Serievåldtäktsman döms till fängelse

Publicerad 2017-07-06

För trettio år sedan överföll 48-åringen ett stort antal kvinnor i Stockholm. Han kallades ”Spökmannen”. 1992 försvann han spårlöst.

Men han kom tillbaka – och våldtog nya kvinnor.

Idag dömdes han i Varbergs tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse för våldtäkt och rån.

– Jag är nöjd med domen och att de dömer för båda brotten, säger kammaråklagare Ginger Johansson

Den 48-årige mannen greps i januari och har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för två våldtäkter, en i januari i år och en i november 2016, båda i Varbergs kommun.

Dömdes till fängelse

När mannen greps och häktades kände varken åklagare eller polisen till att mannen tidigare dömts för en lång rad överfall mot kvinnor på 80- och 90-talet i Stockholm. Under tiden han härjade i Stockholmsförorten Tensta gick han under namnet ”Spökmannen” i pressen. Detta för att han vid några överfall bar en egentillverkad vit luva med urklippta hål för ögonen. I vissa fall var han beväpnad med kniv.

Den 48-årige mannen dömdes i dag, mot sitt nekande, för två överfallsvåldtäkter i Varbergs kommun. Påföljden blev fyra och ett halvt års fängelse.

Mannen ska även betala ett skadestånd till kvinnorna på drygt 260 000 kronor.

Våldtäkt och rån

En våldtäkt skedde kvällen den 19 januari 2017 i en lokal vid Naturum på Getterön. Under tiden mannen satt häktad kunde polisen också koppla honom till en våldtäkt, från november 2016 i Veddige, då en kvinna blev rånad och våldtagen.

I samband med våldtäkterna ska 48-åringen ha tillgripit de utsatta kvinnornas mobiltelefoner. Han döms därför också för rån.

Tingsrätten går i domen helt på åklagarens påståenden i stämningsansökan och konstaterar att en av de utsatta kvinnornas berättelse är ”trovärdig och tillförlitlig” och att den dessutom får stöd ”av utredningen i övrigt”.

Samtidigt skriver man i domen att 48-åringens minnesbild om händelsen är ”kortfattad, detaljfattig och osannolik”.

Kammaråklagare Ginger Johansson är nöjd med domen.

– Straffvärdet är helt i linje med det jag har yrkat. Det är även bra att de tagit med hotet om våld som förelegat vid båda tillfällena, säger hon.

”Efterhandskonstruktion”

Varbergs tingsrätt bedömer även den andra kvinnans berättelse som trovärdig: ”I sin beskrivning av den aktuella kvällen har hon uppgett att hon varit mycket rädd och att hon fruktade för sitt liv”, skriver man i domen.

48-åringens berättelse ”framstår en efterhandskonstruktion” konstaterar tingsrätten.

Mannens advokat Edip Samuelsson är missnöjd med tingsrättens dom.

– De har gått till hundra procent på åklagarens linje, utan några undantag, säger han.

Advokaten: ”Vi kommer överklaga”

Advokat Samuelsson hävdar att det finns flera frågetecken i åklagarens gärningsbeskrivning.

– Men det har man inte på något sätt tagit hänsyn till i domen.

Han har ännu inte pratat med sin klient.

– Vi kommer att överklaga domen, så får vi se om hovrätten gör en annan bedömning och beaktar våra invändningar, säger han.