Uppdaterad 2022-10-14 | Publicerad 2022-10-13

Den 27-årige Taximannen misstänks vara en av Sveriges värsta sexualförbrytare.

Han anklagas för att ha låst in och överfallit tio kvinnor i baksätet av taxibilen.

I över en timme ska Taximannen ha försökt våldta Josefin, som berättar för Aftonbladet att hon slogs för sitt liv.

– Jag kände med hela min kropp att slutar jag slåss så kommer han döda mig och då får jag aldrig se mina barn igen, säger Josefin.

Linda Hjertén & Johanna Rapp

Det är en sen augustinatt, klockan närmar sig fyra på morgonen, när Matilda ska gå hem från en festival i Stockholm.

Hon hör någon ropa: ”Taxi, taxi, vill du åka taxi?”

En man står utanför en till synes vanlig taxibil med märket Bolt på sidan. Hon tackar ja till skjutsen.

Matilda är trött och full när hon märker att taxichauffören plötsligt låser dörrarna och kör henne mot fel adress.

Hon förstår först inte vad som händer. Någonstans i närheten av Slussen på Södermalm stannar chauffören bilen och kastar sig över Matilda i baksätet.

– Jag skriker nej nej nej, säger hon.

Den 27-årige mannen misstänks ha överfallit tio kvinnor.

I vad som känns som en evighet slåss Matilda mot taxichauffören.

– Jag upplevde det som att jag slogs för mitt liv, att han skulle kunna döda mig, säger hon.

Taxichauffören försöker få av henne kläderna. Hon kämpar emot.

Till slut får han utlösning på hennes byxben.

Han låser sedan upp dörrarna och Matilda tar sig ur bilen. Hon berättar hur hon chockad, förvirrad och desorienterad stapplar omkring gråtande på Södermalm i flera timmar innan hon ringer sin pojkvän. Han ser till att polisen hittar henne.

– Jag kände mig så äcklad och kränkt. Det var en mardröm.

Våldtäktsförsöket på Södermalm den 22 augusti ifjol blev det första av tio överfall som taxichauffören åtalas för att ha utfört under ett halvårs tid.

Men det skulle dröja fram till februari i år innan polisen började misstänka att samma man låg bakom våldtäkterna och våldtäktsförsöken.

Här, i baksätet på bilen, misstänks 27-åringen ha överfallit kvinnorna som trodde att de var kunder i hans bil.

När två överfall, som båda skett i en bil med Bolt-logga och med liknande tillvägagångssätt, inträffade under en enda helg i februari, anade polisen att det kunde handla om samma gärningsman.

– Polisen kontrollerade med bolaget vilka bilar som varit i trafik då och ganska snabbt blev en bil intressant, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

Polisen lyckades hitta taxibilen och i den kunde man säkra dna som stämde överens med spår från överfallen. De matchade 27-åringen.

 

Kvinnorna har trott att det var deras registrerade förare

 

När hans dna kördes genom polisens register fick de träffar med flera andra olösta våldtäkter och våldtäktsförsök i Stockholmsområdet.

Fallet växte plötsligt till att handla om en misstänkt serieförövare.

Ett av offren var en ung kvinna med grav funktionsnedsättning som var på väg till sin dagliga verksamhet.

I de övriga nio fallen har det handlat om kvinnor som tagit taxi hem sent på kvällen.

– Det som varit gemensamt är att det inte handlat om registrerade körningar utan i flera fall har han dykt upp och låtsats vara chauffören som de trodde att de beställt. Och kvinnorna har trott att det var deras registrerade förare, säger Rasmus Öman.

Under färden upptäcker kvinnorna hur chauffören kör fel väg och stannar taxin på undanskymda platser där han ger sig på dem. Ibland misstänks han ha hotat dem med kniv och sagt att han ska döda dem.

Några av dem misstänks han ha våldtagit, i andra fall handlar det om våldtäktsförsök och dessutom är han åtalad för olaga frihetsberövande då han höll kvinnorna kvar i taxin mot deras vilja.

Taximannens förmodade nionde offer blev 32-åriga tvåbarnsmamman Josefin.

Hon hade varit på fest i norra Stockholm. Det var den 5 februari och kallt när hon klockan 02:37 väntade på taxin hon beställt.

– Jag hade beställt en Bolt-bil och när jag och min vän kom ut från klubben frågade jag en av bilarna om den var till Josefin. Ja, Josefin, sa chauffören. Hade jag varit helt nykter kanske jag hade dubbelkollat att bilen jag klev in i hade samma registreringsnummer som på min bokning, men jag tänkte inte på det. Jag såg bara den stora Bolt-loggan och jag har åkt Bolt tusen gånger innan, berättar hon.

De hinner inte långt från upphämtningsplatsen innan chauffören plötsligt girar kraftigt i en kurva.

Åt helt fel håll.

Josefin har jobbat i området och ser direkt att de är på väg in i en återvändsgränd i ett ganska öde och lugnt villaområde.

– Jag hinner knappt förstå att något är fel innan han stannar bilen och kastar sig mellan sätena bak till mig. Det handlar bara om sekunder.

Josefin börjar genast skrika på hjälp. Men klockan är tre på natten och ingen hör. Taximannen säger till henne att hon ska betala honom i kontanter.

 

Det började svartna för ögonen. Allt jag kunde tänka på var mina två barn

 

Josefin berättar hur han säger: ”Din äckliga lilla hora”. Samtidigt sliter han i hennes kläder och klämmer på hennes bröst.

– Först är jag bara i total chock, jag förstår knappt vad som händer men jag inser att han försöker våldta mig. Till slut är det som att något kickar igång i hjärnan och jag börjar att slåss.

Josefin sparkar och slår mot mannen. Hon försöker använda sin armbåge för att krossa bilrutan men hon upptäcker att det inte alls är lika lätt som på film. Bilder efteråt, tagna på sjukhuset, visar hennes blåsvarta armbåge.

Josefin har på sig en lång, beige halsduk. Den använder Taximannen enligt åtalet för att försöka strypa henne. Han tar tag i båda ändarna och drar.

– Det började svartna för ögonen. Allt jag kunde tänka på var mina två barn och att jag inte ville dö, säger Josefin.

Kampen i baksätet av bilen pågår i nästan en timmes tid. Taximannen lyckas få av Josefin flera klädesplagg och han sparkar och slår henne. Efteråt kommer hennes näsa att svullna, blåtiran på hennes högeröga blir kvar i flera veckor, och på hennes hals syns tydliga röda märken efter fingrar.

– Jag försöker allt. Jag vädjar för mina barns skull. Jag slåss. Jag sparkas, men det är som att inget kan få honom att sluta. Och jag känner starkt i hela kroppen att ger jag upp nu så dör jag.

Efter överfallet syntes hade gärningsmannens fingrar lämnat tydliga spår på Josefins hals.

Till sist får Josefin en idé, hon vet nu efteråt inte hur hon kom på den. Men hon börjar väsa i chaufförens öra att han gett sig på fel tjej.

”Min sambo är Tommy som är president i Hells Angels. Om du gör detta mot mig kommer han att ge sig på dig och din familj. Ditt liv kommer vara över”.

Hotet tar skruv. Plötsligt öppnar 27-åringen dörrarna och Josefin ramlar ut på asfalten.

– Jag vet inte hur jag kom på det. Jag känner ingen i HA.

Josefin gömmer sig mellan några parkerade bilar, halvnaken i februarinatten. Klockan är 03:38, en timme efter att hon klev in i taxin, när hon ringer 112.

Dagen efter Josefin flytt från taxibilen våldtas ytterligare en kvinna.

19 timmar efter att kvinnan ringt 112 anhålls Taximannen.

Övervakningskamerabild från ett av överfallen.

Den åtalade mannen är född 1994 och är tidigare ostraffad. Han har bott i Sverige i cirka tio år.

När han greps delade han en lägenhet i Vällingby med sin mamma och sina syskon och enligt åklagaren har han försörjt sig som taxichaufför. Själv säger Taximannen att han är arbetslös.

– Han medger att han tidigare arbetat som taxichaufför men att det ligger flera år bakåt i tiden, säger mannens advokat Christiaan Riemslag.

 

Att det här skett när kvinnor velat ta sig hem säkert på natten anser jag är en försvårande omständighet

 

27-åringen har haft tillgång till bilen som han delat med andra åkare. Vid vissa tillfällen när övergreppen begicks var han inloggad som någon av de andra förarna vilket till en början gjorde fallet svårutrett.

Trots att Taximannens dna har kunnat knytas till flera brottsoffer har han sedan han greps i februari konstant hävdat sin oskuld.

– Min klient nekar till brott. Han menar att det kan handla om förväxlingar och i vissa fall där bevisningen pekar mot att han befunnit sig i närheten av brottsplatserna har det berott på andra anledningar, säger advokat Christiaan Riemslag.

27-åringen säger sig i förhör inte förstå varför han är anklagad och vill knappt svara på några frågor.

– Det är inte jag som är gärningsmannen. Jag gjorde ingenting alls, jag är en oskyldig person.

Åklagaren har yrkat på att mannen ska dömas till 8–9 års fängelse samt att mannen, som är medborgare i Somalia, ska utvisas.

– Att det här skett när kvinnor velat ta sig hem säkert på natten i en taxibil anser jag är en försvårande omständighet, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

På Bolt säger man att man samarbetat fullt ut med polisen gällande den åtalade Taximannen.

– Vad gäller åtalet du nämner har vi konstaterat att det inträffade skett utanför vår plattform, svarar Jens Öhgren, presschef på Bolt i Sverige, i ett mejl.

Han skriver att vid brott eller misstanke om brott stänger Bolt av inblandade parter:

– Förare som inte följer Bolts riktlinjer eller har för låga kundbetyg blockeras från plattformen.

För Josefin har livet ett före och ett efter överfallet i taxin.

Tidigare kände hon sig sällan rädd.

Nu räcker det med att en man står för nära Josefin för att hennes försvarsmekanismer ska aktiveras.

 

Jag tycker det är hemskt att jag ska behöva begränsa mig och vara rädd

 

Josefin går fortfarande i terapi och utreds för PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

– Jag har ett helt annat säkerhetstänk. Jag har åkt taxi efter detta. Men aldrig ensam. Men jag tycker det är hemskt att jag ska behöva begränsa mig och vara rädd när det inte var mitt fel.

För sina barn har hon inte velat berätta hela sanningen.

Josefin blev slagen på näsan.

De såg ju att hon var blåslagen. De märkte att mamma inte mådde bra.

– Men jag och sambon valde att säga att jag blivit rånad av en elak taxichaufför.

När Josefin mötte Taximannen i rättssalen var hon först nervös. Men sedan såg hon ordentligt på mannen, verkligen tittade.

– Och jag tyckte han var en sådan äcklig liten människa. En råtta. En ursäkt hade inte spelat någon större roll men hade han erkänt hade jag kanske kunnat se på honom annorlunda. Men inte ens det gav han mig, säger Josefin.

Josefin har efter överfallet brottats med känslor av skuld.

Borde hon ha valt ett annat taxibolag?

Borde hon ha kollat registreringsnumret?

Borde hon inte ens varit ute?

Nu tänker hon inte känna så mer.

– Han bär hela skulden för detta. Han är gärningsmannen. Han höll mig fången i en timme den natten men jag tänker inte låta honom hålla mig fången längre.

Nästa vecka faller domen mot den misstänkte Taximannen.

Fotnot: Josefin och Matilda heter egentligen något annat.

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET