19-åring döms för mordet på offentlig toalett

Uppdaterad 2019-01-20 | Publicerad 2018-07-24

En man i 20-årsåldern hittades knivmördad inne på en offentlig toalett i Örebro.

På toalettens spegel var skrivet: ”Why so serious?” – med offrets blod.

I dag dömdes en 19-åring för mordet.

Påföljden blir fängelse i tolv år.

Den mördade mannen hittades i början av året inne på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Offret, som var i 20-årsåldern, var knivhugget till döds. Enligt polisens utredning blev han huggen ett flertal gånger – i halsen, nacken och ansiktet.

På spegeln, inne på toaletten hade någon skrivit med offrets blod: ”Why so serious?”, ett citat känt från Batman-filmen The Dark Knight, som karaktären ”Jokern” säger.

Tre dagar senare greps en 19-åring, misstänkt för mord.

Mordvapnet hittades aldrig.

Åtalades för mord

När åtalet väcktes i april i år hävdade åklagaren det var ett rånmord och att motivet var att komma över narkotika.

Den åtalade 19-åringen har under utredningen först sagt att han varken kan erkänna eller förneka brott. Sedan nekade han till mord och hävdade att en annan person mördat offret.

Då menade han att den personen skrivit på spegeln för att leka lekar och han sa att han kände igen citatet från Batman-filmen.

– Hela den här grejen är väldigt lik de, alltså Jokern, han tycker om att leka lekar, säger han i polisförhör.

När polisen gjorde en husrannsakan i lägenheten där 19-åringen för tillfället bodde hittade man flera av offrets tillhörigheter i hans ryggsäck. Bland annat hittade man ett kuvert adresserat till polisen som innehöll offrets hemnyckel och id-kort. I kuvertet fanns det också flera lappar med andra filmcitat.

Och på 19-åringens skor fann man offrets blod.

Utredningen visade att han kom med tåg till Örebro där han möttes av offret.

Vid huvudförhandlingen nekade 19-åringen till brott och hävdade att det fanns ännu en till person i sällskapet, där förutom den som han menade var mördaren. Men tingsrätten trodde inte på det.

I dag meddelades domen i Örebro tingsrätt. 19-åringen döms för mord och narkotikabrott till fängelse i tolv år.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten: ”Tingsrätten anser att straffet skulle ha bestämts till livstids fängelse för en vuxen person. Eftersom gärningsmannen bara är 19 år kan han dömas till högst 14 års fängelse. Med hänsyn till hans ungdom har tingsrätten kommit fram till att han ska dömas till 12 års fängelse”.

Följ ämnen i artikeln