Mördare på rymmen – polisens uppmaning: Håll barnen inne

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-13

Kristofers Kastellanoss, 25, dömd till 14 års fängelse för ett knivmord, har varit på rymmen sedan torsdag lunch.

Boende i området där polisen nu jagar mannen känner oro över var mördaren kan befinna sig.

– Jag tycker det är läskigt, säger Maila Viitala.

Under torsdagen skulle Kriminalvården köra en transport mellan Göteborg och Sala. Vid 11.30-tiden svängde de av från E20 och stannade till vid Bäckedalen i Finnerödja. Enligt uppgifter för att en av fångarna behövde kissa. Men i stället lyckades 25-årige Kristofers Kastellanoss fly från kriminalvårdarna – in mot skogen. 25-åringen dömdes i april till 14 års fängelse för ett knivmord i Stockholmområdet. Domen har överklagats till Svea hovrätt.

– De berättade att han knuffade omkull kriminalvårdaren innan han sprang iväg, säger Ketty Axelsson, som bor precis där transporten stannade.

Under torsdagen har det varit stort pådrag i området med polishundar och polishelikoptrar. Också under natten fortsatte polisen att söka i området.

– Vi har kollat upp ett och annat tips där folk sett personer i området men det har inte varit han, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

– Helikoptern är delaktig från luften, men det är tyvärr lite för varmt i markerna för att värmekameran ska vara effektiv.

Än så länge har polisen inte utvidgat sökområdet från trakterna kring Laxå och Finnerödja.

– Men ju längre tiden går, desto större risk att han tagit sig bort från området. Man kan inte utesluta att han över tid kan ha tagit sig någon annanstans, säger Jan-Åke Sjöström under fredagsmorgonen.

Under torsdagen varnades personer som rör sig i området från att inte vistas utomhus och uppmanades att köra med låsta dörrar i bilen och rutorna uppdragna – allt för att undvika en potentiell gisslansituation.

Uppmaningen: Håll barnen inne

Personer som bor i området känner oro över var den i tingsrätt dömde mördaren kan befinna sig.

– Jag tycker att det är läskigt. När vi kom hem låste vi och vi kommer inte ha fönstren öppna i natt och kommer sätta på larmet, säger Maila Viitala.

Lars-Göran Edhner säger att polisen uppmanade honom att inte låta barnen leka utomhus.

– Småtjejerna tyckte att att det var lite otrevligt och polisen sa att vi skulle hålla barnen inne, säger han.

”Svårt att springa”

De undrar hur 25-åringen har lyckats rymma ifrån kriminalvårdarna.

– Det ska ju inte kunna inträffa att man springer ifrån på det viset, barfota och med handfängsel, säger Lars-Göran Edhner.

– Det är svårt att springa här i skogen. Det är mycket risbuskar och är rätt bergigt i marken, säger Maila Viitala.