Över 100 insmugglade valpar – nu vill tullen ha kontakt med ägarna

Publicerad 2018-10-25

Minst 100 insmugglade hundvalpar av raserna bichon havanais och mops misstänks ha sålts runt om i Sverige. Nu vill Tullverket att ägarna hör av sig till Efterlyst.

– Vi behöver hjälp att sätta fast en hundsmugglingsliga som behandlar valpar mycket illa. De som hör av sig riskerar ingenting för sig själva, eller för sin hund, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen.

Det var i februari 2017 som Tullverket och länsstyrelsen efter flera tips slog till mot en bostad i Vitaby i Skåne där de boende misstänktes förvara och sälja insmugglade hundvalpar.

Vid kontrollen hittade man fyra bichon havanais-valpar som trängdes i en stålbur i en mörk hall, falska ungerska hundpass och lugnande medel för djur.

I den omfattande utredning som har pågått sedan dess har har Tullverket identifierat tre personer som misstänks ligga bakom en systematisk hundsmugglingsverksamhet för miljoner.

Pris: 7 000–18 000 kronor

Tullverket har uppgifter om att minst 100 valpar, ofta för unga för att separeras från sin mamma och utan godkända hälsopapper, förts in i Sverige från Ungern via Tyskland. Valparna har sedan sålts till privatpersoner över hela landet för mellan 7 000 och 18 000 kronor styck.

Tullverket misstänker dock att det handlar om många fler valpar och efterlyser nu fler som har köpt valpar av det här slaget.

– Allt tyder på att det handlar om en mycket omfattande smuggling verksamhet som har pågått i flera år. När det gäller hundsmuggling så finns tyvärr inte brottsrubriceringen synnerligen grov smuggling, som ju finns när det handlar om narkotikasmuggling och ger mycket högre straff. Men det är det det vi ser här, säger utredare Katharina Mohlin Thorstensson på Tullkriminalen.

Katharina Mohlin Thorstensson vill vara tydlig med att de personer som hör av sig inte riskerar någonting för sig själva eller för sina hundar.

– Vi är bara intresserade att få fler tips så att tre misstänkta gärningsmännen kan ställas till svars och dömas för smugglingen, säger hon.

Det här är ett av många fall av hundsmuggling som Tullverket utreder varje år och man befarar att antalet kan öka inför julen.

Man vill därför varna allmänheten för risken med att köpa insmugglade valpar som kan bära på allvarliga smittor som rabies och bandmask.

– Frågan är egentligen inte om, utan vilken familj som kommer att drabbas av rabies till följd av att ovetandes ha köpt en insmugglad smittad valp, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen.

 
Har du köpt en hundvalp av raserna bichon havanais eller mops med ungerska hundpass under året 2016 och början av 2017 i någon av orterna Arlöv, Vitaby eller Malmö? Hör av dig till Efterlyst, 08-702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se