Mord i Skåne prioriteras ner efter terrordådet i Stockholm

Publicerad 2017-04-13

50 kriminalpoliser kommer att arbeta med terroristbrottet i Stockholm de närmaste sex månaderna.

Bland annat kommer spanare och riksmordgruppen att kallas hem från region Syd som plågas av massor av olösta skjutningar.

De fallen riskerar nu att ta längre tid att utreda.

Vid en presskonferens i dag berättade polisen om läget i utredningen om terroristbrotten på Drottninggatan.

Fortfarande är det bara en misstänkt som är frihetsberövad, Rakmhat Akilov som är häktad.

Den misstänkte medhjälparen som var anhållen är tagen i förvar för utvisning. Men han är ännu inte avförd från utredningen.

Åklagarens direktiv till polisen är nu att se om det finns andra gärningsmän. Samtidigt ska det byggas en robust utredning mot den häktade Akilov som ska stå sig oavsett om han fortsätter erkänna brottet eller inte.

”Kommer ta tid”

Anders Wretling, utredningschef vid Noa, nationella operativa avdelningen, sammanfattade vad som gjorts hittills.

• 700 förhör har hållits.

• 200 promemorior har upprättats

• 300 beslag har gjorts och som ska analyseras

• X antal husrannsakningar

• 1000 inkomna tips som ska granskas

• Hundratals utredare har arbetat med händelsen sedan i fredags, liksom spanare, kriminaltekniker och andra specialkompetenser.

Nu när utredningen går in i nästa fas kommer cirka 50 utredare jobba heltid med ärendet de kommande sex månaderna. Minst.

”Gör kraftsamling”

– Det kommer att ta tid att gå till botten med det här, även om vi känner oss trygga kanske med bevisläget, att vi är ganska säkra på vem som framförde lastbilen på Drottninggatan, säger Anders Wretling. Men var han ensam? Vad låg bakom, vad var motivet? Det tänker vi också ta reda på.

En kraftsamling kommer därför att göras. Anders Wretling uppger att riksmordkommissionen och spanare kommer att tas hem från region Syd som drabbats av en mordvåg det gångna året. Och bara i år har Malmö-polisen fått 19 nya skjutningar och ett knivmord.

Där har de överbelastade utredarna fått hjälp – som nu dras in.

”Rätt prioritering”

Stefan Hector, nationell kommenderingschef är medveten om situationen.

– Antalet polisanställda är ett nollsummespel. Det vill säga de människor som jobbar i en förundersökning om terroristbrott, de jobbar inte i andra förundersökningar. Och det är ett konstaterande.

Men kraftsamlingen som nu görs är nödvändig, menar han.

– Jag delar helt prioriteringen, säger Stefan Hector. För ett terroristangrepp är inte bara ett angrepp mot enskilda människor utan ett angrepp på nationalstaten. Därför är det oerhört viktigt att vi utkräver ansvar som nationalstaten gör, det vill säga utreder och ställer inför rätta.

Vad säger du till dem som är målsägare i södra Sverige som fått se nära och kära kanske mördade?

– Ja, det är inte så att vi kommer att sluta att arbeta med de förundersökningarna. Men vi ska ju också vara på det klara med att den här förundersökningen drar kraft, och kanske betyder det att andra förundersökningar kommer att ta lite längre tid. Men inte att vi slutar med dem.