Museichef misstänks ha stulit för miljoner

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-01-23

För tre år sedan greps museichefen efter att ha ertappats på bar gärning med att stjäla värdefulla frimärken från en auktionsfirma – och skyllde på ”någon form av kleptomani”.

Nu misstänks han för ett stort antal grova stölder på olika museer.

– Det handlar om föremål för miljonbelopp, säger åklagare Jens Nilsson.

Den 65-årige mannen var en av landets absolut främsta experter på sitt område. Han var tidigare chef för ett museum, och vid sidan om det samlare av bland annat frimärken och mynt. I egenskap av samlare var han stamkund hos en stor auktionsfirma i Stockholm. Det var på deras övervakningskamera han fastnade när han under 2013 stal frimärken inför en visning.

Gillrade fälla

Men det var svårigheter att på filmen se exakt vad han stulit, och därför riggade auktionsfirman tillsammans med polisen en fälla. Några månader senare var det nämligen dags för ny visning - och den här gången följde polisen mannens minsta steg - både med hjälp av övervakningskameror och poliser på golvet i auktionshallen.

Fällan fungerade. Så fort mannen börjat gå igenom frimärkena kunde polisen se hur han ogenerat stoppade ner flera av dem i fickan.

Under cirka en och en halv timme plockade mannen på sig frimärken ur ett 20-tal samlingar. På väg ut greps han och erkände att han stulit frimärken för sammanlagt 27 000 kronor.

Han betalade 100 000 till auktionsfirman för att täcka deras kostnader för att få tillbaka frimärkena, och dömdes dessutom till dagsböter på sammanlagt 9500 kronor.

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det, sa han i förhören.

Han sa också att han aldrig stulit någon annanstans.

Nya stölder upptäcktes

Men i samband med att frimärksstölden genomfördes inventeringar på det museum där han tidigare varit chef - och man upptäckte att flera kulturhistoriska föremål saknades.

En förundersökning inleddes i mars 2014 - och pågår fortfarande - nästan tre år senare.

I dagsläget är museimannen enligt uppgift till Aftonbladet misstänkt för 23 fall av grov stöld, stöld, häleri och olovligt förfogande. Stölderna har, enligt misstankarna ägt rum på det museum där han var chef och på Göteborgs stadsmuseum. Enligt misstankarna har han sålt en stor del av stöldgodset, både i Sverige och utomlands, ibland med hjälp av mellanhänder.

Ett problem för åklagaren är att de inte vet när museichefen genomförde stölderna.

– Vi vet inte när stölderna ägt rum, bara när han har sålt föremålen, och det är flera år sedan, säger åklagare Jens Nilsson.

”Nekar till brott”

Preskriptionstiden för grov stöld är tio år.

– Vi får se om jag kan åtala för grov stöld, eller får nöja mig med häleri.

Han säger att föremålen som museichefen misstänks ha stulit, och sedan sålt, är värda ”miljonbelopp”.

– Men det är svårvärderade föremål.

Jens Nilsson säger att han tror sig kunna åtala museichefen kommande månad.

Museichefen försvaras av advokat Sargon De Basso.

– Det är ett rörigt ärende, men vad jag kan säga är att min klient förnekar brott, både stöld och häleri.

Följ ämnen i artikeln