40-tal utländska ligor lurar äldre i Sverige

Här är metoderna de använder

Publicerad 2018-11-11

Polisens specialgrupp kartlägger i dag mellan 30 och 40 ligor som specialiserat sig på att lura och stjäla från äldre.

Ligorna åker in och ut ur Sverige och rör sig snabbt över stora geografiska områden.

Metoderna de använder skiljer sig åt – här är vad du ska se upp för.

Året är 2008. En övervakningsfilm visar hur en man iakttar två äldre kvinnor när de slår in sina koder i en bankomat. Genom att säga att han vill växla pengar lyckas han få tag på kvinnornas kort – och tömmer sedan deras konton.

Manne visade sig ingå i den så kallade ”Växlingsligan”. Den rörde sig i olika delar av landet och polisen insåg att brotten inte bara kunde utredas lokalt.

Följer 30-40 ligor

Det blev starten för polisens nationella Circa-grupp – Centrala gruppen för utlänningsrelaterade brott – vars syfte är att kartlägga och bekämpa seriebrottslighet mot äldre.

– Det görs 1,5 miljoner polisanmälningar varje år. I det flödet letar vi efter de brott som begås mot äldre, säger Håkan Carlsson, chef på Circa-gruppen som har sitt säte i Vårgårda.

Huvudmannen i ”Växlingsligan” greps och dömdes till fem års fängelse och utvisning på livstid.

I dag följer Circa-gruppen mellan 30 och 40 liknande ligor som begår brott mot äldre i Sverige. Förmodligen finns det fler än så.

Använder sig av olika metoder

Ligorna använder sig av flera olika tillvägagångssätt – här är några exempel.
 
Telefonbedrägeri
Under 2015 och 2016 härjade en liga som bedrog äldre via telefon. Förövarna ringde upp och utgav sig för att vara en anhörig, till exempel ett barnbarn. Under samtalet sa de att de ville låna 30 000 kronor till ett bilköp, men att de inte själva kunde komma och hämta pengarna. Sedan tog de sig hem till den äldre personen och hämtade kontanter som brottsoffret tagit ut.
Lyssna på ett utdrag från en av polisens avlyssningar av ligan i tv-klippet ovan.


”Karttricket”
Ligorna är experter på att distrahera. 2011 och 2012 härjade en liga i Sverige som uppehöll sina offer genom att fråga efter vägen på en karta. En annan person stal samtidigt den äldre personens plånbok.


”Tappa sedel-tricket”
I övervakningsfilmer från 2014 syns hur en liga lägger en sedel på marken i exempelvis en mataffär. Sedan säger de åt äldre personer att de har tappat en sedel.

– Utanför butiken uppvaktar man sedan den äldre och säger att “oj, det där var visst min kompis sedel”. Den äldre tar då upp sin plånbok och förövarna hjälper till att ta ur sedeln. Samtidigt lyckas de stjäla bankkortet, säger Håkan Carlsson.


Intrång i bostad
Ett av de vanligaste brotten mot äldre är att göra intrång i hemmet och stjäla värdesaker.

– Det kan vara så att man uppger att man är från hemtjänsten. Ibland ringer man till och med innan och säger att man ska komma förbi, säger Håkan Carlsson.

Väl inne i bostaden distraherar en av förövarna den äldre personen, medan den andra börjar leta efter värdesaker.

Åker på stöldturnéer i Europa

Ligorna som plågar äldre rör sig snabbt och över stora geografiska områden. Circa-gruppen kartlägger dem bland annat genom att göra gps-tömningar. På en karta syns hur en liga har varit både i Danmark, Sverige och Finland under bara några dagar.

– På en annan karta vi har tagit fram syns hur ligan rört sig över hela Europa, säger Mats Wahlberg, inspektör vid polisens Circa-grupp.

Målet för gruppen är att brotten ligorna begår inte ska glömmas bort.

– Lyckas vi identifiera gärningsmän efterlyser vi dem internationellt och tar hit dem för att få dem lagförda här i Sverige. Det ska inte vara så att man bara kan lämna landet och komma undan, säger Håkan Carlsson.

Sedan Circa-gruppen startade har 219 personer dömts för olika seriebrott mot äldre.