mördade kvinnan.Foto: KRISTER HANSSON

20 september, Helsingborg

På kvällen,upptäckte en förbipasserade bilist en eldsvåda längs Ekebyvägen öster om Bårslöv. I diket låg en brinnande kvinnokropp. Kvinnans liv stod inte att rädda och misstankarna riktades tämligen omgående mot hennes 43-årige exman. Han har suttit häktad sedan dess men förnekar all inblandning i sin före detta frus död. Hon var i 35-årsåldern. Paret, som bodde i Helsingborg, hade tre barn. Åtal väntas den 2 januari.

Läs mer

25 september, Malmö

Fyra män i 20-årsåldern sköts i en bil i ett bostadsområde i Malmö på kvällen. En av dem, en 19-åring, avled av sina skador.

Polisen tror att gärningsmännen, två eller tre personer, sköt med automatvapen. Mellan 10–20 tomhylsor togs i beslag från platsen.

Förundersökning pågår men ingen har gripits.


OKTOBER

8 oktober, Skellefteå

Polisen fick larm om ett pågående bråk på Morö backe Torg i östra Skellefteå.

På platsen hittades en 20-årig man blodig. Han avled senare av sina skador.

Upprinnelsen var en narkotikaaffär som gick snett. En 25-årig man åtalades den 30 november för mordet men friades helt i tingsrätten.

Läs mer

13 oktober, Eskilstuna

Sent på torsdagskvällen den 13 oktober sköts en 31-årig man i huvudet utanför en port på Fristadsgatan i Årby. Vittnen ska ha sett hur två personer på moped avlossade skotten för att därefter försvinna från platsen. Trots specialistvård gick 31-åringens liv inte att rädda. Polisen kallar det för ett mord i gängmiljö men ingen är ännu gripen för mordet.

Läs mer

Man skjuts ihjäl i området Lövgärdet i Angered.
Man skjuts ihjäl i området Lövgärdet i Angered.Foto: ANDERS DEROS

30 oktober, Göteborg

En 25-årig man skjuts ihjäl i området Lövgärdet i Angered. Mannen hade dessutom blivit överkörd. Han var känd hos polisen sedan tidigare. Polisen har tidigare kommenterat utredningen med att det skulle kunna ha att göra med bråk mellan olika gäng att göra.

Ingen är ännu gripen.

Läs mer

31 oktober, Göteborg

Två bröder, 16 och 20 år gamla, skjuts till döds. Gärningsmännen lämnar platsen på moped. Ingen gripen i skrivande stund. En person var under en tid anhållen men är nu släppt. Misstanke mot honom står kvar men han är inte frihetsberövad, enligt åklagare.

Läs mer


NOVEMBER

Polisens tekniker undersöker brottplatsen på Annelundsgatan sedan två personer skjutits vid två separata skottlossningar i Malmö, på Annelundsgatan och på Fosievägen.
Polisens tekniker undersöker brottplatsen på Annelundsgatan sedan två personer skjutits vid två separata skottlossningar i Malmö, på Annelundsgatan och på Fosievägen.Foto: Johan Nilsson / TT

2 november, Malmö

Strax efter klockan tio på onsdagskvällen larmades polisen till Annelundsgatan efter att flera personer hört skottlossning.

På plats fann de en 20-årig man, skjuten med ett stort antal skott. Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv stod inte att rädda.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att två gärningsmän låg i bakhåll, och väntade på 20-åringen. Vid en gångväg öppnade de båda eld och avlossade ett femtontal skott. 20-åringens storebror sköts till döds ett år tidigare.

Ingen är gripen för mordet.

Läs mer

12 november, Stockholm

En 38-årig man knivhöggs till döds i en ­lägenhet i Stockholm. Larmet om knivdådet kom klockan 01.55. En misstänkt gärningsman, även han 38 år, sitter häktad misstänkt för mord. Enligt polisen ska det vara en dispyt mellan två personer som föranlett händelsen. Männen ska ha varit påverkade i samband med att brottet begicks.

Läs mer

Foto: PER GROTH

13 november, Västerås

En trebarnspappa i 30-årsåldern hittades under söndagsmorgonen död i ett trapphus i centrum. En man i 20-årsåldern har gripits och anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp. Mannen sitter fortfarande häktad på sannolika skäl för mord och har erkänt att han knivskar mannen.

Inget datum är ännu satt för åtal.

Läs mer

13 november, Malmö

Strax före klockan 12 fick polisen tips om att det fanns en bil i vattnet i Västra hamnen.

Både polis, räddningstjänst och Kustbevakningen for dit. Dykare fann då en död man, född 1975, i bilen som ­kunde lyftas ur vattnet. Den döde är en man i 40-årsåldern som anmäldes saknad i slutet av oktober.

Kroppen hade stickskador och polisen utreder ärendet som mord. Man tror att mannen mördades och att bilen sedan sänktes i vattnet för att dölja brottet.

Ingen är gripen.

Läs mer

En man i 30-årsåldern skottskadades och dog senare på sjukhus.
En man i 30-årsåldern skottskadades och dog senare på sjukhus.Foto: Patrick Persson

15 november, Malmö

Polisen larmades om en skottlossning vid halv nio tiden på kvällen på Köpmansgatan i Malmö.

Två ambulanser och flera polispatruller skickades till platsen.

En man i 30-årsåldern hittades i anslutning till en fastighet på Köpmansgatan. Han fördes till sjukhus och avled samma kväll.

Ingen är ännu gripen men enligt uppgifter till Aftonbladet vet polisen att det var två gärningsmän på plats.

De fångades på bild av en övervakningskamera.

Läs mer

Den 18-åring som greps efter en knivattack i Alvesta häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.
Den 18-åring som greps efter en knivattack i Alvesta häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.Foto: Kai Rehn

16 november, Alvesta

En medelålders man knivskars på ett utbildningscenter. Mannen fick livshotande skador och dagen efter meddelades att han avlidit.

En 18-åring är häktad misstänkt för brottet. Åtal har ännu inte väckts.

Läs mer

22 november, Jönköping

Larmet kom till polisen klockan 22.03 på kvällen då en person i huset ringde till SOS och larmat om en knivskärning. En kvinna i 30-årsåldern hittades strax därefter svårt skadad i en lägenhet på en adress i Bottnaryd. Hon avled senare på sjukhus.

En man i 40-årsåldern sitter häktad misstänkt för mordet. Offret och den misstänkte gärningsmannen ska varit ett par. Två barn är skrivna på adressen.

Åtal väntas väckas under början av 2017.

Läs mer


DECEMBER

Utanför mordplatsen har blommor lagts ner och ljus tänts. Senare uppges en grupp killar ha slängt blommorna.
Utanför mordplatsen har blommor lagts ner och ljus tänts. Senare uppges en grupp killar ha slängt blommorna.Foto: Björn Lindahl

2 december, Stockholm

Det var vid 22-tiden som larmet om skottlossning i Rinkeby kom. Inne på ett café fann polisen två unga bröder skjutna till döds. Efter det har jakten på gärningsmannen – eller gärningsmännen – pågått. Exakt hur många misstänkta det rör sig om är fortfarande oklart.

Läs mer

4 december, Säter

En person hittades död i en utbränd bil utanför Säter i Dalarna. Till en början var personen inte identifierad, men sedan dess har polisen fått en bild av vem personen kan vara.

Det handlar om en man som är från trakten och hans anhöriga är underrättade. Senare i veckan ska kroppen obduceras och först då kan identiteten fastslås fullt ut.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord för att kunna utreda vad som har hänt: om det rör sig om ett brott, en olycka eller ett självmord.

Läs mer

Två platser spärrades av i samband med dödsskjutningen.
Två platser spärrades av i samband med dödsskjutningen.Foto: Patrick Persson

8 december, Malmö

Klockan var 02.08 på natten när polisen fick larm om skottlossning på Söderkulla.

Tandläkaren Rami Amin, 24, anträffades svårt skadad i närheten av bostaden där han bodde med sin mor och styvfar. Han fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Rami Amin var tidigare ostraffad och rörde sig inte i kriminella kretsar och en av polisens teorier är att fel person sköts.

Ingen är ännu gripen.

Läs mer

10 december, Västerås

En 42-årig man hittades skjuten under morgonen i en lägenhet i Skallberget i Västerås. Polisen tror att han låg och sov när gärningsmannen eller gärningsmännen slog till.

I bostaden fanns andra personer som var fysiskt oskadda. Mannen dog senare av sina skador.

En förundersökning gällande mord alternativt dråp har inletts. Ingen är gripen.

Läs mer

Polis på plats efter misshandeln. Mannen dog senare av sina skador.
Polis på plats efter misshandeln. Mannen dog senare av sina skador.Foto: Jeppe Gustafsson

12 december, Motala

En 18-årig man attackerades med kniv i Stadsparken på eftermiddagen.

Under natten meddelade polisen att han dött av sina skador. En man i 20-årsåldern återvände själv till brottsplatsen när polisen fortfarande var kvar och överlämnade sig själv. Han hävdar dock nödvärn och säger att det hela föregicks av en verbal konflikt. Han är nu häktad misstänkt för mord.

Läs mer

13 december, Uppsala

Vid 12.30-tiden larmades polis, räddningstjänst och ambulans om en lägenhetsbrand. En lägenhet hade, av oklar anledning, fattat eld och röken spred sig kraftigt i trapphuset.

Rökdykare hittade därefter en person, en kvinna i 20-årsåldern, inne i lägenheten som togs omhand av ambulans. Men hennes liv gick inte att rädda.

Polisen kunde gripa en 20-årig man i närheten av bostaden. Man misstänker att kvinnan mördades och att branden startades för att dölja branden.

Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och mordbrand.

Läs mer

13 december, Stockholm

På kvällen fick polisen larm om en skottlossning i ett skogsområde i Tensta. På platsen påträffades en 22-årig man, som skjutits flera gånger. Han hade bland annat träffats i ansiktet.

Mannen fördes till sjukhus, men han avled. Två män greps misstänkta för delaktighet i brottet men endast en av dem är fortsatt häktad misstänkt för medhjälp till mord.

Läs mer

17 december, Bollnäs

Åke Persson, 55, låg och vilade på soffan i hemmet som han delade med sin sambo sedan några år tillbaka.

Men plötsligt stormade gärningsmannen in och högg Åke gång på gång med en kniv. Åkes sambos ex, en 45-årig man, är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet. Enligt hans advokat förnekar han kategoriskt brott.

Åke Perssons partner har vid ett flertal tillfällen ansökt om kontaktförbud för honom. Den 45-årige mannen var inblandad i ett av 2000-talets mest uppmärksammade rättsfall: mordet på kusinen Fadime Sahindal 2002.

Under rättegången mot Fadimes far tog han plötsligt på sig mordet. Polisen trodde honom inte och Fadime Sahindals far dömdes av rätten till livstid för mord. 45-åringen dömdes senare till fängelse för det falska erkännandet samt grovt sexuellt utnyttjande av en 15-årig flicka.

Läs mer

21 december, Nacka

En kvinna i 70-årsåldern hittas död i en lägenhet. Enligt uppgift till Aftonbladet var det kvinnans dotter som fann henne. Polisen misstänker att kvinnan har mördats men vill inte säga hur. En man i 35-årsåldern har gripits och anhållits misstänkt för mord.

21 december, Jönköping

Det var vid 22-tiden på onsdagskvällen som polisen fick tips från allmänheten om att ett grovt brott skett i en lägenhet i Jönköping. När polisen tog sig in i huset påträffades en avliden man. Polisen vill inte gå in på vilka skador mannen har men misstänker att han mördats. En man sitter häktad, misstänkt för mord.

Foto: Peter Wixtröm

22 december, Hudiksvall

En 62-årig man och en 71-årig kvinna hittades svårt skadade i ett ensligt beläget hus utanför Hudiksvall, och deras liv gick inte att rädda. En 20-årig man, utan koppling till offren, greps dagen efter när han sökte vård för skador som polisen tror uppstod vid mordtillfället.

Läs mer

Foto: CHRISTER HÖGLUND

23 december, Slottsbron

En polispatrull fann en man i 60-årsåldern i den värmländska orten död i sitt hem. Han hade skador på kroppen som gör att polisen misstänker att han blivit dödad.

Läs mer

25 december, Göteborg

En man i 20-årsåldern hittades skjuten i en trappuppgång i Biskopsgården. Han fördes till sjukhus, men avled senare under kvällen. Enligt polisen är trappuppgången inte brottsplatsen. Ingen person har gripits.

Läs mer